Nie przepadacie za kapuśniakiem, bo kojarzy się wam z obiadami na szkolnej stołówce? Wypróbujcie kapuśniak kujawski, a szybko zmienicie zdanie. Dzięki 1 extra składnikowi odkryjecie tę zupę na nowo i pokochacie ją od pierwszej łyżki. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.

Jak zrobić kapuśniak inaczej?

W starych książkach kucharskich można natknąć się na pewien bardzo ciekawy przepis, łączący kapuśniak z krupnikiem, czyli krupnik kujawski. Wystarczy przygotować zupę z kiszonej kapusty jak zwykle i w momencie dorzucania ziemniaków, dosypać też kaszę jęczmienną perłową, a wtedy całość nabiera zupełnie nowego charakteru.

Tak przygotowane danie łączy zalety obu zestawionych razem smaków, bo jest znacznie bardziej intensywne i wyraziste niż krupnik, a do tego bardziej sycące od klasycznego kapuśniaku. Do tego dochodzi też spora ilość mięs, dzięki którym kapuśniak kujawski zachwyca wędzonym posmakiem i wyrazistym aromatem. Czego więc chcieć więcej? Nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za gotowanie i testowanie tego smakołyku.

Przepis na kapuśniak kujawski

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • około 300 g żeberek wędzonych
  • niewielki kawałek boczku wędzonego
  • 1 wędzona kiełbasa
  • 1-2 marchewki
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • duża szczypta majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Marchew, selera i pietruszkę obieramy i wrzucamy do dużej garnka razem z żeberkami, zielem angielskim i listkiem laurowym. Gdy mięso z żeberek zmięknie, odcedzamy wywar, a mięso i warzywa kroimy w kostkę.

Zobacz także:

2. Kapustę kiszoną lekko siekamy, a następnie przekładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut.

3. Do przecedzonego wywaru wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy do miękkości, a następnie dorzucamy kapustę kiszoną i dalej gotujemy jeszcze przez około 20 minut.

4. W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę z czosnkiem. Podsmażamy je na patelni, a gdy się zeszklą, dorzucamy drobno pokrojony boczek i kiełbasę i wszystko smażymy razem do zarumienienia. Wszystko dorzucamy do garnka, doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.