Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy

Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją

W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów. W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką. Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami.

Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one:

  • Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić.
  • Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia.

Grzyby można suszyć na kilka sposobów:

  •  w suszarce do żywności
  • w piekarniku
  • na nitce, np. nad kuchenką
Zobacz także
Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!

Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy

W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją

Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć.

Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na suszenie grzybów w piekarniku, najlepiej suszyć je z termoobiegiem. Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, podgrzybki, prawdziwki, kurki oraz kanie.

Z uwagi na zbyt wilgotną skórkę, maślaki mogą suszyć się o wiele wolniej i nie dać ostatecznie pożądanego efektu, więc lepiej z tego zrezygnować i wykorzystać je świeżo po zebraniu.

Źródło: haps.pl

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć
Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie. Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia?  Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni. Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic. Jak przygotować grzyby do suszenia?  Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków . Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć...

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Pixabay
Newsy
Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Sezon grzybowy w pełni. Po udanych zbiorach możecie ususzyć grzyby. To świetny sposób na ich przechowywanie, a do tego prawie bezkosztowy. Prawie, jeśli do suszenia nie używacie piekarnika... Co jednak, gdy nie macie możliwości i czasu, by wybrać się na grzyby, a chcielibyście zgromadzić nieco suszu na Wigilię? 

Ceny grzybów nie należą nigdy do najniższych. Za te owoce lasu trzeba sporo zapłacić. Podgrzybki i prawdziwki to szlachta wśród grzybów, dlatego nie może być inaczej. Czy w takim układzie warto kupować te grzyby surowe, by potem je samemu ususzyć? Czy lepiej od razu kupić gotowca w paczce i nie martwić się dodatkowym czasem i cenami energii oraz sprzętu do suszenia?  W jaki sposób można suszyć grzyby?  Zanim przejdziemy do ustaleń w sprawie opłacalności suszenia, zastanówmy się jak to właściwie robić. Są bowiem różne metody suszenia grzybów. Każdy z was pamięta zapewne rozwieszone nad kuchnią u babci nitki z nawleczonymi grzybami. To metoda dla tradycjonalistów, niegwarantująca pewnego sukcesu. Grzyby suszą się w ten sposób przez kilka dni, co czasami powoduje ich psucie i robaczywienie.  Dość popularnym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Niezbyt wysoka temperatura i uchylone drzwiczki zapewnią sukces takiej obróbce. Trzeba jednak liczyć się z kosztami prądu pobieranego podczas wielogodzinnego procesu suszenia.  O wiele bardziej energooszczędne jest ostatnie rozwiązanie, a mianowicie suszenie grzybów w suszarce do tego przeznaczonej. Odpowiednia temperatura, kilka godzin i wspaniały susz gotowy. Trzeba jednak pamiętać o cenie zakupu tego profesjonalnego sprzętu. To także wydatek rzędu nawet kilkuset złotych. Ile kosztuje kilogram świeżych grzybów?  Grzyby możecie kupić oczywiście w sklepie, lecz taki zakup zdyskwalifikuje pomysł samodzielnego suszenia już na początku. Grzyby sprzedawane w marketach są zwykle nieprzyzwoicie drogie.  Najlepiej, jeżeli kupicie je na targu lub od przydrożnych sprzedawców, którzy sami je uzbierali. Ile kosztują takie grzyby? Za kilogram prawdziwków będziecie musieli zapłacić około 30 zł. Ceny mogą się odrobinę różnić w...

Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Adobe Stock
Newsy
Bez piekarnika i suszarki. Błyskawiczny patent na wysuszenie grzybów, gotowe w mniej niż 60 minut
Jak szybko wysuszyć grzyby? Przyda się wam do tego popularne urządzenie, które dziś znajduje się w prawie każdym polskim domu.

Nie ma co się dziwić, że tak wiele osób z chęcią co roku wybiera się na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie, wielogodzinny spacer po lesie jest bardzo przyjemny - tym bardziej, jeśli uda się z niego wrócić z koszami pełnymi grzybów. Po takiej wędrówce czas niestety na raczej mniej przyjemne zajęcie, czyli oczyszczenie grzybów przed dalszą obróbką. Najczęściej suszy się je i przekłada do słoików, by móc następnie je wykorzystać zimą - na przykład do farszu na wigilijne pierogi, zupy grzybowej i innych potraw, które smakują po prostu lepiej, gdy doda się do niej leśne grzyby.  Wydawałoby się, że do suszenia wymagana jest specjalna suszarka do grzybów, choć można to też zrobić w piekarniku lub nawlec grzyby na nitkę i rozwiesić je na kaloryferze. Suszenie w ten sposób trwa niestety dość długo, jednak istnieje jeszcze jedna metoda, która jest chyba najszybsza ze wszystkich.  Jak wysuszyć grzyby w mikrofali? Pomocna w suszeniu grzybów może być kuchenka mikrofalowa. Zebrane grzyby oczyśćcie dokładnie z piasku, mchu i igieł. Ważne jest, by użyć w tym celu jak najmniej wody, dlatego najlepiej jest wyszorować grzyby delikatnie za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego. Następnie potnijcie je na kawałki i połóżcie na talerzu. Wstawcie go do mikrofalówki i ustawcie moc na 100 W. Podgrzewajcie grzyby przez kilka minut. Po tym czasie wyjmijcie je z mikrofalówki, przemieszajcie i po chwili włóżcie z powrotem do środka i znów podgrzejcie. Powtórzcie ten proces kilka razy, aż wilgoć odparuje z grzybów.  Zasady zbierania grzybów W kwestii obróbki grzybów leśnych warto zawsze przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zbierania grzybów. W ten sposób unikniecie nie tylko zatrucia pokarmowego spowodowanego zjedzeniem trujących okazów, ale nawet poważnych uszczerbków na zdrowiu: nigdy nie próbujcie językiem,...