GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w przyrządzie kuchennym. Sprawdźcie, czy macie to w domu

W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu substancji szkodliwych dla zdrowia w przyborze kuchennym, w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.

Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy nie żywności, lecz przyrządu kuchennego popularnej marki. W produkcie wykryto substancje, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie szczegóły. 

Ostrzeżenie GIS w sprawie szczypiec Ambition

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu szkodliwych dla zdrowia substancji w produkcie Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition. Badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazały, że w przypadku tego przyboru kuchennego dochodzi do migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Numer partii: 372366AS

Kod kreskowy: 5904134966834

Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin

GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w przyrządzie kuchennym. Sprawdźcie, czy macie to w domu
gov.pl

GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w przyrządzie kuchennym. Sprawdźcie, czy macie to w domu
gov.pl

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen

Działania podjęte przez producenta i zalecenia

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, producent wstrzymał sprzedaż wadliwego produktu w punktach firmowych i prowadzi własne, wewnętrzne postępowanie wyjaśniające. 

Obecnie podana w komunikacie partia produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition jest wycofywana z rynku. Zaleca się, by osoby które kupiły produkt z wadliwej partii nie stosowały go do przygotowywania żywności. 

Wpływ amin aromatycznych na zdrowie 

Do produkcji wielu przyrządów kuchennych wykorzystywane są różne materiały i substancje, które mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich m.in. pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które zostały uznane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje kancerogenne, czyli o działaniu rakotwórczym. 

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które występują przy produkcji klejów, barwników i opakowań - w tym opakowań stosowanych do żywności. Może się zdarzyć, że aminy aromatyczne znajdą się w jedzeniu.

Takie zjawisko nazywa się migracją do żywności i ustalono limity amin aromatycznych w jedzeniu, które nie mogą zostać przekroczone. W wyniku niektórych reakcji chemicznych może jednak dojść do sytuacji, w której substancje te znajdą się w żywności.

Źródło: gov.pl, zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łyżka Fiskars
Pixabay/GOV.pl
Zdrowie
Używasz łyżek znanej firmy w kuchni? Lepiej się ich pozbądź. Zawierają bardzo groźne dla zdrowia substancje
Główny Inspektorat Sanitarny od lat nadzoruje działania mające na celu dobro publiczne obywateli. Zgodnie z ustawą podaje do powszechnej wiadomości informacje o produktach szkodliwych dla zdrowia. Tym razem na czarną listę trafiła łyżka kuchenna firmy Fiskars.

GOV informuje, GOV edukuje Nie zawsze możemy zdać sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie kryje się w przedmiotach codziennego użytku. Nie zawsze też możemy taką wiedzę posiadać. Wady produkcyjne wychodzą w użytkowaniu danej rzeczy lub przy rutynowych kontrolach z zewnątrz. Jedną z jednostek powołanych do tego typu działań jest GOV, mający na uwadze zdrowie obywateli. W ciągu roku przeprowadza setki, jak nie tysiące, kontroli w zakładach produkcyjnych. Informując następnie na stronie o przebiegu swoich prac.  Aktualne ostrzeżenia Zdarza się, że firmy same zgłaszają usterki swoich produktów. Tak jak firma Fiskars. Nie dalej jak wczoraj opublikowano ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Oficjalnie oświadczenie GOV w sprawie łyżki marki Fiskars informuje: “Wycofanie jednej partii łyżek z tworzywa sztucznego Fiskars Functional Form™ ze względu na migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych.” Główny Inspektor Sanitarny  o wadliwym produkcie został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Firma  Fiskars Finland Oy Ab prowadzi już postępowanie, które ma na celu wycofanie produktu. Informacja trafiła do wiadomości publicznej. Tym razem od konsumentów odsunięto wskazany poniżej produkt,  ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności mającej kontakt z produktem. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Aminy są grupą związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych, czy tuszów. Wiele z nich ma udowodnione działanie rakotwórcze. Głównie dlatego są uznawane za...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny kuchenny gadżet. Sprawdźcie, czy macie go w kuchni
GIS poinformował o wycofaniu popularnego gadżetu do mieszania potraw. Sprawdźcie czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łopatki do przewracania i mieszania potraw. Okazuje się, że zawiera ona pierwszorzędowe aminy aromatyczne. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie, bo korzystanie z niego może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. GIS wycofuje łopatkę kuchenną Jeżeli kupiliście ostatnio łopatkę kuchenną, koniecznie sprawdźcie czy nie chodzi o gadżet, który właśnie został wycofany przez GIS. Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonego produktu. Produkt: Łopatka kuchenna nylonowa ‘SPATULA’ Redstone (33 cm) Numer partii: 364105 Kod artykułu: 2575584 Kod kreskowy: 8719987077975 Dystrybutor: Action Service & Distributie B.V. Perenmarkt 15 Zwaagdijk Oost 1681 PG Netherlands Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łopatkę kuchenną od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie jej do gotowania dań. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że korzystanie z tej łopatki może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie ten gadżet do sklepu, w którym go kupiliście, aby odzyskać wydane pieniądze i zapobiec negatywnemu wpływowi przedmiotu na zdrowie. Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA zawierają specyficzną aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów. Wiadomo, że niektóre PAA stanowią...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS pilnie wycofuje popularny kuchenny gadżet. Jest skażony i niebezpieczny dla zdrowia
GIS wycofuje popularną łyżkę do podawania potraw. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łyżki do serwowania potraw. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie koniecznie, bo korzystanie z takiej łyżki może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. GIS wycofuje łyżkę do serwowania potraw Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonej łyżki. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt – Łyżka do serwowania FLORINA ONYX Numer partii: A19-210 Kod kreskowy: 5902719587535 Dystrybutor: Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew Zdjęcie produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łyżkę od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie tej łyżki do gotowania i podawania potraw. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wywnioskowano, że korzystanie z tej łyżki do podawania żywności może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie łyżkę do sklepu, w którym ją kupiliście i odzyskajcie pieniądze. Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA specyficznie zawierają aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów. Wiadomo, że niektóre PAA stanowią zagrożenie toksykologiczne, ponieważ zostały zidentyfikowane jako rakotwórcze. Ze względu na to szczególne zagrożenie PAA wyróżnia się wśród substancji dodawanych w sposób niezamierzony (NIAS) znajdujących się w opakowaniach giętkich. Oznacza to,...

pilne
Newsy
Ostrzeżenie GIS! Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
Jeżeli macie ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzućcie. Spożycie może się skończyć ciężkim zatruciem.

Ostrzegamy – Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Sprawdźcie szczegóły. Ostrzeżenie GIS Na stronie internetowej gov.pl Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat zagrożenia wynikającego z obecności bakterii Salmonelii w partii sezamu łuskanego marki HELIO. Dotyczy ono partii produktu o numerze 65112 i dacie minimalnej trwałości 09.2022 r. Producentem sezamu łuskanego jest HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów, a podany na opakowaniach kraj pochodzenia to Nigeria. GIS informuje także, że natychmiast po wykryciu Salmonelli w produkcie Sezam łuskany HELIO, firma natychmiast wycofała skażoną partię produktów, o czym poinformowała wszystkich swoich klientów: Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży. Zaleca się, by osoby które kupiły wycofaną partię sezamu łuskanego nie spożywały go. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie wykrycia Salmonelli w produkcie marki HELIO. Poniżej prezentujemy zdjęcia wycofanego sezamu łuskanego 200 g marki HELIO. Na dole opakowania znajduje się informacja o partii produktu i dacie minimalnej trwałości - sprawdźcie, czy u was wygląda tak samo. Jeżeli tak, to natychmiast wyrzućcie ten produkt.