Nie przepadacie za kapuśniakiem, bo kojarzy się wam z obiadami na szkolnej stołówce? Wypróbujcie kapuśniak kujawski, a szybko zmienicie zdanie. Dzięki 1 extra składnikowi odkryjecie tę zupę na nowo i pokochacie ją od pierwszej łyżki. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.
Jak zrobić kapuśniak inaczej?
W starych książkach kucharskich można natknąć się na pewien bardzo ciekawy przepis, łączący kapuśniak z krupnikiem, czyli krupnik kujawski. Wystarczy przygotować zupę z kiszonej kapusty jak zwykle i w momencie dorzucania ziemniaków, dosypać też kaszę jęczmienną perłową, a wtedy całość nabiera zupełnie nowego charakteru.
Tak przygotowane danie łączy zalety obu zestawionych razem smaków, bo jest znacznie bardziej intensywne i wyraziste niż krupnik, a do tego bardziej sycące od klasycznego kapuśniaku. Do tego dochodzi też spora ilość mięs, dzięki którym kapuśniak kujawski zachwyca wędzonym posmakiem i wyrazistym aromatem. Czego więc chcieć więcej? Nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za gotowanie i testowanie tego smakołyku.
Przepis na kapuśniak kujawski
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- około 300 g żeberek wędzonych
- niewielki kawałek boczku wędzonego
- 1 wędzona kiełbasa
- 1-2 marchewki
- 1 niewielki korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i wrzucamy do dużej garnka razem z żeberkami, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gdy mięso z żeberek zmięknie, odcedzamy wywar, a mięso i warzywa kroimy w kostkę.
Zobacz także:
2. Kapustę kiszoną lekko siekamy, a następnie przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.
3. Do przecedzonego wywaru wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości, a następnie dorzucamy kapustę kiszoną i dalej gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
4. W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni, a gdy się zeszklą, dorzucamy drobno pokrojony boczek i kiełbasę i wszystko smażymy razem do zarumienienia. Wszystko dorzucamy do garnka, doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.