W lasach trwa sezon na zbieranie grzybów, w związku z czym nawet mniej doświadczeni amatorzy grzybobrania chwycili za koszyki i ruszyli do lasów na łowy. Zbieranie grzybów jest bardzo odprężające i zdrowe - w końcu to okazja do spędzenia kilku godzin na świeżym powietrzu.

Trzeba być jednak bardzo ostrożnym i pomyśleć dwa razy, zanim się wrzuci znaleziony okaz do koszyka. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował krótki poradnik dotyczący bezpiecznego zbierania grzybów. Stosujecie już te zasady w praktyce? 

Jak zbierać grzyby?

Przy zbieraniu grzybów łatwo jest się pomylić, a taka pomyłka może kosztować zdrowie. W najgorszych przypadkach zagrożone jest nawet wasze życie, dlatego tak ważne jest, by ściśle stosować się do zasad wyznawanych przez doświadczonych grzybiarzy:

Zobacz także:

  • zbierajcie tylko te grzyby, które dobrze znacie - to najważniejsza zasada, którą powinien do serca wziąć sobie każdy zbierający grzyby. Jeśli macie choć najdrobniejsze wątpliwości dotyczące znalezionego okazu, zostawcie go w lesie. Wiele grzybów niejadalnych, a nawet trujących można łatwo pomylić z jadalnymi.

  • nie zbierajcie małych grzybów - bardzo młode okazy trujących grzybów można łatwo pomylić z jadalnymi

  • nie warto także zbierać do koszyka wyraźnie przerośniętych grzybów. Takie okazy mogą kumulować w sobie nadmiar niekorzystnych dla ludzi związków i metali ciężkich

  • grzyby należy wykręcać, a nie wycinać z podłoża - dzięki temu możecie dokładnie obejrzeć grzybnię, co pozwoli zidentyfikować gatunek

  • zainstalujcie na smartfonie aplikację mobilną z atlasem grzybów, by móc upewnić się, czy zebrane przez was okazy na pewno są jadalne. Jeśli jesteście tradycjonalistami, weźcie ze sobą atlas w formie papierowej

  • zebrane grzyby wrzucajcie do wiklinowego kosza lub łubianki. Jeśli wrzucicie je do wiadra lub plastikowej torby, grzyby zaczną szybko się psuć i po spożyciu mogą wywołać problemy żołądkowe

GIS zachęca także do tego, by wszelkie wzbudzające wątpliwości okazy grzybów zanieść do stacji sanitarno-epidemiologicznej. Pracujący tam specjaliści pomogą wam upewnić się, czy zebrane przez was grzyby nadają się do zjedzenia. 

Co zrobić w razie zatrucia grzybami?

Zatrucie pokarmowe po spożyciu grzybów to nie żarty. Jeśli po takim posiłku odczuwacie silny ból brzucha, nudności i wymioty, udajcie się prosto do szpitala. Objawy mogą wystąpić kilka, a nawet kilkanaście godzin od zjedzenia grzybów, dlatego nie wolno ich bagatelizować. 

W przypadku grzybów lepiej dmuchać na zimne i od razu skierować się na ostry dyżur przy wystąpieniu jakichkolwiek niepokojących symptomów. Szybka reakcja może wam uratować życie. 

Jak pomóc osobie, która zatruła się grzybami?

GIS radzi, by w razie objawów zatrucia po spożyciu grzybów natychmiast jechać do szpitala lub zadzwonić pod jeden z numerów alarmowych: 999 lub 112. W międzyczasie można spróbować wywołać u chorej osoby wymioty, jednak nie wolno podawać jej alkoholu ani mleka. 

Co ważne - nawet, jeśli tylko jedna osoba ma objawy zatrucia po zjedzeniu grzybów, do szpitala powinny się zgłosić wszystkie osoby, które zjadły potrawę zawierającą grzyby. 

Źródło: gov.pl