Myśleliście, że wiecie już wszystko na temat gotowania rosołu? Wygląda na to, że jesteście w błędzie. W niedawnej rozmowie z „Wirtualną Polską” Magda Gessler, powiedziała, jaki jej zdaniem błąd popełnia większość Polaków przygotowując rosół. Ta informacja może was lekko zszokować. 

Niedopuszczalny błąd przy gotowaniu rosołu wg Magdy Gessler 

Rosół można gotować na wielu rodzajach mięsa, ale wybór najczęściej pada na kurczaka i inne rodzaje drobiu (np. indyka lub kaczkę) oraz wołowinę. Okazuje się, że jedno z tych mięs kompletnie się na rosół nie nadaje. Tak przynajmniej twierdzi gwiazda TVN...

W rozmowie z „Wirtualną Polską” Magda Gessler została zapytana o zupę, która, jej zdaniem, jest źle przyrządzana przez Polaków. Restauratorka bez zastanowienia od razu odparła, że rosół. Na pytanie, dlaczego jej wybór padł akurat na tę zupę, odpowiedziała:

Zobacz także:

– Bo myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - wypaliła Gessler.

Kulinarna celebrytka zaraz wytłumaczyła, że rosół powinno się gotować na mięsie wołowym lub na kaczce oraz koniecznie z dodatkiem podpieczonych wcześniej warzyw, które nadają zupie cały smak. Nie można też wlewać do niej zbyt dużo wody. Jak tłumaczy Magda Gessler, woda już się znajduje w warzywach i mięsie, dlatego nie można z nią przesadzić. Wówczas, jak to określiła, wyjdą „siki Weroniki”, a nie rosół. 

Przepis na rosół wołowo-drobiowy z kaczką

Składniki:

  • pół kilograma szpondra wołowego

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg

  • 1 cebula

  • 3 duże marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 korzeń selera

  • 1 por

  • 4 liście laurowe 

  • ok. 6-8 ziaren ziela angielskiego i tyle samo czarnego pieprzu 

  • 1 duży liść kapusty

  • kilka suszonych podgrzybków 

  • natka pietruszki

  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso, a następnie włóżcie je do dużego garnka. Wsypcie ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie.

  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmijcie łyżką szumowiny i zmniejszcie ogień. Gotujcie mięso przez 1,5 godziny. 

  3. Obierzcie warzywa. Opalcie cebulę, a jeśli macie kuchenkę indukcyjną, to podpieczcie ją na suchej patelni. 

  4. Gdy minie już 1,5 godziny, dodajcie do garnka z mięsem wszystkie warzywa, a także namoczone wcześniej grzyby i kapustę. Zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 1,5-2 godziny na małym ogniu.

  5. Po tym czasie doprawcie rosół solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Możecie też dodać do niego kilka szczypt chili, by nadać mu ostrości. 

Źródło: wp.pl