Gotujecie rosół na takim mięsie? Wielki błąd. Magda Gessler grzmi: "To hormon"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Gotujecie rosół na takim mięsie? To wielki błąd. Magda Gessler grzmi: „To hormon"

Rosół zrobiony na takim mięsie będzie do niczego. Zdaniem Magdy Gessler, do tego celu najlepiej nadają się te 2 gatunki.

Myśleliście, że wiecie już wszystko na temat gotowania rosołu? Wygląda na to, że jesteście w błędzie. W niedawnej rozmowie z „Wirtualną Polską” Magda Gessler, powiedziała, jaki jej zdaniem błąd popełnia większość Polaków przygotowując rosół. Ta informacja może was lekko zszokować. 

Niedopuszczalny błąd przy gotowaniu rosołu wg Magdy Gessler 

Rosół można gotować na wielu rodzajach mięsa, ale wybór najczęściej pada na kurczaka i inne rodzaje drobiu (np. indyka lub kaczkę) oraz wołowinę. Okazuje się, że jedno z tych mięs kompletnie się na rosół nie nadaje. Tak przynajmniej twierdzi gwiazda TVN...

W rozmowie z „Wirtualną Polską” Magda Gessler została zapytana o zupę, która, jej zdaniem, jest źle przyrządzana przez Polaków. Restauratorka bez zastanowienia od razu odparła, że rosół. Na pytanie, dlaczego jej wybór padł akurat na tę zupę, odpowiedziała:

– Bo myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - wypaliła Gessler.

Kulinarna celebrytka zaraz wytłumaczyła, że rosół powinno się gotować na mięsie wołowym lub na kaczce oraz koniecznie z dodatkiem podpieczonych wcześniej warzyw, które nadają zupie cały smak. Nie można też wlewać do niej zbyt dużo wody. Jak tłumaczy Magda Gessler, woda już się znajduje w warzywach i mięsie, dlatego nie można z nią przesadzić. Wówczas, jak to określiła, wyjdą „siki Weroniki”, a nie rosół. 

Zobacz także
Ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Magdy Gessler? Lepiej usiądźcie. Tak drogo jeszcze nie było

Ile w tym roku kosztuje 1 pączek u Magdy Gessler? Lepiej usiądźcie. Tak drogo jeszcze nie było

magda gessler kluski śląskie

Tak kluski śląskie robi Magda Gessler. Niejedna gospodyni zrobi wielkie oczy na widok tego składnika

Przepis na rosół wołowo-drobiowy z kaczką

Składniki:

  • pół kilograma szpondra wołowego

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg

  • 1 cebula

  • 3 duże marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 korzeń selera

  • 1 por

  • 4 liście laurowe 

  • ok. 6-8 ziaren ziela angielskiego i tyle samo czarnego pieprzu 

  • 1 duży liść kapusty

  • kilka suszonych podgrzybków 

  • natka pietruszki

  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso, a następnie włóżcie je do dużego garnka. Wsypcie ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość zalejcie zimną wodą i zagotujcie.

  2. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmijcie łyżką szumowiny i zmniejszcie ogień. Gotujcie mięso przez 1,5 godziny. 

  3. Obierzcie warzywa. Opalcie cebulę, a jeśli macie kuchenkę indukcyjną, to podpieczcie ją na suchej patelni. 

  4. Gdy minie już 1,5 godziny, dodajcie do garnka z mięsem wszystkie warzywa, a także namoczone wcześniej grzyby i kapustę. Zamieszajcie i gotujcie przez kolejne 1,5-2 godziny na małym ogniu.

  5. Po tym czasie doprawcie rosół solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Możecie też dodać do niego kilka szczypt chili, by nadać mu ostrości. 

Źródło: wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? Wielu nigdy nie ugotowało smacznego rosołu przez pośpiech
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Jeżeli jednak pragniecie wyzyskać z mięsa cały smak, gotujcie długo rosół na minimalnym ogniu. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny, maksymalnie do 4 godzin. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak...

jak dużo marchewki dodawać do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika
Umiar, proporcje i zdrowy rozsądek – to wszystko jest konieczne do ugotowania pysznego rosołu. Dlaczego? Choćby po to, by nie przedobrzyć z ilością pewnego warzywa.

