Żółte masło
Pixabay/Aline Ponce
Newsy

Jaka jest różnica między masłem białym i żółtym? O tym z pewnością nie słyszeliście

Czy wiedzieliście, że za kolorem masła stoi ukryte znaczenie? Wyjaśniamy, od czego tak naprawdę zależy kolor tego popularnego produktu spożywczego

Magazyn Business Insider tłumaczy biały kolor amerykańskiego masła. Zboże, którym są karmione amerykańskie krowy, może wpływać na biały kolor masła. Dla kontrastu, krowy islandzkie jako posiłek mają głównie trawę. Trawa, zawierająca beta - karoten, wpływa na żółty kolor. Innym maślanym pewniakiem jest fakt, że im wyższa zawartość tłuszczu w maśle, tym mniej wody w jego składzie.

Zawartość tłuszczu w maśle wpływa także na jego kolor. Masło z wysoką zawartością tłuszczu będzie miało żółtawy odcień. Niektórzy producenci masła, by zapewnić mu właściwy kolor, dodają do niego dodatkową porcję beta - karotenu. Najlepiej takie informacje znaleźć na opakowaniu jeszcze przed zakupem masła.

Masło w stylu europejskim

Washington Post badało zawartość tłuszczu w maśle. Masło europejskie ma go w stosunku do masła amerykańskiego znacznie więcej. Może to być aż 6 procent. Wszystko dzięki zasłudze karmienia krów trawą, która dodatkowo jest bogata w zdrowe kwasy omega 3.

Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Z solą, czy bez?

Nowym, popularnym produktem maślanym jest takie z dodatkiem soli. Najczęściej taki napis zobaczymy na opakowaniu. Masło solone nadaje się na śniadanie, do kanapek i lekkich przekąsek. W procesie gotowania sprawdzi się znacznie lepiej masło bez soli.

Masło bez soli to po prostu śmietana. To także łagodniejsza wersja produktu. Przepisy na potrawy nie lubią kombinowania. Masło z solą może popsuć oryginalny smak przyrządzanej potrawy. Znacznie lepiej postawić tu na masło bez jej dodatku.

Źródło: Mashed.com

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka jest różnica między masłem białym i żółtym? O tym z pewnością nie słyszeliście
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby masło nie paliło się na patelni? Mamy genialny sposób
Mieliście kiedyś ten problem? Okazuje się, ze rozwiązanie jest bardzo proste.

Masło, które pali się na patelni to zmora wielu gospodyń domowych. Okazuje się, ze jest prosty sposób, który pozwoli tego uniknąć. Dzięki niemu masło nie spali się, a wy spokojnie będziecie mogli smażyć ulubione potrawy na maśle. Znacie ten trik? Masło przypala się na patelni – jak z tym walczyć? Łatwo o przypalenie się masła na patelni. To dlatego, że masło nie składa się tylko i wyłącznie z tłuszczu . W maśle znajdziecie też: Wodę Białka krowie Minimalną ilość laktozy Inne składniki w bardzo małych ilościach Okazuje się, że masło pali się na patelni właśnie przez zawartość innych elementów. To nie sam tłuszcz jest za to odpowiedzialny. Jeśli chcecie usmażyć jakąś potrawę na maśle, bo zależy wam na uzyskaniu tego charakterystycznego maślanego posmaku, koniecznie wypróbujcie naszą metodę. Masło pali się na patelni? Ta metoda zawsze działa Na rozgrzaną patelnie dodajcie zawsze najpierw kilka kropli oleju. Dopiero potem dodajcie na patelnię masło. Dzięki temu będziecie mogli smażyć wasze potrawy na maśle, bez obawy o jego przypalenie. Użyjcie bardzo małą ilość oleju, a nie wyczujecie tego wcale w smaku. Potrawa smażona na maśle dalej będzie miała głównie maślany smak. Masło do smażenia Możecie też użyć specjalnie przygotowanego masła do smażenia – masła klarowanego. Zostało ono pozbawione białek, wody i tak zwanych szumowin. Dzięki temu masło klarowane cechuje się znacznie wyższą zawartością tłuszczu na 100 g produktu. Im więcej procent tłuszczu w danym produkcie, tym mniejsza szansa, że masło się spali. Możecie kupić masło klarowane w sklepie, lub zrobić własne masło klarowane w domu . Jak zrobić domowe masło klarowane? By zrobić masło klarowane, musicie umieścić kostkę (lub więcej) masła w małym rondelku....

Masło klarowane
Pixabay/gefrorene_wand
Newsy
Jak samodzielnie sklarować masło? Radzimy krok po kroku
Masło klarowane to niedoceniany produkt spożywczy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, możecie na nim usmażyć np. chrupiące schabowe.

Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane. Masło klarowane w kuchni indyjskiej Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym. Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e. Do czego używać masła klarowanego? Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto. Masło klarowane - właściwości Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją.  Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze. Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni.  Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je...

Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Sprawdźcie, zanim je kupicie
AdobeStock
Newsy
Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Różnicę odczujecie nie tylko w jego cenie
Sądziliście, że każde masło musi zawierać mim 82% tłuszczu? Prawda może was zaskoczyć. Dowiedzcie się, z czego musi się składać prawdziwe masło.

Ceny masła są coraz wyższe, co sprawia, że producenci wytwarzają też miksy tłuszczowe, które są znacznie tańsze. Nie każdy jednak ma ochotę na taki zamiennik, dlatego nieufnie podchodzimy do produktów, które w jakikolwiek sposób różnią się od tradycyjnego masła o zawartości tłuszczu 82%. Taką zagadką są choćby coraz popularniejsze w polskich marketach masła śmietankowe oraz te o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy w przypadku tych produktów mowa jeszcze o maśle, czy są to już jednak miksy tłuszczowe? Postanowiliśmy to sprawdzić.  Ile tłuszczu w maśle? Pamiętacie, jak ostrzegano, że prawdziwe masło musi mieć minimum 82% tłuszczu? To prawda, ale jedynie w przypadku tzw. masła ekstra. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów masła, które nadal mogą nosić to miano, choć zawierają nieco mniej tłuszczu. Jak więc w końcu jest z tym masłem? Produkty o tej nazwie otrzymuje się ze śmietany wytworzonej z krowiego mleka. Można też użyć śmietany z mleka owczego lub koziego. Natomiast tzw. miksy tłuszczowe to produkty, które zawierają tłuszcz pozyskany z mleka oraz oleje roślinne. Z tego powodu nie można ich nazywać masłem - ściśle regulują to przepisy obowiązujące w Unii Europejskiej. Terminem „masło” można nazywać produkt, który zawiera od 80% do 90% tłuszczu. A co w takim razie z masłem śmietankowym i innymi rodzajami? To również zostało określone w przepisach: „masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu” - tym terminem określa się masło, które zawiera 60-62% tłuszczu „masło półtłuste” - to produkt, w którym jest od 39 do 41% tłuszczu „tłuszcz mleczny do smarowania” - może zawierać 62-80% tłuszczu, 41-60% tłuszczu lub poniżej 39% tłuszczu. Jego ilość powinna być dobrze widoczna na opakowaniu takiego produktu  ...

Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy
Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...