Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”
Pixabay
Newsy

Jakie mięso najczęściej trafia do kebabów? „Tu naprawdę mielą wszystko”

Polacy są wielkimi fanami kebabów. Jednak, czy wszyscy wiedzą, co naprawdę może się w nich znajdować? Ostatnie doniesienia są przerażające.

Kebab to tradycyjne danie tureckie. Oryginalnie serwowane jest z baraniną, jednak w Polsce często spotyka się je także w wersji z innymi mięsami – zwłaszcza z kurczakiem. Reporterzy śledczych programów TVN zagłębili się jednak w szczegóły pracy polskich ubojni… Są przerażające!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso jest w kebabie?

Straszne okoliczności pracy w barze kebab ujawnił pan Patryk, pracownik tego typu lokalu w Warszawie. Kucharz ujawnił, że każde mięso ma taki sam kolor, kiedy się je przypiecze – niezależnie od tego, czy jest ono zepsute czy świeże. Można w ten sposób łatwo oszukać klienta, a nawet narazić go na niebezpieczne konsekwencje zdrowotne. 

Zobacz także
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Mięso miks w kebabie

Dziennikarze dotarli do ubojni, które stosowały groźne praktyki obróbki mięsa. Bez asysty weterynarza zabijano tam chore krowy, a następnie przerabiano je na mięso do spożycia. Często sprzedawano także mięso z krów, które już zdechły w wyniku choroby czy zaniedbań… Niestety, jak się okazało, tego typu mięso najczęściej trafia właśnie do kebabów. Jest ono najłatwiejsze do sprzedania jako tzw. „miks”.

Pracownik kebaba ujawnia jednak, że sam kiedyś zatruł się kebabem z tzw. „miksu” i ostrzega, że w typie mięsa, który przedstawiany jest np. jako wołowy, potrafi być nawet kilka różnych rodzajów mięs. Problem w tym, że pracownicy rzadko wiedzą jakie. Kucharze w „podejrzanych” lokalach z mięsem nieznanego pochodzenia ostrzegają także przed kebabami z kurczakiem, ponieważ bardzo często sami nie mają informacji o pochodzeniu mięsa, która trafia do klientów. 

„Ja tego nie jem. Boję się (...) Tu naprawdę mielą wszystko" - wypowiedział się pracownik baru z kebabami.

Macie wątpliwości co do świeżości czy składu kebaba? Pytajcie pracowników o pochodzenie mięsa bądź etykiety, które posiadały produkty przed przyrządzeniem. Jeśli personel będzie odmawiał wyjaśnień – uważajcie! Może to być jedno z miejsc, w których grozi wam zatrucie pokarmowe.

Czytaj też:

domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy
Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy
Przed Lidlem znowu ustawiają się kolejki. Najlepsza promocja? Zdecydowanie 2+2
Lidl po raz kolejny zaskakuje swoich klientów niskimi cenami. Bowiem w nowej ofercie znajdziecie mnóstwo korzystnych wielopaków. W ten sposób zaoszczędzicie między innymi na maśle. Niektóre przeceny sięgają nawet 60 proc.! To idealna okazja, żeby przygotować się na sylwestra.

Piwa "za grosze" Nowy rok za pasem, w promocyjnej ofercie Lidla nie mogło więc zabraknąć alkoholu. Kupując sześciopak piwa w puszce marki Carlsberg lub Okocim za każde 500 ml zapłacicie tylko 1,99. Z kolei sięgając po dwa czteropaki Tyskiego jedna puszka wyniesie was tylko 2,29. Rabatem zostało objęte również piwo butelkowe od Perlenbacher.  W wielopakach zawsze taniej Przechodząc do tego co równie ważne podczas sylwestrowej nocy, czyli do jedzenia, Lidl przecenił mnóstwo produktów. W wielopakach 2+2 najbardziej opłaca się sięgnąć po masło firmy POLMLEK. Przy zakupie 4 kostek za każdą zapłacicie tylko 2,99.  Wielopaki opłacają się również w przypadku nabiału. Sięgając po dwa opakowania sera edam w kawałku za każde zapłacicie tylko 3,89. Miła niespodzianka czeka was także w przypadku emmentalera w plastrach, serka mascarpone, mozzarelli, jogurtów wegańskich firmy Planton oraz sera camembert. Zaoszczędzicie na nich nawet do 50 proc.! Ceny mięsa w dół Promocje objęły również mięso. Filet z piersi kurczaka w rozmiarze XXL kupicie aż 52 proc. taniej. Bowiem za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 7,99. Z kolei polska, mielona wołowina została przeceniona o 20 proc.  - jedno opakowanie (400 gramów) wyniesie was 6,39. Rabatami została objęta również wieprzowina – schab i karkówka bez kości. Dla wszystkich, którzy podczas sylwestrowej nocy chcą zaserwować swoim gościom przepyszną sałatkę z kurczakiem, tortille z mięsem, bądź domowej roboty kebaba również jest coś ekstra. Lidl przecenił mięso drobiowe na kebab od marki Morliny. Na drugim opakowaniu smakosze zaoszczędzą aż 60 proc.! Rabaty na przekąski Lidl przecenił także przekąski. Jeśli macie zamiar sięgnąć po chipsy od firmy Snack Day, weźcie od...

