Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy

Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?

W tym roku cena szparagów dosłownie zwala z nóg! Skusicie się? Bo my chyba poczekamy…

W maju zazwyczaj na bazarach i w marketach pojawiają się szparagi. Sezon na szparagi jest krótki, miłośnicy tego podłużnego warzywa jadają je więc nawet kilka razy w tygodniu. Szparagi smakują przepysznie po prostu podgotowane lub podduszone w wodzie, smażone z czosnkiem, owijane szynką parmeńską na grillu, w naleśnikach lub w postaci zupy szparagowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polskie szparagi

Szparagi rosną w Polsce, ale też za granicą. Być może niektórzy z was widzieli kiedyś charakterystyczne pola z uprawą szparagów. Te warzywa są delikatne, jeśli chodzi o warunki uprawy. Nie lubią zbyt wielu nawozów sztucznych, więc ich hodowanie musi być przeprowadzone dość ostrożnie.

Ceny polskich szparagów mocno w górę

Niestety, ceny szparagów wychodowanych w Polsce poszły w tym roku mocno w górę w porównaniu do poprzedniego roku. Kwiecień był najzimniejszy do 24 lat! Zbiory są więc wyjątkowo małe. Przyroda budzi się do życia bardzo powoli. Wpływa to też oczywiście na ceny warzyw.

Rok temu szparagi w marketach można było kupić za ok. 10 zł za pęczek. W tym roku kosztują one o połowę więcej. Za pęczek szparagów, który standardowo wazy ok. 500 g, musicie zapłacić aż 15 zł. To cena obowiązująca w Lidlu czy Biedronce. Na mniejszych ryneczkach można czasami dorwać szparagi w bardziej korzystnej cenie, ale jeszcze nie pora na szparagi po 5 zł, które można było bez problemu zakupić jeszcze kilka lat temu.

Niestety, nie zawsze na bazarach ceny są atrakcyjniejsze. W sieci krążą zdjęcia z bazarków, na których widnieją napisy „Białe szparagi 25 zł”. To zdecydowana przesada!

Zobacz także
W Biedronce zakupy za pół ceny. Znamy zasady akcji „Oszczędzaj połowę”

W Biedronce zakupy za pół ceny. Znamy zasady akcji „Oszczędzaj połowę”

Cena 1 papryki w Auchan zwali was z nóg. Przepaść pomiędzy cenami z 2021 a 2020 roku jest ogromna

Cena 1 papryki w Auchan zwala z nóg. Przepaść pomiędzy cenami z 2021 a 2020 roku jest ogromna

Właściwości odżywcze szparagów

Szparagi są bardzo cenne nie tylko po względem ilości pieniędzy, które trzeba zapłacić za pęczek. To też niezastąpione źródło wielu witamin i minerałów. Gdy zrobią się tańsze, spróbujcie je przyrządzić. Oto niektóre właściwości szparagów:

  • Mają dużo kwasu foliowego, są więc polecane osobom z anemią i kobietom przygotowującym się do ciąży
  • Szparagi są znanym afrodyzjakiem
  • Są bardzo niskokaloryczne, sprawdzą się więc na diecie
  • Mają dużo cennego błonnika, który pomaga przy zaparciach

Czytaj także:

Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
Pixabay
Newsy
Ceny na bazarach rządzą się swoimi prawami. Co dostaniecie drożej niż w sklepie, a co taniej?
Ceny warzyw i owoców na bazarach potrafią znacząco różnić się od tych w sklepach, zwłaszcza tych sieciowych. Dlaczego tak się dzieje i które ceny najbardziej od siebie odbiegają?

Zaopatrzanie się sprzedawców w warzywa i owoce jest zupełnie inne w zależności od tego, czy sprzedaż prowadzona będzie w sklepie, supermarkecie czy na bazarze. Wpływa to znacząco na ceny. Niektórzy twierdzą, że na bazarach zawsze jest drożej, a inni – odwrotnie. Jak twierdzą sprzedawcy – właściwie jedni i drudzy się nie mylą. Ceny zależne są od dnia, momentu sezonu, a także od gatunku owocu czy warzywa. Największym czynnikiem wpływającym na cenę jest tu jednak pogoda. Warzywa i owoce na bazarze: skąd ich ceny? Rynek, zwłaszcza ten bazarowy, jest wyjątkowo nieprzewidywalny. Jeszcze niedawno owoce i warzywa w Polsce były droższe od mięsa . W czerwcu zeszłego roku internauci rozpisywali się o cenach pietruszki, która sprzedawana była prawie za 30 zł kilogram. Jak podkreślają handlarze, gdyby taka cena się utrzymywała, każdy rolnik chętnie zająłby się jej uprawą. Było to jednak uwarunkowane chwilowym brakiem dostępności tego warzywa. – Gdyby ktoś z dużym wyprzedzeniem wiedział, jaka będzie pogoda, co urośnie, czego będzie brakować na bazarze, byłby bardzo bogatym człowiekiem – opowiada wrocławski sprzedawca warzyw, który podkreśla, że każdy sezon potrafi być zupełnie inny.  Sprzedawca przytacza także przykład jabłek: – Teraz średnia ich cena w detalu jest w okolicach 3,90 za kilogram. Rok temu o tej porze kosztowały nawet 9-10 zł. To też było wywołane poprzednimi zbiorami i kłopotami ze zmagazynowaniem plonów – tłumaczy. Co jest teraz tańsze, a co droższe na bazarach? Na samym początku sezonu informowaliśmy ile kosztują polskie szparagi . Niektóre ceny były naprawdę horrendalne. Pora na to warzywo zbliża się jednak ku końcowi, dlatego i ceny spadły do 8-9 zł za pęczek. Jeszcze niedawno można było dostać także...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety tańsze od ziemniaków! Warzywa coraz droższe, wędlina tańsza. Co tu się dzieje?
Ceny żywności w Polsce stale rosną. Doszło do tego, że warzywa takie jak np. ziemniaki stały się… droższe od mięsa!

