Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde. Oczywiście połowa sukcesu to mąka. Do przygotowania klusek leniwych warto użyć dwóch rodzajów jej rodzajów – pszennej oraz odrobiny ziemniaczanej.
Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo dosypanej mąki sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną.
Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania).
Czy ubijać białko na pianę do klusek leniwych?
To jednak tylko połowa sukcesu. Wasze kluski leniwe wyjdą pulchniutkie, puszyste i lekkie dzięki jednemu prostemu zabiegowi z jajkiem. Nie wrzucajcie go do ciasta ot tak. Oddzielcie żółtko od białka i ubijcie białko w oddzielnej misce na pianę, a dopiero potem dodajcie do ciasta w odpowiednim momencie. Ta mała czynność sprawi, że wasze ciasto na kluski stanie się o niebo lepsze niż dotychczas!
Zobacz także:
Przepis na przepyszne kluski leniwe
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (2 kostki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- Sól
Przygotowanie:
- Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółto jajka, odrobinę soli i za pomocą łyżki wyróbcie wstępnie ciasto. Potem dopiero wmieszajcie w nie ubitą pianę. Ciasto powinno być zwarte, ale też powinno się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde.
- Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę wysypaną odrobiną mąki - to jedyna droga, by dość rzadkie ciasto pozwoliło się wam formować na małe kluski.
- Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni.
- Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu kluski będą ładniej wyglądać.
- W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy zacznie wrzeć umieśćcie w niej kluseczki. Leniwe gotujcie przez maksymalnie 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnie, a następnie wyjmijcie je z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Serwujcie z ulubionymi dodatkami, na słodko lub słono – z jogurtem, śmietaną, bułką tartą, sosem mięsnym lub grzybowym, a nawet truskawkami.
Smacznego!