O marchewce w rosole krążą różne legendy. Niektórzy zarzekają się, że dodanie większej ilości marchewki do zupy, poprawi jej kolor. Nie tędy droga. Złoty kolor rosołu jak z obrazka to zasługa dobrego, wiejskiego, kurzego mięsa, gotowanego na wolnym ogniu przez wiele godzin. To właśnie drobiowy tłuszcz zapewnia rosołowi nienaganny wygląd. Taki, którego nie zastąpi w żaden sposób kostka rosołowa ani tym bardziej marchewka. Alternatywnym sposobem na poprawę koloru waszego rosołu, może być dodanie do zupy cebuli w łupinie, która nada mu brązowawą barwę, podobnie jak w przypadku robienia wielkanocnych kraszanek. Ile marchewek powinno się dodawać do rosołu? Lepiej jednak nie kombinować. Ani z kostką, ani z cebulą, ani tym bardziej z marchwią. Za dużo marchewki w rosole zepsuje jego smak. Słodycz marchewki przyćmi tradycyjny, wspaniały mięsny smak ukochanej zupy wszystkich Polaków. Dlatego do rosołu powinno się dodawać 1-2 duże marchewki, maksymalnie 3-4 sztuki mniejszej wielkośći. Na słodkość rosołu wpłynie także duża dawka korzeni pietruszki. Tutaj również nie należy przesadzać z ilością tego warzywa dodawanego do wywaru. Zbyt duża dawka spowoduje zepsucie smaku tej szlachetnej zupy. Przepis na rosół Składniki: Opcjonalnie: kawałek mięsa wołowego Porcja rosołowa z kurczaka, najlepiej wiejskiego Jedna szyja indycza Jedna duża marchew lub dwie mniejsze Jeden korzeń pietruszka Kawałek selera Opcjonalnie jeden mały por Cebula opalona na gazie 2-3 liście laurowe Ok. 5 ziaren ziela angielskiego Ok. 5 ziaren pieprzu czarnego Sól Opcjonalnie: kilka suszonych grzybów Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i zalejcie najlepiej zimną, filtrowaną wodą. Gotujcie mięso na wolnym ogniu przez ok. godzinę i oczyszczajcie wywar z powstających na...

Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ons/Flickr
Newsy
Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ten rosół jest prawdziwą bombą aromatu i składników odżywczych. Idealny na coraz chłodniejsze dni. Doskonałe proporcje warzyw i mięsa, a do tego pachnące przyprawy, które działają na zmysły i zdrowie. W końcu na gotowaniu Magda Gessler zna się najlepiej. 

Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka.  Jakie właściwości posiadają goździki?  Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.   Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.    Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami  Składniki: ½ kg szpondra wołowego   1 kura rosołowa   6 pietruszek   6 marchewek   2 cebule  1 seler  1 por  ¼ kapusty włoskiej  1 pęczek natki pietruszki  5 goździków   2 łyżki lubczyku  5 liści laurowych   1 łyżka pieprzu ziarnistego  5 ziaren ziela angielskiego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.   Cebulę opalcie przed dodaniem.  Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z...

Rosół z lubczykiem
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa
Dobry rosół gotowany tylko na kurczaku? To możliwe! Wszystko zależy od dobrego mięsa.

Nie ma to, jak rosół u babci! Ciężki, aromatyczny i przede wszystkim – tłusty. Taki bulion może nie jest zbyt dietetyczny, ale w końcu wszystko, co tuczące jest niestety smaczne. Wynika to z faktu, że tłuszcz niesie smak i siłą rzeczy potrawy bogate w tłuszcz są zwyczajnie smaczniejsze. Niektórzy eksperci kulinarni mówią wprost, że albo się je różne smaczne dania, albo jest się na diecie. Też tak uważacie? Idealny, wykwintny rosół wymaga cierpliwości. Powinien się gotować co najmniej trzy godziny i koniecznie składać się z dużej ilości warzyw i mięsa najlepszej jakości. To bardzo ważne, ponieważ rosół stanowi podstawę innych zup i sosów. Używa się go też do duszenia mięs, dlatego warto zadbać o to, by bulion był jak najsmaczniejszy. Niektórzy idą na łatwiznę i rozpuszczają po prostu kostkę rosołową lub inne współczesne „wynalazki” w gorącej wodzie, ale wszyscy wiemy, że takie sztuczki nigdy nie zastąpią głębokiego smaku prawdziwego rosołu. Żeby był smaczny, trzeba koniecznie zadbać przede wszystkim o jakość i rodzaj użytego mięsa. Wiecie, jakie jest najlepsze? Przepis na tłusty rosół drobiowy Przyjęło się, że rosół gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest łagodny w smaku i chudy. Ile w tym prawdy? Wszystko zależy od tego, której części z kurczaka użyjecie. Do niczego nie nadaje się pierś z kurczaka, ponieważ jest bardzo chuda i gotowany na niej bulion będzie niesmaczny. Dobry rosół zagwarantują wam te kawałki, które mają dużo tłuszczu i skóry, czyli korpus drobiowy, udka, i skrzydełka. Do przygotowania tłustego bulionu potrzebne wam będą zatem poniższe składniki: 2 ćwiartki kurczaka ze skórą (udka i podudzia) 1 por 1 cebula dymka 1 biała cebula Pół selera 2 pietruszki...