W ciągu ostatnich 14 dni ceny ziemniaków poszły w górę aż o 8 proc. W tej samej chwili minimalnie spadły ceny mięsa. W wyniku tych zmian ziemniaki stały się droższe od mięsa! Jak do tego doszło? Ceny warzyw znowu rosną Analizę najnowszych cen podstawowych produktów spożywczych przeprowadziła redakcja „Faktu”. Okazuje się, że największy wzrost zanotowały ceny warzyw , a także ryżu czy kawy. Spadły za to ceny mięsa, z którego przygotowuje się kotlety: zarówno te drobiowe, jak i wieprzowe. Tańsze są też wędliny. Wzrosły jednak ceny najpopularniejszych warzyw takich jak: Ziemniaki Pomidory Marchew Wyjątkowo drogie są w tym roku także wszelkie warzywa sezonowe. Informowaliśmy o tym w zeszłym tygodniu (czytaj: Nowalijki w zastraszających cenach ). Wiele warzyw w tym roku sprzedawanych jest po znacznie wyższych cenach niż rok temu. Przykładowo, rabarbar kosztował w zeszłym roku ok. 4 zł za kilogram – w tym momencie jest to koszt rzędu 8-9 zł za kg. Szokujący jest także fakt, ile kosztują polskie szparagi  czy fasolka szparagowa. O tej samej porze w 2020 roku pęczek szparagów kosztował ok. 10-12 zł. W tym trzeba już zapłacić za niego nawet 18-19 zł. Wśród niezależnych, małych sprzedawców, którzy skupują warzywa od lokalnych farmerów, ceny fasolki szparagowej sięgają nawet 69 zł za kilogram! Dla porównania, w zeszłym roku cena ta o tej porze wynosiła dokładnie połowę: 35 zł. Na wzrost cen nowalijek mają wpływ przede wszystkim przedłużająca się zima, ale także inflacja.  Wielu ekspertów finansowych przeanalizowało ceny produktów spożywczych, ale także usług, odzieży czy transportu – okazuje się, że Polacy mogą sobie pozwolić na coraz mniej wydatków w granicach tej samej pensji.  Czytaj...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Newsy
Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?
Jeden rodzaj szparagów okazuje się być znacznie cięższy w wyprodukowaniu niż drugi, a klienci wcale nie kupują go tak chętnie.

Hodowcy szparagów ujawniają, że tegoroczne zbiory szparagów opóźniły się aż o trzy tygodnie. Ostatni raz tego typu sytuacja miała miejsce 20 lat temu, co sprawia, że sezon na te warzywa będzie znacznie krótszy, a także droższy dla klientów.  Czym różnią się zielone szparagi od białych? Konsumenci nadal kupują chętniej delikatniejsze, cieńsze i łatwiejsze w przygotowaniu zielone szparagi. Grube i wymagające obierania białe szparagi stanowią zaledwie 5 proc. tego rynku. Jak się okazuje, na terenie całego województwa świętokrzyskiego tylko jeden rolnik masowo sadzi zielone szparagi, jednak powodem nie jest wcale tylko mały popyt. O co więc chodzi? Które szparagi trudniej wyhodować? Na terenach uprawnych państwa Suchodajów z województwa szparagi zajmują aż 20 hektarów. Niemalże w całości są to szparagi zielone. Hodowcy podkreślają, że wyhodowanie białej odmiany jest znacznie bardziej kosztowne i wymagające, a nie ma na nią takiego popytu. Różnica pomiędzy odmianami polega na sposobie zbierania ich: białe szparagi rosną w ziemi, a do pracy nad wykopywaniem ich trzeba zatrudnić znacznie więcej osób. Chociaż niektórzy hodowcy twierdzą, że zysk wynagradza im trudy i poniesione koszty, wielu nadal wybiera szparagi zielone, które rosną nad ziemią i wymagają jedynie ścięcia. Z jednego hektara terenu można wyprodukować w sezonie aż 2-3 tony szparagów. Gdzie w Polsce rosną szparagi? Świętokrzyskie jest wyjątkowym województwem, w którym funkcjonuje wyjątkowo mało hodowli szparagów. Najwięcej upraw tego warzywa znajduje się w Wielkopolsce. Rolnicy z tamtych regionów podkreślają, że sezon na szparagi, choć krótki, jest wyjątkowo rentowny. Szparagi to rośliny wieloletnie, które stale odrastają. Zbiory...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...