Jakiej mąki używać do zrobienia klusek leniwych?
Adobe Stock
Newsy

Jaka mąka jest najlepsza do klusek leniwych? Ich sekret zdradzili najlepsi szefowie kuchni

Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Sekretem ich smaku i idealnej konsystencji jest przede wszystkim odpowiedni rodzaj mąki.

Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde lub, wręcz przeciwnie, zbyt miękkie i niesmaczne. Za wszystko odpowiedzialna jest mąka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakiej mąki użyć do zrobienia klusek leniwych?

Według najlepszych szefów kuchni, do przygotowania klusek leniwych powinno się używać dwóch rodzajów mąki – pszennej oraz ziemniaczanej. 

Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną. 

Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania).

Zobacz także
farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Przepis na przepyszne kluski leniwe

Będziecie potrzebować:

  • 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajka
  • Szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni.
  2. Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę. Do sera dodajcie oba rodzaje mąk – pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte, ale też się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde.
  3. Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni.
  4. Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu będą ładniej wyglądać.
  5. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy zacznie wrzeć umieśćcie w niej kluseczki. Leniwe gotujcie przez maksymalnie 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie, a następnie wyjmijcie je z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. 
  6. Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na słodko lub słono – z jogurtem, śmietaną, bułką tartą, sosem mięsnym lub grzybowym, a nawet truskawkami.

Smacznego!

Delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Gotowe w 10 minut
ONS.pl/Wikipedia Commons
Newsy
Szybkie i delikatne kluski leniwe z przepisu Ani Starmach. Będą gotowe w 10 minut
Choć kluski leniwe należą do ulubionych dań dzieci, dorośli kochają równie mocno! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca.

Zapracowany dzień to idealny moment na przyrządzenie leniwego obiadu. W tej kategorii niekwestionowanym zwycięzcą okazują się kluski na bazie twarogu, mąki i jajek. Te z przepisu znanej blogerki, autorki wielu kulinarnych książek i gwiazdy MasterChefa, Ani Starmach , wychodzą naprawdę pyszne. Przepis na kluski leniwe według Ani Starmach Ten obiad możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Nie zajmie wam to więcej niż 10 minut. Nie musicie robić żadnych zakupów, wszystkie składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Składniki: 250 gramów tłustego twarogu 125 gramów mąki pszennej 1 jajka 2 łyżek masła 2 łyżek cukru 3 łyżek bułki tartej Szczypty soli Z podanych składników powinny wyjść dwie porcje przepysznych klusków leniwych. Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie wasz twaróg i rozdrobnijcie go przy pomocy widelca. Do tak przygotowanego twarogu dodajcie jajko, sól oraz większość mąki (zostawcie dosłownie dwie łyżki do podsypania stolnicy).  Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Powstałe ciasto podzielcie na kilka części. Z każdej uformujcie wałek o średnicy ok. 2 cm i lekko go spłaszczcie przy pomocy dłoni (jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypcie stolnicę mąką). Gotowe wałeczki podzielcie na niewielkie kluseczki. Pamiętajcie, by odcinać je pod skosem. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć, możecie zacząć umieszczać w niej wasze kluseczki leniwe (najlepiej róbcie to partiami). Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe. Wyłówcie je przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej. Na średniej wielkości patelni rozpuśćcie masło. Dodajcie do niego bułkę tartą, a po chwili dorzućcie również cukier. Całość przesmażcie przez chwilę. Gotową...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

lane kluski
Newsy
Te kluseczki lane robi się w 5 minut. Nie pomińcie 1 kroku, a będą miękkie i sprężyste
Domowe lane kluseczki to świetny dodatek do zup. Do ich przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników. Całość nie zajmie wam więcej niż 5 minut.

Lane kluseczki to smak dzieciństwa większości Polaków. Prawdopodobnie po raz pierwszy przysmak ten został wam zaserwowany przez babcie. Potem tajemną recepturę regularnie odwzorowywały wasze mamy. Teraz przyszedł czas na was samych. Zaufajcie nam, z tymi kluseczkami nic nie może się równać. Sekret idealnego ciasta na lane kluseczki Choć przepis na lane kluseczki jest dziecinnie prosty, istnieje pewna zasada, której dotrzymanie stanowi gwarancję sukcesu. Składniki bowiem powinny być łączone stopniowo, nie należy wrzucać do miski wszystkiego na raz i traktować mikserem. Taka masa potrzebuje więcej waszej uwagi i zaangażowania. Spędźcie z nią 2 minuty dłużej, a na pewno nie pożałujecie. Jeśli zrobicie wszystko tak jak w zamieszczonym przez nas przepisie, kluseczki wyjdą idealnie miękkie i sprężyste. Śmiało możecie łączyć kluski lane z ulubionymi zupami – rosołem, pomidorówką, a nawet pieczarkową. Bardzo dobrze sprawdzają się także jako dodatek do mięs . Przepis na lane kluseczki Składniki: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżek wody 2 jajek Szczypty soli Przygotowanie: Jajka wbijcie wprost do średniej wielkości miski i rozkłóćcie przy pomocy rózgi kuchennej, widelca, bądź miksera. Do powstałej masy dodajcie wodę oraz sól. Całość wymieszajcie, aż do połączenia się składników. W misce umieśćcie również mąkę i zmiksujcie ciasto na jednolitą, półpłynną masę (powinna samodzielnie, wolno spływać z łyżki). Dopilnujcie, by nie była zbyt gęsta, ani za rzadka, w innym przypadku rozpłynie się we wrzątku. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.  Do wrzątku wlejcie ciasto bardzo cienkim strumieniem. Pamiętajcie, że kluski muszą być rozproszone po całym naczyniu, a nie tylko w jednym miejscu, operujcie więc miską w taki sposób, by ciasto dotarło we wszystkie zakamarki....

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....