sklepy promocje
AdobeStock
Newsy

Gigantyczna obniżka cen żywności w popularnym sklepie. Niektóre produkty będą tańsze nawet o 90%

Łowcy okazji się ucieszą! W tym sklepie możecie kupić jedzenie i kosmetyki za pół darmo.

Nic nie cieszy bardziej, niż doskonałe okazje i obniżki w sklepach. Niektórzy już na samą wieść o promocjach, pędzą do sklepu zrobić zapasy przecenionych produktów. Ta sieć wprowadziła niesamowite obniżki i to nie dlatego, że likwiduje swoje sklepy – chodzi o bardzo szczytny cel!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szlachetna akcja

Niedawno klienci sklepów Carrefour na pewno zauważyli podczas zakupów, że pojawiły się tam specjalne lodówki. W środku znajdują się zwykłe produkty spożywcze, ale przecenione nawet o 90%! Możecie tam znaleźć m.in.:

  • Nabiał
  • Pieczywo
  • Warzywa
  • Owoce
  • Gotowe dania
  • Słodycze
  • Kosmetyki
  • Produkty Bio

Jaki jest haczyk? Wszystkie te produkty mają bardzo krótką datę przydatności do spożycia (lub zużycia w przypadku kosmetyków). W ten sposób sieć chce walczyć z marnotrawieniem żywności. Zamiast wyrzucić te produkty, woli je sprzedać w bardzo niskich cenach. Carrefour bierze udział w akcji „STOP Marnowaniu Żywności”. Ma ona na celu uświadomienie konsumentom, jak wiele jedzenia marnuje się na co dzień. Sieć angażując się w tę akcję, chce ograniczyć wyrzucanie produktów, które zbliżają się do daty przydatności do spożycia, a przy okazji umożliwić klientom kupienie żywności w bardzo atrakcyjnych cenach. Produkty te są bowiem sprzedawane dużo poniżej ceny regularnej.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

otwarte restauracje 2021

Polski restaurator idzie na całość. Mimo 30 tysięcy złotych kary, nadal otwiera lokal. Popieracie?

Skala marnowania żywności

Wyrzucanie jedzenia jest obecnie ogromnym problemem nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Nasz kraj zajmuje niestety 5 miejsce na liście krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Średnio każdy Polak wyrzuca rocznie aż 52 kilogramy jedzenia! Jeżeli te dane jeszcze was nie przekonały, to powinniście wiedzieć, że statystycznie każdy z was traci miesięcznie aż 50 złotych na żywności, której nie zdążyliście zjeść i wyrzuciliście do śmieci, ponieważ się zepsuła.

Akcja Carrefoura to nie tylko świetny pomysł na ograniczenie marnowania jedzenia, ale także umożliwienie ubogim osobom kupno żywności w bardzo atrakcyjnych cenach. Przecenione produkty nie są zepsute, tylko mają bardzo krótką datę ważności, więc trzeba je szybko zjeść.

biedronka
AdobeStock
Newsy
Niezwykła akcja Biedronki! Dlaczego warto się do niej przyłączyć?
Krytykowana za marnowanie ogromnych ilości jedzenia Biedronka postanowiła coś z tym zrobić i wymyśliła ciekawą inicjatywę! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział!

Wiecie, że rocznie każdy z nas marnuje blisko ćwierć tony żywności? Kupujemy za dużo, robimy zapasy jedzenia i w efekcie często, gdy nie zdążymy wszystkiego zużyć – wyrzucamy. Doskonale wiedzą o tym spożywcze sieci handlowe, które problem wyrzucania żywności znają aż za dobrze. Są przez to często krytykowane przez konsumentów i aktywistów ekologicznych, dlatego próbują to zmienić. Niedawno sieć Biedronka rozpoczęła świetną akcję! Sprawdźcie, dlaczego warto wziąć w niej udział! Akcja Biedronki Sieć Biedronka dobrze zna problem marnowania żywności. Sklepy spożywcze niestety wyrzucają bardzo dużo jedzenia, które się nie sprzedało przyczyniając się tym samym do rosnącego problemu marnowana produktów spożywczych. W związku z tym Biedronka postanowiła ograniczyć wyrzucanie jedzenia poprzez akcję edukacyjną! Jak nie marnować żywności? Biedronka na swojej stronie opublikowała poradnik, w którym krok po kroku wyjaśnia jak rozsądnie planować zakupy, by nie wyrzucać później przeterminowanej żywności. Radzi między innymi, by: Przed każdym wyjściem do sklepu spisać sobie na kartce produkty, które chcemy kupić Nauczyć się prawidłowego przechowywania żywności – na stronie możemy znaleźć wskazówki na temat tego, jak przechowywać mięso, warzywa lub pieczywo Mrozić zapasy jedzenia Zużywać jedzenie zbliżające się do terminu przydatności do spożycia, np. z czerstwego chleba zrobić bułkę tartą, a mniej świeże warzywa zużyć do zupy lub zapiekanki.   Będziecie stosować się do tych zasad?   Źródło: biedronka.pl

jedzenie po terminie ważności
AdobeStock
Newsy
Co oznaczają daty ważności na opakowaniach? Te produkty możecie jeść nawet 5 lat po terminie
Czy zawsze wyrzucacie jedzenie, gdy widzicie, że upłynął już termin podany na opakowaniu? Niepotrzebnie! Sprawdźcie, które można jeść jeszcze długo po terminie.

