Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy nie żywności, lecz przyrządu kuchennego popularnej marki. W produkcie wykryto substancje, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie szczegóły. 

Ostrzeżenie GIS w sprawie szczypiec Ambition

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu szkodliwych dla zdrowia substancji w produkcie Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition. Badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazały, że w przypadku tego przyboru kuchennego dochodzi do migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Numer partii: 372366AS

Kod kreskowy: 5904134966834

Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin

Zobacz także:

Działania podjęte przez producenta i zalecenia

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, producent wstrzymał sprzedaż wadliwego produktu w punktach firmowych i prowadzi własne, wewnętrzne postępowanie wyjaśniające. 

Obecnie podana w komunikacie partia produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition jest wycofywana z rynku. Zaleca się, by osoby które kupiły produkt z wadliwej partii nie stosowały go do przygotowywania żywności. 

Wpływ amin aromatycznych na zdrowie 

Do produkcji wielu przyrządów kuchennych wykorzystywane są różne materiały i substancje, które mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich m.in. pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które zostały uznane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje kancerogenne, czyli o działaniu rakotwórczym. 

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które występują przy produkcji klejów, barwników i opakowań - w tym opakowań stosowanych do żywności. Może się zdarzyć, że aminy aromatyczne znajdą się w jedzeniu.

Takie zjawisko nazywa się migracją do żywności i ustalono limity amin aromatycznych w jedzeniu, które nie mogą zostać przekroczone. W wyniku niektórych reakcji chemicznych może jednak dojść do sytuacji, w której substancje te znajdą się w żywności.

Źródło: gov.pl, zdrowie.wprost.pl