Dań z dynią możemy przyrządzić naprawdę bardzo wiele i zupa krem tylko otwiera całą, długą listę. Warzywo świetnie wychodzi w postaci gulaszu, czy egzotycznego curry, można z niego zrobić świetny sos do makaronu, a także placuszki, które lubią nawet dzieci. Polecamy też kotleciki dyniowe czy mączne kluseczki z dodatkiem tego warzywa.

Zastosowanie dyni nie omija także słodkich i wytrawnych wypieków. Chleb czy ciasto z dyni, nie mają sobie równych, a ciasteczka dyniowe z cynamonem mogą być hitem tej jesieni. Zdradzamy prosty sposób na wykorzystanie całego miąższu.

Jak łatwo i cienko obrać dynie?

Większość odmian dyni ma twardą i grubą skórę, a pod nią, niewielką warstwę miąższu. Żeby wykorzystać maksymalną ilość wartościowego miąższu, trzeba jak najcieniej odkroić skórkę, a jak to zrobić, gdy ta jest bardzo twarda?

Na to pytanie potrafią odpowiedzieć kucharze, od których znamy ten prosty trik na łatwe obranie dyni tuz przy skórce.

Zobacz także:

Oto prosty trik na obranie dyni:

1. Rozgrzewamy piekarnik od temperatury 180 st. Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Kroimy dynię ostrym, dużym nożem na półplastry, o grubości 4-5 cm. Wyciągamy ręką lub wykrawamy nożem nasiona.

3. Pokrojone kawałki układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy pół godziny.

4. Przestudzamy dynię i już bez trudności obieramy ją, odkrawając cienką warstwę skóry od miąższu.

Dzięki takiemu przygotowaniu, obierzemy ją bez niepotrzebnej straty miąższu. Dodatkowo, podpieczona dynia zyska na aromacie. Jej smak jeszcze się poprawi, bo podczas pieczenia karmelizują się cukry zawarte w warzywie.

Podpieczoną i obraną dynię możecie wykorzystać do pokrojenia na kawałki i przygotowania z niej gulaszu. Jeśli natomiast będziecie przyrządzać z niej zupę krem albo puree, możecie zostawić ją w piecu dłużej, nawet do 60 minut. Całkowicie upieczona dynię, której miąższ będzie się rozpadać, łatwo zmiksujecie w blenderze.

Jakie przyprawy dodawać do dyni?

Żeby podkreślić właściwości dyni warto używać do przygotowania z nią dań, najbardziej odpowiednich przypraw.

Jeśli wykorzystujecie warzywo do przyrządzenia sycącej, rozgrzewającej zupy, koniecznie połączcie je z przyprawami, które wzmocnią to działanie. Najlepsze będą:

Jeśli pieczecie dynię lub chcecie ją podać w postaci frytek, dodajcie do niej ziół poprawiających trawienie jak:

  • tymianek,
  • lubczyk,
  • kolendrę
  • kurkumę

Jeśli planujecie zrobić z dyni desery, słodkie placuszki lub ciasto dyniowe, najodpowiedniejszymi przyprawami będą:

  • miód
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl