Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”
Pixabay
Newsy

Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”

Polacy są wielkimi fanami kebabów. Jednak, czy wszyscy wiedzą, co naprawdę może się w nich znajdować? Ostatnie doniesienia są przerażające.

Kebab to tradycyjne danie tureckie. Oryginalnie serwowane jest z baraniną, jednak w Polsce często spotyka się je także w wersji z innymi mięsami – zwłaszcza z kurczakiem. Reporterzy śledczych programów TVN zagłębili się jednak w szczegóły pracy polskich ubojni… Są przerażające!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso jest w kebabie?

Straszne okoliczności pracy w barze kebab ujawnił pan Patryk, pracownik tego typu lokalu w Warszawie. Kucharz ujawnił, że każde mięso ma taki sam kolor, kiedy się je przypiecze – niezależnie od tego, czy jest ono zepsute czy świeże. Można w ten sposób łatwo oszukać klienta, a nawet narazić go na niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. 

Zobacz także
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Mięso miks w kebabie

Dziennikarze dotarli do ubojni, które stosowały groźne praktyki obróbki mięsa. Bez asysty weterynarza zabijano tam chore krowy, a następnie przerabiano je na mięso do spożycia. Często sprzedawano także mięso z krów, które już zdechły w wyniku choroby czy zaniedbań… Niestety, jak się okazało, tego typu mięso najczęściej trafia właśnie do kebabów. Jest ono najłatwiejsze do sprzedania jako tzw. „miks”.

Pracownik kebaba ujawnia jednak, że sam kiedyś zatruł się kebabem z tzw. „miksu” i ostrzega, że w typie mięsa, który przedstawiany jest np. jako wołowy, potrafi być nawet kilka różnych rodzajów mięs. Problem w tym, że pracownicy rzadko wiedzą jakie. Kucharze w „podejrzanych” lokalach z mięsem nieznanego pochodzenia ostrzegają także przed kebabami z kurczakiem, ponieważ bardzo często sami nie mają informacji o pochodzeniu mięsa, która trafia do klientów. 

„Ja tego nie jem. Boję się (...) Tu naprawdę mielą wszystko" - wypowiedział się pracownik baru z kebabami.

Macie wątpliwości co do świeżości czy składu kebaba? Pytajcie pracowników o pochodzenie mięsa bądź etykiety, które posiadały produkty przed przyrządzeniem. Jeśli personel będzie odmawiał wyjaśnień – uważajcie! Może to być jedno z miejsc, w których grozi wam zatrucie pokarmowe.

Czytaj też:

kebab przepis
Flickr
Newsy
Kulinarny hit. Domowy kebab z piekarnika. Sekretny składnik nada o niebo lepszy smak
Kupowany w lokalach (zwłaszcza tanich) kebab nie jest zbyt zdrowy. Przygotujcie go samodzielnie w domu - będzie znacznie smaczniejszy!

Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników. Przepis na domowy kebab z piekarnika Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników: 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek) 300 ml jogurtu naturalnego Pół ziemniaka Pół cebuli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki czosnku granulowanego Papryka ostra do smaku Sól Pieprz Przygotowanie Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe! Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub...

domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy
Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...

Były kucharz zdradził ile zarabiał u Magdy Gessler. Kwota zwala z nóg
ONS
Newsy
Były kucharz zdradził, ile zarabiał u Magdy Gessler. Kwota zwala z nóg
Chociaż restauracje Magdy Gessler słyną z wysokich cen, zyski z lokali wędrują w większości do kieszeni właścicieli, a nie pracowników… Jeden z byłych kucharzy ujawnił swoje zarobki w lokalu gwiazdy – są przerażająco niskie jak na tak luksusowe miejsca!