Nawet dziecko wie, że gdy jedzenie brzydko pachnie, dziwnie wygląda, a co gorsza jest pokryte pleśnią, to absolutnie nie wolno go jeść. Są jednak takie produkty, które nadają się do zjedzenia nawet kilka lat po upływie terminu przydatności do spożycia! Jak to możliwe? I czy jest to bezpieczne? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Co oznaczają daty podane na opakowaniach? Co roku w Polsce marnują się tony żywności. Polacy kupują mnóstwo jedzenia i często nie są w stanie go zużyć zanim się zepsuje. Każdego miesiąca tracicie średnio 50 złotych przez wyrzucanie żywności! Produkty szybko psujące się, takie jak mięso, warzywa czy owoce, niestety zwykle nie nadają się kompletnie do zjedzenia nawet dzień po przekroczeniu daty podanej na opakowaniu. Ale co w przypadku na przykład kaszy albo makaronu? Osoby zaangażowane w ruch „zero waste” (przeciwko marnowaniu żywności) zwracają uwagę na to, że wyrzucanie jedzenia jest bardzo na rękę producentom artykułów spożywczych. W końcu często nikt nawet nie sprawdza, czy jedzenie w opakowaniu nadal nadaje się do zjedzenia. Patrzycie pewnie na podaną datę i od razu wyrzucacie. Nic dziwnego – nikt nie chce ryzykować zatruciem pokarmowym! Daty na opakowaniach Jednak część produktów jest jak najbardziej jadalna jeszcze jakiś czas po upływie daty ważności. Nawet kilka lat! Ważne jest dokładne czytanie etykiet, ponieważ różnica tkwi w słowach, które podane są obok daty na opakowaniu. Wiecie, o co chodzi? Termin przydatności do spożycia – taki napis znajdziecie na opakowaniach zawierających mięso, sery czy nabiał. Informuje o tym, do kiedy można bezpiecznie zjeść zawartość. Jeśli zdecydujecie się spożyć taki produkt po terminie podanym na opakowaniu, to wówczas producent nie odpowiada za dolegliwości ze strony waszego układu pokarmowego. Data minimalnej trwałości – tak...

Każdego dnia w supermarketach marnuje się niesprzedana żywność. Co robią z nią sklepy?
AdobeStock
Newsy
Każdego dnia w supermarketach zalega niesprzedana łatwo psująca się żywność. Co robią z nią sklepy?
W każdej sekundzie przez cały rok w Polsce wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności Co dzieje się z jedzeniem wyrzucanym przez sklepy spożywcze? Sprawdźcie.

Problem marnowania żywności dotyczy coraz więcej krajów na świecie. Każdego roku wyrzucane tam są ogromne ilości jedzenia, podczas gdy wiele osób potrzebujących chętnie przyjęłoby chociaż część żywności, która nadaje się jeszcze do zjedzenia. Supermarkety codziennie muszą pozbywać się produktów spożywczych, które nie zostały danego dnia sprzedane – co dalej się z nimi dzieje? Przekonajcie się. Marnowanie żywności w Polsce W Polsce każdego roku marnowane są gigantyczne ilości jedzenia. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska zwraca uwagę na skalę problemu w naszym kraju: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jednym z winowajców są supermarkety, które każdego dnia wyrzucają niesprzedaną żywność – dotyczy to głównie produktów szybko psujących się, czyli owoców, warzyw, pieczywa oraz mięsa i ryb. Z tego powodu zarówno detaliści, jak i hurtownie spożywcze muszą, na mocy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym, które następnie zajmują się dystrybucją tych produktów do osób, które najbardziej ich potrzebują. Jeżeli sklep nie przekaże niesprzedanej żywności, wówczas musi zapłacić karę w wysokości 10 groszy za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Kto oddaje najwięcej żywności? Najchętniej odwiedzane przez Polaków supermarkety to Biedronka i Lidl – właśnie one przodują w oddawaniu jedzenia organizacjom dobroczynnym. Okazuje się, że absolutnym przodownikiem jest Biedronka. Sieć w 2020 roku oddała łącznie...

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu! Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami. Data przydatności do spożycia – znaczenie Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony . Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane. Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia: Kasza Makaron Mąka Czekolada Orzechy Wszystkie przyprawy i sypkie produkty Data ważności produktu – co to znaczy? Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to: Jogurty Sery Ryby Mleko Nabiał Twarożki i serki wiejskie Jednodniowe soki Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia? To też wyróżnia te...