Justyna Żyła zasłynęła jako (była) żona znanego polskiego skoczka narciarskiego – Piotra Żyły. Huczne rozstanie było szeroko komentowane przez media.

Justynie Żyle udało się wtedy przykuć uwagę i zgromadzić grono fanów, którzy obserwują ją codziennie w mediach społecznościowych, a szczególnie na jej profilu na Instagramie.

Justyna Żyła postanowiła niedawno wykorzystać swoją popularność i założyła kanał na YouTube, gdzie dzieli się przepisami na tradycyjne dania. Wiele receptur pozyskuje od swoich dziadków.

Schabowe Justyny Żyły

Wydaje się, że nikt nie potrzebuje przepisu, żeby zrobić schabowe. Justyna Żyła postanowiła podzielić się jednak z widzami swojego kanału recepturą na nietypowe schabowe, które robi u siebie w domu. Internautów bardziej niż sam przepis zainteresowała jednak jeden składnik, który dodawała do marynaty.

Zobacz także:

Składniki na schabowe Justyny Żyły

  • 0,5 kg schabu
  • 2 jaja
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g migdałów w płatkach
  • Kilogram ziemniaków
  • 200 g grzybów odmrożonych lub świeżych
  • Małe opakowanie śmietany 12%
  • Małe opakowanie śmietany 30%
  • przyprawy

Przygotowanie schabowych Żyły

  1. Przygotujcie marynatę do schabu z mąki ziemniaczanej, jajek i przypraw. Justyna użyła ostrej i słodkiej papryki oraz przyprawy „Jarzynka”.
  2. Zamarynujcie schab i posypcie płatkami migdałowymi. Odłóżcie do lodówki na ok. dobę.
  3. Ugotujcie ziemniaki i rozgniećcie z dodatkiem słodkiej i kwaśnej śmietany. Przyprawcie gałką muszkatołową. Puree przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapiekajcie w piekarniku.
  4. Grzyby podsmażcie na maśle, dodajcie śmietanę i przyprawcie do smaku powstały sos.
  5. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie marynowane mięso. Smażcie do uzyskania brązowego koloru.
  6. Podawajcie kotlety z pieczonymi ziemniakami i sosem grzybowym.

Marynata do schabowych Justyny Żyły

Uwagę internautów zwrócił przede wszystkim jeden szczegół. Justyna użyła do przyprawienia marynaty… przyprawy „Jarzynka”. Internauci nie mogli przejść obok tego faktu obojętnie. Komentowali żywo, że nie mogą wręcz w to uwierzyć. Jeden z widzów filmu skomentował, że zabolał go widok niszczenia dania w ten sposób. Stoicie w tym konflikcie po stronie Justyny czy wzburzonych internautów?