GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

WAŻNE: GIS wycofuje popularny sos! Macie go w domu?

Sos czosnkowy Roleski został wycofany ze sprzedaży ze względu na niezgodność opisu ze składem. 

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała skład sosu czosnkowego marki Roleski. Okazało się, że w produkcie, który oznaczony został jako bezglutenowy, znajduje się gluten, który może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych lub wrażliwych na ten składnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sos czosnkowy wycofany przez GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sosu czosnkowego marki Roleski o numerze 16.11.2021 L2.C3. 

Data produkcji: 19.02.2021

Data minimalnej trwałości: 16.11.2021

Firma Roleski zobowiązała się do poinformowania swoich konsumentów o wycofaniu konkretnej partii.

Sos czosnkowy Roleski wycofany

Jeśli chorujecie na celiakię bądź jesteście uczuleni lub wrażliwi na gluten, GIS i producent sosu czosnkowego apelują o niespożywanie produktów z określonej partii, a także kontakt z marką Roleski.

Zobacz także
Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?

GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie

Źródło: GIS

Czytaj także: 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kaszę gryczaną. Jest w niej silny alergen, niebezpieczny dla chorych
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu, który jest niezgodny z informacją na opakowaniu i może być przez to zjedzony przez chorych.

Z reguły wycofywane przez GIS produkty spożywcze zawierają składniki niebezpieczne dla zdrowia. W tym przypadku powodem wycofania jest alergen, który znalazł się w produkcie, a który jest niebezpieczny jedynie dla osób uczulonych na ten składnik. Mimo to producent zawiadomił Inspekcję Sanitarną o tym, że postanowił wycofać produkt z obrotu. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO wycofana z rynku Producentem wycofywanej partii kaszy gryczanej jest firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda. Przyczyną wycofania ze sprzedaży jest wykrycie w składzie kaszy ziaren pszenicy, czyli glutenu. Oznacza to obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, a więc przeznaczonym dla osób uczulonych na gluten. Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego można przeczytać: - Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone to między innymi chorzy na celiakię. To choroba upośledzająca działanie jelit, w wyniku czego ziarna pszenicy i wyroby z dodatkiem pszenicy, nie tylko nie są prawidłowo trawione, ale także wywołują reakcje alergiczne, niebezpieczne dla zdrowia chorych. Szczegóły partii wycofywanego produktu Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda Numer partii: 241121 J Data minimalnej trwałości : 31.10.2022 Podjęte działania i zalecenia Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Denver Food Sp. o następujących działaniach: - Firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda zdecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. i przekazała dyspozycje swoim odbiorcom w celu...

pilne
Newsy
Ostrzeżenie GIS! Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
Jeżeli macie ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzućcie. Spożycie może się skończyć ciężkim zatruciem.

Ostrzegamy – Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Sprawdźcie szczegóły. Ostrzeżenie GIS Na stronie internetowej gov.pl Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat zagrożenia wynikającego z obecności bakterii Salmonelii w partii sezamu łuskanego marki HELIO. Dotyczy ono partii produktu o numerze 65112 i dacie minimalnej trwałości 09.2022 r. Producentem sezamu łuskanego jest HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów, a podany na opakowaniach kraj pochodzenia to Nigeria. GIS informuje także, że natychmiast po wykryciu Salmonelli w produkcie Sezam łuskany HELIO, firma natychmiast wycofała skażoną partię produktów, o czym poinformowała wszystkich swoich klientów: Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży. Zaleca się, by osoby które kupiły wycofaną partię sezamu łuskanego nie spożywały go. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie wykrycia Salmonelli w produkcie marki HELIO. Poniżej prezentujemy zdjęcia wycofanego sezamu łuskanego 200 g marki HELIO. Na dole opakowania znajduje się informacja o partii produktu i dacie minimalnej trwałości - sprawdźcie, czy u was wygląda tak samo. Jeżeli tak, to natychmiast wyrzućcie ten produkt. 