W swoich programach Magda Gessler regularnie krytykuje właścicieli restauracji, którzy nie doceniają lub źle traktują swoich pracowników. Restauratorka wielokrotnie wyrażała swoje oburzenie zbyt niskimi pensjami lub wieloletnią pracą na umowie-zlecenie. Gwiazda podkreśla, że komfort i poczucie bezpieczeństwa pracownika mają ogromny wpływ na jakość usług, które oferuje restauracja, a co za tym idzie – na zyski właścicieli. Jak się okazuje, sama nie oferuje własnym pracownikom komfortowych warunków pracy… Ile zarabiał kucharz w restauracji Gessler? Jeden z byłych pracowników lokalu spod szyldu Magdy Gessler ujawnił, ile wynosiła jego miesięczna pensja. Marcin Kowalski, dawniej kucharz w restauracji Gessler, wyznał prawdę o swoich zarobkach na łamach niemieckiego magazynu „Die Welt”. Niestety, jego ciężka praca w znanym, dość drogim i „renomowanym” miejscu została wyceniona zaledwie na 2700 zł miesięcznie. Chociaż cała branża restauracyjna, włącznie z lokalami Gessler, znacząco ucierpiały w pandemii, największe cięcia odczuwają szeregowi pracownicy – zwłaszcza znanych lokali, których właściciele są dobrze sytuowani.  Napiwki, które otrzymują kelnerzy, tylko w niektórych lokalach dzielone są również pomiędzy kucharzy, chociaż to smak dania najczęściej ma wpływ na pozytywne lub negatywne wrażenia klienta z wizyty w restauracji. Krytyk kulinarny Maciej Nowak jakiś czas temu podzielił się swoim zdaniem na temat warunków pracy w lokalach Magdy Gessler. Wyraził swoje oburzenie faktem, że miejsca sygnowane słynnym nazwiskiem restauratorki zatrudniają wiele osób na umowy śmieciowe bądź zupełnie nielegalnie („na czarno”). Ich podstawowe pensje również pozostawiają wiele do życzenia, a kelnerzy czy kucharze pozostawieni są na...

Polskie indyki zakażone ptasią grypą zostały przerobione na kebaby. Mięso zostało sprzedane
Adobe Stock
Newsy
Polskie indyki zakażone ptasią grypą zostały przerobione na kebaby. Mięso zostało sprzedane
Chore indyki z okolic Siedlec były przerabiane na mięso, a następnie sprzedawane za granicę. W sprawę jest zamieszany jeden z lekarzy weterynarii. Poznajcie kulisy tej szokującej historii.

Zakażone ptasią grypą indyki z fermy w Golicach Kolonii (woj. mazowieckie, gm. Siedlce) zostały przetworzone na mięso a następnie sprzedane za granicę – prawdopodobnie do Francji i Włoch. Jak doszło do tej wstrząsającej sytuacji? Zakażone indyki przerobione na kebab Chore ptaki zamiast trafić do utylizacji, zostały przerobione na mrożony kebab a następnie sprzedane nie tylko w kraju, ale również za granicę: - Surowe mięso z chorych indyków najpierw trafiło do województwa wielkopolskiego. Tam przygotowano je na kebaby. Mrożony kebab wyjechał z województwa wielkopolskiego w ilości około 4 tys. kilogramów - powiedział wojewódzki lekarz weterynarii Paweł Jakubczak. Czy jedzenie takiego mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia? Mimo iż mięso to nie stanowi zdaniem lekarza zagrożenia, cała partia ma zostać zutylizowana:  - Produkt jest już po tylu obróbkach, jak peklowanie czy przyprawianie. Stosowanie tylu rodzajów mieszanek przyprawowo-konserwujących wyklucza żywotność tego wirusa -wyjaśnia wojewódzki lekarz weterynarii. W sprawę sprzedaży chorych indyków, zamieszany jest lekarz weterynarii: - Powiatowy lekarz weterynarii poinformował, że weterynarz dopuścił się wykroczenia, bo nie zgłosił nikomu podejrzenia wystąpienia ogniska ptasiej grypy. Jeżeli chodzi o to wykroczenie, co do którego zawiadomienie zostało złożone, zagrożone jest karą aresztu, ograniczenia wolności, grzywny - wytłumaczyła dla Radia dla Ciebie prokurator rejonowa Katarzyna Wąsak. Wobec mężczyzny zostały już wyciągnięte pierwsze konsekwencje. Weterynarz nie będzie już m.in. mógł wystawiać świadectw zdrowia dla drobiu. Ponadto, istnieje duże podejrzenie, że mógł on wydawać dokumenty poświadczające nieprawdę, za co grozi mu kara pozbawienia wolności od 3...