Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko obrać dynię? Już nigdy nie będziecie tego robić inaczej

Dynia jest jednym z tych warzyw, których nie kupujemy za często, bo są trudne do przygotowania. Przepisów na nią jest wiele, ale najpierw trzeba się do niej „dobrać”. Oto, jak to zrobić.

Dań z dynią możemy przyrządzić naprawdę bardzo wiele i zupa krem tylko otwiera całą, długą listę. Warzywo świetnie wychodzi w postaci gulaszu, czy egzotycznego curry, można z niego zrobić świetny sos do makaronu, a także placuszki, które lubią nawet dzieci. Polecamy też kotleciki dyniowe czy mączne kluseczki z dodatkiem tego warzywa.

Zastosowanie dyni nie omija także słodkich i wytrawnych wypieków. Chleb czy ciasto z dyni, nie mają sobie równych, a ciasteczka dyniowe z cynamonem mogą być hitem tej jesieni. Zdradzamy prosty sposób na wykorzystanie całego miąższu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak łatwo i cienko obrać dynie?

Większość odmian dyni ma twardą i grubą skórę, a pod nią, niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać maksymalną ilość wartościowego miąższu, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę, a jak to zrobić, gdy ta jest bardzo twarda?

Na to pytanie potrafią odpowiedzieć kucharze, od których znamy ten prosty trik na łatwe obranie dyni tuz przy skórce.

Oto prosty trik na obranie dyni:

1. Rozgrzewamy piekarnik od temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Kroimy dynię ostrym, dużym nożem na półplastry, o grubości 4-5 cm. Wyciągamy ręką lub wykrawamy nożem nasiona.

3. Pokrojone kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy pół godziny.

4. Przestudzamy dynię i już bez trudności obieramy ją, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu.

Dzięki takiemu przygotowaniu, obierzemy ją bez niepotrzebnej straty miąższu. Dodatkowo, podpieczona dynia zyska na aromacie. Jej smak jeszcze się poprawi, bo podczas pieczenia karmelizują się cukry zawarte w warzywie.

Podpieczoną i obraną dynię możecie wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będziecie przyrządzać z niej zupę krem albo puree, możecie zostawić ją w piecu dłużej, nawet do 60 minut. Całkowicie upieczona dynię, której miąższ będzie się rozpadać, łatwo zmiksujecie w blenderze.

Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Jakie przyprawy dodawać do dyni?

Żeby podkreślić właściwości dyni warto używać do przygotowania z nią dań, najbardziej odpowiednich przypraw.

Jeśli wykorzystujecie warzywo do przyrządzenia sycącej, rozgrzewającej zupy, koniecznie połączcie je z przyprawami, które wzmocnią to działanie. Najlepsze będą:

Jeśli pieczecie dynię lub chcecie ją podać w postaci frytek, dodajcie do niej ziół poprawiających trawienie jak:

  • tymianek,
  • lubczyk,
  • kolendrę
  • kurkumę

Jeśli planujecie zrobić z dyni desery, słodkie placuszki lub ciasto dyniowe, najodpowiedniejszymi przyprawami będą:

  • miód
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl

Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Adobe Stock
Newsy
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Wykorzystajcie sezon na dynię i zróbcie z niej przepyszny deser lub pełnoprawne śniadanie, czyli placuszki dyniowe. Nie są nadmiernie słodkie, dlatego nie żałujcie do nich słodkich dodatków w postaci dżemu czy cukru pudru.

Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze. Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić.  Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste? Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy.  Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć.  Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka. Przepis na placki dyniowe Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tartej dyni pół szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka rozmiar M 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie...

Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....

Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Zapukajcie w nią i przyjrzycie się jej łodydze
Wrzesień oznacza rozpoczęcie sezonu dyniowego. Pierwsze pomarańczowe warzywa ze straganów i waszych działek trafiają wprost do słoików z octem lub pysznych i pożywnych zup. Zanim je jednak kupicie lub zbierzecie - upewnijcie się, że są dojrzałe. 

Dynia to świetne warzywo, które można wykorzystać na różne sposoby i do tego można zrobić to w stu procentach. Zarówno miąższ, jak i pestki znajdą zastosowanie w kuchni, skóra natomiast może posłużyć do przygotowania lampionu w halloweenowym klimacie. Jeżeli macie ją na działce, możecie już zacząć sprawdzać, czy jest gotowa do zabrania do domu.  Co można przygotować z dyni?  Dynia w occie to absolutny klasyk. Wszyscy chyba pamiętają rodzinne imprezy, gdy na stole obok marynowanych grzybków i śliwek w occie pojawiała się ona - pomarańczowa królowa. Nie jest to jednak jedyny sposób jej wykorzystania.   To warzywo doskonale jest w różnych postaciach. Można je piec i podawać z fetą, można je gotować i w ten sposób robić zupę krem. Co więcej, jest ona składnikiem ciast, placuszków, jak również konfitur. Wyobraźnia i pomysłowość gospodyń nie ma sobie równych jeżeli chodzi o przetwarzanie dyni.  Jak rozpoznać, że dynia jest dojrzała?  Dojrzała dynia to smaczne i zdrowe warzywo. Jak jednak sprawdzić, że konkretny egzemplarz jest już dojrzały i w pełni wartościowy?  Wskazówką dla was niech będzie wygląd łodygi. Jeżeli jest sztywna i wysuszona to znaczy, że dynia jest gotowa do przetwarzania. Możecie również postukać w warzywo ręką. Głuchy odgłos to dobry znak. Taka dynia aż prosi, żeby zabrać ją ze sobą do domu ze sklepu czy z działki.  Jak obrać i pokroić dynię?  Wiadomo, że obieranie i krojenie tego warzywa to nie przelewki. Trzeba się trochę namęczyć, by oddzielić miąższ od reszty. Uzbrójcie się zatem w ostry nóż i do dzieła.  Ostrym nożem odetnijcie końcówki warzywa.  Przekrójcie dynię na pół (od jednej końcówki do drugiej).  Za pomocą dużej łyżki wydrążcie pestki. Rozłóżcie je do...

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...