Jak dobrze wiadomo, tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma specjalnie długiej listy składników.
Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury.
Co można dodać do farszu na pierogi ruskie?
Dla wzmocnienia smaku do farszu na pierogi przede wszystkim warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Jakie?
Nie ograniczajcie się tylko do mięty, którą dodają do ziemniaków i twarogu gospodynie zwłaszcza we wschodniej Polsce. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka.
Zobacz także:
Szczypta wyrazistych przypraw sprawi, że pierogi nabiorą charakteru i wyrazistości. Przy tym nie zostanie zaburzony ich naturalny smak. Słowem - tutaj można tylko zyskać.
Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Ćwierć szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- Szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
- Ok. 60 dag ziemniaków
- 35 dag białego sera
- 1 cebula
- Pół pęczka koperku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Gałka muszkatołowa
- Ostra papryka w proszku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju.
- Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia.
- Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym.
- Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę.
- Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku.
- Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej.
- Przystąpcie do wyrabiania ciasta.
- Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju.
- Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć!
- Wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką do „wypoczęcia”.
- Ciasto rozwałkowujcie dość cienko i za pomocą szklanki wykrajajcie z niego placki na pierogi.
- Nadziewajcie pierogi farszem i odstawiajcie na bok. Gotowe pierogi przykrywajcie ściereczką, by nie uschły.
- Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i gotujcie pierogi do 2 min po wypłynięciu ich na wierzch.
- Podawajcie ze śmietaną, skwarkami lub z masłem.