Choć wydawać by się mogło, że wokół prezydenckiej pary wciąż krząta się służba, w rzeczywistości niektóre czynności państwo Duda lubią wykonywać samodzielnie. Wśród nich znajduje się między innymi gotowanie. Mimo iż często bywają na uroczystych kolacjach i bankietach, w domu jadają jak każda normalna rodzina.

Mamy swoją malutką kuchenkę w apartamencie na górze, gdzie mieszkamy (...) i tam sobie przygotowujemy śniadania i kolacje. Nikt nas przy tym nie obsługuje. Mamy swoją lodówkę, swoje jedzenie, żona normalnie robi zakupy w sklepie, nic nadzwyczajnego – zdradził prezydent podczas jednego z nagrań na swój kanał YouTube.

Popisowe danie Andrzeja Dudy

Na filmiku prezydent Andrzej Duda przyznał się również, że choć nie jest mistrzem gotowania, czasami zagląda do kuchni. Wówczas najczęściej przyrządza jajecznicę lub jajka na miękko – fanką ich smaku jest Pierwsza Dama. 

Ja nie powiem, żebym był jakimś mistrzem gotowania, aczkolwiek żona zawsze mówi, że jajecznicę i jajka na miękko robię najlepsze. Ale jakichś bardziej wyszukanych potraw to przyznaję się, że nie. Sam nie umiem ugotować. Owszem, potrafię sobie odgrzać – stwierdza Andrzej Duda.

Idealne jajka na miękko

Przyrządzenie idealnych jajek na miękko to nie lada wyzwanie. Nie wszystkim udaje się to zrobić „w punkt”. Jednak przepis wydawać by się mogło, że jest dziecinnie prosty. 

W końcu wystarczy, że nalejecie do garnka zimną wodę, a następnie włożycie do niej jajka i poczekacie, aż woda się zagotuje. Od tego momentu powinniście pilnować czasu. Będzie się on różnił w zależności od wielkości produktu. 

Zobacz także:

Dla rozmiaru S powinno to być 3,5 minuty, dla M – 4 minuty, z kolei dla L – 5,5 minuty. Tak przygotowane odcedźcie z wrzątku, zalejcie zimną wodą i obierzcie ze skorupek. Gotowe!

W porównaniu do jajek na miękko, jajecznica stanowi o wiele bardziej skomplikowane danie. Choć tradycyjnie do jej przyrządzenia wykorzystuje się tylko masło, jajka, pieprz oraz sól, istnieją również inne, ciekawsze pomysły na jej wykonanie. Oto jeden z nich.

Przepis na jajecznicę z serem feta

Będziecie potrzebować

  • Jajek
  • Masła
  • Sera fety
  • Roszponki
  • Przypraw: pieprzu i soli

Przygotowanie

  1. Na gorącej patelni rozpuśćcie masło.
  2. W małej miseczce rozkłóćcie jajka, doprawcie je solą i pieprzem, a następnie umieśćcie na patelni.
  3. Ser feta podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników. 
  4. Całość mieszajcie aż do ścięcia jajek.
  5. Tak przygotowaną jajecznicę wyłóżcie na talerz i przyozdóbcie umytymi liśćmi roszponki. Możecie również dodać jeszcze kilka kawałków sera fety.

Gotowe!