Nie mamy dobrych wiadomości dla fanów kuchni orientalnej. W jednej z przypraw używanych do przygotowywania dalekowschodnich potraw wykryto niebezpieczną substancję niedopuszczoną do spożycia na terenie Unii Europejskiej.

W jakim produkcie GIS wykrył niebezpieczną substancję?

Chodzi o wspomniany już tlenek etylenu. Jego ślady badacze wykryli  w partii Chińskiej Przyprawy Pięć Smaków 400 g LOBO. Jeśli lubicie od czasu do czasu gotować chińszczyznę, ruszajcie do swojej kuchni, by sprawdzić, czy nie macie jej na półkach.

Jak doszło do wykrycia niepożądanej substancji w azjatyckich przyprawach? Zadziałał tak zwany System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Państwowa Inspekcja Sanitarna została poinformowana o wykryciu tlenku etylenu przez dystrybutora produktu na rynek polski.

Zobacz także:

Chodzi o firmę Heuschen & Schrouff Oriental Food z Holandii, która sprzedawała w Polsce Chińską Przyprawę Pięć Smaków LOBO w dużych opakowaniach po 400 g. Przyprawa ta wbrew swojej nazwie produkowana była w Tajlandii.

Co zrobić z przyprawą zawierającą tlenek etylenu?

Jak rozpoznać trefny produkt? Do wyrzucenia nadają się paczki z przyprawami, których termin minimalnej trwałości to 20.08.2021 r. Jeśli więc zobaczycie tę datę na swojej przyprawie, koniecznie wstrzymajcie się od jej używania i wyrzućcie ją do kosza.

Dystrybutor produktu podjął już decyzję o natychmiastowym wycofaniu podejrzanego produktu z obrotu. Cały proces jest monitorowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.

Tlenek etylenu jest niebezpieczną substancją, która używana jest do sterylizacji produktów, a także jako środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Związek ten wykazuje działanie narkotyczne.

Źródło: gov.pl

Czytaj także: