pilne
Newsy

Groźne bakterie w popularnym serze. Można się nim zatruć. Produkt jest pilnie wycofywany ze sklepów

Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem ze sklepów zniknie ser góralski „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser. W produkcie wykazano obecność groźnej bakterii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groźne bakterie w góralskim serze

Badania przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały, że w popularnym serze góralskim „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser, znajdują się bakterie zwane listeria monocytogenes. GIS zaznacza, że spożywanie tego typu żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Listerioza najczęściej atakuje osoby mające problem z odpornością – alkoholików, gruźlików, chorych na cukrzycę lub nowotwór układu limfatycznego, a także zakażonych HIV. Bardziej podatne na zakażenie są również kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby starsze. 

Objawy listeriozy

Zazwyczaj listerioza ma lekki przebieg, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo groźna dla ludzkiego życia. U noworodków może ona objawiać się ostrą niewydolnością oddechową, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zmianami skórnymi. 

U osób dorosłych listerioza powoduje objawy grypopodobne, wywołuje biegunki oraz wymioty. Niekiedy prowadzi również do zapalenia płuc, węzłów chłonnych, spojówek, a nawet chorób psychicznych. 

Choroba okazuje się szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Może bowiem prowadzić do poronień, narodzin martwego płodu i stać się przyczyną późniejszej niepłodności. Badania dowodzą, że ok. 30-60 proc. osób zarażonych listeriozą umiera.

Partia sera od firmy Balser wycofana ze sklepów

Do zakażenia może dojść po spożyciu między innymi surowej kiełbasy, wędlin, niepasteryzowanego mleka, lodów, warzyw, ale jak się okazuje również sera. Partia tych od firmy Balser już jest wycofywana.

Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu – czytamy w oficjalnym komunikacie GIS.

Sprawa dotyczy partii numer 12080, z terminem ważności 06.02.2021. Jeśli macie ten produkt w swojej kuchni, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie. Jeśli jednak już jest za późno, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem.

ser wycofany ze sprzedaży
gov.pl

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...

Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie
AdobeStock
Newsy
Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie
Objawów choroby wywołanej przez tę bakterię nie wolno lekceważyć. Nieleczona, może stanowić zagrożenie życia.

Rodzice, dziadkowie, nauczyciele i wszyscy dorośli od zawsze powtarzają dzieciom, że owoce i warzywa przed zjedzeniem należy koniecznie umyć. I mają rację, ponieważ na tych i innych produktach mogą się znajdować pałeczki Listeria monocytogenes, wywołujące listeriozę - niebezpieczną chorobę atakującą organizm. Zobaczcie, jak objawia się listerioza, jak można się nią zarazić i co zrobić w takiej sytuacji.  Objawy listeriozy Osoby, które mają zdrowy i silny układ odpornościowy najczęściej przechodzą zakażenie bezobjawowo. Listerioza jest niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży, ponieważ mają osłabiony układ odpornościowy. Listerioza może dawać objawy kojarzone z grypą, takie jak: gorączka bóle mięśni dreszcze wymioty biegunka ból brzucha Takie objawy zwykle ustępują po około 1-3 dniach. Jednak u osób z osłabionym układem odpornościowym objawy mogą być bardziej poważne. To m.in. światłowstręt i zaburzenia równowagi Jak dochodzi do zakażenia listeriozą? Listerioza rozwija się po spożyciu produktów spożywczych, w których znajdowały się pałeczki bakterii Listeria monocytogenes. Występuje ona powszechnie w naszym środowisku - jest w wodzie, glebie, gnijących roślinach, a także u zwierząt (zarówno dzikich, jak i hodowlanych). Pałeczki tej bakterii znajdują się również w wielu produktach spożywczych, takich, jak: pakowane sałaty gotowe sałatki owoce warzywa mleko niepasteryzowane białe sery mięso surowe, mrożone i gotowane lody wyroby garmażeryjne Co robić w przypadku podejrzenia zakażenia listeriozą? Jeżeli podejrzewamy u siebie lub u kogoś bliskiego zakażenie listeriozą, należy koniecznie udać się do...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...