Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem, kompotami, czy też z kiszoną kapustą. Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana!

Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy.

Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie?

Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.

 Jakie działanie wykazują goździki?

Zobacz także:

  • Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne.
  • Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby.
  • Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi).
  • Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka.
  • Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę – obniżając poziom cukru we krwi.
  • Działają przeciwmiażdżycowo.
  • Wpływają na zdrowie kości mimo braku wapnia – związki fenolowe goździków zapobiegają rozkładowi kości i w pewnym stopniu chronią przed osteoporozą.
  • Mają właściwości przeciwbólowe.

Przepis na napar z goździków

  1. 2 łyżeczki goździków zmielcie w młynku do kawy.
  2. Zaparzcie goździki w szklance wrzątku i parzcie pod przykryciem przez 10 min.
  3. Pijcie napar ok. 2-3 razy dziennie w porcjach ok. 100 ml.

Na zdrowie!

Źródło: Dr Bartosz Kulczyński