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularny dodatek do ciast. Nie używajcie go
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie na temat wycofania niektórych partii popularnej ozdoby do ciast. Macie ją w domu?

GIS wycofał 3 partie popularnej posypki do wypieków. Jak sprawdzić, czy posiadacie wadliwą partię?  GIS wycofuje bezglutenowy dodatek do ciast Główny Inspektorat Sanitarny postanowił wycofać 3 partie produktu o nazwie: Posypka dekoracyjna Czekoladowe Serca Bezglutenowa BIO 35 g marki BIO VEGAN. Badacze wykryli w produkcie gluten, chociaż producent zapewniał o jego braku, co jest szczególnie ważne dla osób uczulonych na ten składnik.  19 kwietnia 2019 dystrybutor rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów oraz wydał oświadczenie o zagrożeniu niepożądanych reakcji po zjedzeniu glutenu u osób, które posiadają medyczne przeciwskazania do jego spożywania. GIS monitoruje i kontroluje cały proces wycofywania posypki do ciast z obiegu.  Gluten wykryto w partiach o numerach: 190109101 o dacie minimalnej trwałości do 30.11.2021 190124301 o dacie minimalnej trwałości do 31.01.2022 200054901 o dacie minimalnej trwałości do 31.05.2022 Jeśli posiadacie którąś z nich w domu, a jesteście uczuleni na gluten – pozbądźcie się ich i powiadomcie producenta!  Czytaj też: GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii GIS wycofuje znane suplementy diety. Produkt może być skażony salmonellą

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
[PILNE] GIS wycofuje kiełbaski: mogą zawierać płyn chłodzący!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym poinformował o wycofaniu partii kiełbas marki Bratmaxe. Powód może szokować.

GIS wydał właśnie komunikat, w którym informuje o wycofaniu partii kiełbas marki Bratmaxe. W oświadczeniu poinformowano, że w wyniku awarii, do której doszło w zakładzie produkującym kiełbasy w Niemczech, do mięsa mogła się dostać mieszanina wody i płynu chłodzącego. Sezon grillowy w pełni. Jeśli kupiliście ostatnio w Auchan kiełbasę na grilla marki Bratmaxe, koniecznie sprawdźcie, czy macie w swojej kuchni tę konkretną partię. Wycofana partia kiełbasy Wycofana partia kiełbas marki Bratmaxe - to opakowanie 5 sztuk, 313 g. o dacie minimalnej trwałości 07.07.2021. Chodzi konkretnie o partię, której producentem jest firma Meica Ammerländische Fleischwarenfabrik Fritz Meinen GmbH & Co. KG 26181 Edewecht (zakład produkcyjny w Niemczech), a dystrybutorem sieć Auchan POLSKA Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno. Niemiecka firma poinformowała Polskę GIS informuje, że to niemiecka firma poinformowała oddział w Polsce o konieczności wycofania konkretnej partii produktu. W zakładzie produkującym kiełbasę doszło bowiem do awarii, a mięso prawdopodobnie miało kontakt z mieszaniną wody i płynu chłodzącego. Czy jest zagrożenie dla zdrowia? Mimo iż w komunikacie podano, że nie ma danych, które pozwalają ocenić, czy spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia konsumentów, obecność płynu chłodniczego w pożywieniu (płyny te są wytwarzane na bazie glikolu etylenowego lub glikolu propylenowego) może sprawić, że jedzenie będzie gorzkie w smaku i na pewno nie powinno się go spożywać. Firma Auchan POLSKA Sp. z o.o. podjęła już działania mające na celu jak najszybsze wycofanie ze sprzedaży skażonej partii kiełbas i utylizację towaru oraz poinformowanie klientów o wycofaniu produktu. Sprawdźcie koniecznie, czy macie w domu tę kiełbasę. Jeśli tak, to czym prędzej...