Pracownik sklepu covid
pixbay/Adobe Stock
Newsy
Związkowcy najpopularniejszej sieci sklepów chcą wysokiej podwyżki dla swoich pracowników. Wszystko przez pandemię
Po pracownikach służby zdrowia, czas na kasjerów. Czas docenić bohaterów walki z pandemią. Pracownicy sklepów spożywczych domagają się specjalnego dodatku covidowego.

Pandemia koronawirusa uderzyła niemal we wszystkie branże. Na placu boju dzielnie trwają jednak sprzedawcy, kasjerzy, magazynierzy i inni pracownicy sklepów spożywczych. Bez ich dzielnej postawy z pewnością mielibyśmy spore problemy z zaopatrzeniem w najważniejsze produkty. Tak było wiosną i tak samo jest teraz, jesienią, podczas trwania drugiej fali zarazy. Nagroda za poświęcenie Bez względu na okoliczności pracownicy Biedronki, Lidla i innych mniejszych sieci i prywatnych sklepów dzielnie stawiali czoła wyzwaniu i trwali na posterunkach. Ryzyko zarażenia COVID-19 w ich przypadku było niezwykle wysokie.  Dobrze wiedzą o tym sami pracownicy. Dodatkowo pracodawcy często wydłużają i zmieniają  godziny pracy kasjerów, ze względu na nocne otwarcia sklepów. Dlatego też pracownicy postanowili poprzez związki zawodowe walczyć o specjalny dodatek pieniężny na czas pandemii. Pracownicy sieci Biedronka swoje żądania określili w specjalnym apelu, który skierowali do swojego pracodawcy. Jakie mają oczekiwania? W treści listu podpisanego przez związkowców z „Solidarności”, „Sierpnia 80” zrzeszonych w obrębie koncernu Jeronimo Martins czytamy: Wnosimy (…) o rozważenie wprowadzenia dodatku do pensji w kwocie 1500 PLN brutto na każdy etat, na okres trwania pandemii, dla pracowników świadczących pracę w obecnym, trudnym czasie epidemii, narażając swoje zdrowie i życie podczas wypełniania obowiązków. Premia nie dla każdego Czy szefostwo portugalskiego koncertu przychyli się choćby częściowo do słusznych propozycji pracowników? Tego jeszcze nie wiemy. Związkowcy są świadomi możliwego oporu w tej sprawie i w pierwszej kolejności żądają po prostu dialogu z władzami firmy. W ostatnim czasie głośno było o polityce niemieckiego właściciela sieci Lidl i Kaufland,...

Mateusz Z googlebox
instagram
Newsy
Mateusz Borkowski z „Gogglebox” schudł aż 160 kg. Wiemy jak wyglądała dieta, która mu w tym pomogła
Niesamowita przemiana! Znany z programu „Gogglebox” Mateusz Borkowski schudł aż 160 kg i pochwalił się zdjęciem – efekty są powalające

Mateusz Borkowski, znany z emitowanego w TTV programu „Googlebox” zaszokował niedawno wszystkie osoby śledzące jego profil w mediach społecznościowych. Mężczyzna dotychczas był kojarzony z potężnej sylwetki – miał nawet ksywkę „Big Boy”. Dziś jednak jest nie do poznania! Gwiazdor telewizyjnego programu dokonał praktycznie niemożliwego. Po tym, gdy jego waga dobiła do 235 kilogramów stwierdził, że dalej już nie może tak żyć. Podjął poważną decyzję i poddał się operacji zmniejszenia żołądka. Dziś waży o 160 kilogramów mniej i wygląda jak zupełnie inny człowiek! Jak tego dokonał? Niedawno udzielił wywiadu, w którym zdradził kulisy swojej walki z otyłością. Dieta Mateusza Borkowskiego z „Googlebox”  po zmniejszeniu żołądka Mateusz wyznał, że nie lubi gdy ludzie operację zmniejszenia żołądka nazywają „pójściem na łatwiznę”. Podkreślił, że zabieg jest bardzo poważny i poprzedzony wieloma badaniami. Natomiast po operacji trzeba ściśle przestrzegać specjalnej diety i absolutnie nie wolno wracać do dawnych, złych nawyków żywieniowych. Kto tak zrobi, ten prawdopodobnie już nigdy nie uwolni się od otyłości, ponieważ taka operacja jest ostatnim rozwiązaniem. Dlatego Mateusz podkreśla, że po prostu przeszedł na dietę, a zmniejszenie żołądka mu w tym pomogło. W dodatku zdradził, jak wygląda jego przeciętny jadłospis w ciągu dnia: Śniadanie:  Sałatka z kurczakiem, serem feta i pomidorami Drugie śniadanie: Twaróg Obiad: Mięso z warzywami Podwieczorek: Jogurt Kolacja: Orzechy Choć rozpiska wygląda dość skromnie, gwiazdor powiedział, że je tak, jak każdy inny człowiek – po prostu zmniejsza porcje. Czy Mateusz z „Googlebox” ma kłopot z nadmiarem skóry po odchudzaniu? Mateusz odchudza się od...