Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy nie żywności, lecz przyrządu kuchennego popularnej marki. W produkcie wykryto substancje, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie szczegóły.
Ostrzeżenie GIS w sprawie szczypiec Ambition
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu szkodliwych dla zdrowia substancji w produkcie Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition. Badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazały, że w przypadku tego przyboru kuchennego dochodzi do migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
Numer partii: 372366AS
Kod kreskowy: 5904134966834
Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
Działania podjęte przez producenta i zalecenia
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, producent wstrzymał sprzedaż wadliwego produktu w punktach firmowych i prowadzi własne, wewnętrzne postępowanie wyjaśniające.
Obecnie podana w komunikacie partia produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition jest wycofywana z rynku. Zaleca się, by osoby które kupiły produkt z wadliwej partii nie stosowały go do przygotowywania żywności.
Wpływ amin aromatycznych na zdrowie
Do produkcji wielu przyrządów kuchennych wykorzystywane są różne materiały i substancje, które mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich m.in. pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które zostały uznane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje kancerogenne, czyli o działaniu rakotwórczym.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które występują przy produkcji klejów, barwników i opakowań - w tym opakowań stosowanych do żywności. Może się zdarzyć, że aminy aromatyczne znajdą się w jedzeniu.
Takie zjawisko nazywa się migracją do żywności i ustalono limity amin aromatycznych w jedzeniu, które nie mogą zostać przekroczone. W wyniku niektórych reakcji chemicznych może jednak dojść do sytuacji, w której substancje te znajdą się w żywności.
Źródło: gov.pl, zdrowie.wprost.pl