Papież Franciszek
ONS
Newsy

Jakie jest ulubione danie papieża Franciszka? Aż trudno uwierzyć, że są to...

Aktualny papież wzbudza wiele powszechnej sympatii. Wydaje się przyziemny i ciepły. Równie normalnie wygląda jego codzienne menu. Co w nim znajdziecie?
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

Franciszek to argentyński duchowny rzymskokatolicki, papież i 8. Suweren Państwa Watykańskiego od 13 marca 2013. Posługuje się biegle ośmioma językami, a na studiach uczył się także klasycznej greki.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pierwszy papież z Ameryki Południowej

Franciszek jest pierwszym papieżem z Ameryki Południowej, jak również pierwszym spoza Europy od czasu papieża Grzegorza III. Jest też pierwszym jezuitą wybranym na papieża i pierwszym zakonnikiem od czasu papieża Grzegorza XVI. Magazyn „Time” przyznał mu w 2013 roku nagrodę Człowieka Roku.

Nietypowe zwyczaje papieża Franciszka

Zaraz po swoim wyborze, Franciszek odmówił założenia mucetu w wersji zimowej oraz stuły, którą założył dopiero podczas błogosławieństwa Urbi et orbi. Taki sam gest zrobi podczas błogosławieństwa Urbi et orbi z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia czy Zmartwychwstania Pańskiego.

Papież nie mieszka tak, jak jego poprzednicy w Pałacu Apostolskim, tylko w mieszkaniu w Domus Sanctae Marthae. Przyjmuje tam mniejsze delegacje oraz organizuje audiencje prywatne. Zrezygnował z noszenia butów papieskich i papieskiego pektorału. Po Watykanie porusza się w dużej mierze pieszo.

Zamiast luksusowych aut, w podróżach służbowych, wybiera zwykłe, mniejsze i ekonomiczne samochody. Podczas spotkania z wiernymi, papież witając się używa zwrotów: Dzień dobry, Dobry wieczór, a na koniec modlitwy Anioł Pański używa słów: Dobrej Niedzieli oraz Smacznego obiadu.

Książka halabardnika z Watykanu ujawnia tajemnice trzech papieży

Były halabardnik z Watykanu, David Geisser, wydał właśnie książkę. Wśród doświadczeń zawodowych ma m.in. stanie na warcie przy bramach Państwa Watykańskiego. Ten młody Szwajcar, z zawodu kucharz, opisał swoje prywatne wspomnienia z Watykanu. 

W swojej książce "Papieska Gwardia Szwajcarska. Buon appetito" poruszył kulinarne tajemnice aż trzech papieży. Jan Paweł II, co wiemy już z jego osobistych przekazów, lubił  pierogi i krakowskie kremówki. Jego następcy szczególnie do gustu przypadły klasyczne przysmaki z Niemiec.

Wśród dań ukochanych przez papieża Franciszka dań znajdują się za to argentyńskie empanadas, czyli pieczone pierogi z mięsem i warzywami oraz befsztyk z grilla. Ulubiony napój obecnego papieża to yerba mate, a deser to mleczny krem o smaku waniliowym.

Brzmi naprawdę pysznie!

Komentarze
Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.
Hubert Rój
grudzień 21, 2020

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...

Przeczytaj