W maju zazwyczaj na bazarach i w marketach pojawiają się szparagi. Sezon na szparagi jest krótki, miłośnicy tego podłużnego warzywa jadają je więc nawet kilka razy w tygodniu. Szparagi smakują przepysznie po prostu podgotowane lub podduszone w wodzie, smażone z czosnkiem, owijane szynką parmeńską na grillu, w naleśnikach lub w postaci zupy szparagowej.

Polskie szparagi

Szparagi rosną w Polsce, ale też za granicą. Być może niektórzy z was widzieli kiedyś charakterystyczne pola z uprawą szparagów. Te warzywa są delikatne, jeśli chodzi o warunki uprawy. Nie lubią zbyt wielu nawozów sztucznych, więc ich hodowanie musi być przeprowadzone dość ostrożnie.

Ceny polskich szparagów mocno w górę

Niestety, ceny szparagów wychodowanych w Polsce poszły w tym roku mocno w górę w porównaniu do poprzedniego roku. Kwiecień był najzimniejszy do 24 lat! Zbiory są więc wyjątkowo małe. Przyroda budzi się do życia bardzo powoli. Wpływa to też oczywiście na ceny warzyw.

Rok temu szparagi w marketach można było kupić za ok. 10 zł za pęczek. W tym roku kosztują one o połowę więcej. Za pęczek szparagów, który standardowo wazy ok. 500 g, musicie zapłacić aż 15 zł. To cena obowiązująca w Lidlu czy Biedronce. Na mniejszych ryneczkach można czasami dorwać szparagi w bardziej korzystnej cenie, ale jeszcze nie pora na szparagi po 5 zł, które można było bez problemu zakupić jeszcze kilka lat temu.

Zobacz także:

Niestety, nie zawsze na bazarach ceny są atrakcyjniejsze. W sieci krążą zdjęcia z bazarków, na których widnieją napisy „Białe szparagi 25 zł”. To zdecydowana przesada!

Właściwości odżywcze szparagów

Szparagi są bardzo cenne nie tylko po względem ilości pieniędzy, które trzeba zapłacić za pęczek. To też niezastąpione źródło wielu witamin i minerałów. Gdy zrobią się tańsze, spróbujcie je przyrządzić. Oto niektóre właściwości szparagów:

  • Mają dużo kwasu foliowego, są więc polecane osobom z anemią i kobietom przygotowującym się do ciąży
  • Szparagi są znanym afrodyzjakiem
  • Są bardzo niskokaloryczne, sprawdzą się więc na diecie
  • Mają dużo cennego błonnika, który pomaga przy zaparciach

Czytaj także: