Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie. 

Jak długo moczyć fasolę? 

Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny. 

Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.  

Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda? 

Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą. 

Zobacz także:

Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień.

Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę.

Przepis na fasolkę po bretońsku 

Składniki: 

  • ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach) 
  • 300-400 g kiełbasy  
  • 300 g boczku surowego wędzonego 
  • 5 ząbków czosnku  
  • 1 duża cebula  
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego  
  • 1500 g pomidorów 
  • ziele angielskie, liście laurowe  
  • sól, pieprz,  
  • słodka papryka wędzona i majeranek 

Sposób przygotowania: 

  1. Suchą fasolę dobrej jakości zalejcie zimną wodą i pozostawcie tak na noc. 
  2. Po tym czasie odlejcie resztę wody z fasoli i przepłuczcie ją. 
  3. Przełóżcie do garnka i wlejcie litr wody. Wrzućcie 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujcie do miękkości, przez około półtorej godziny. Pod koniec posólcie. 
  4. Pokrójcie boczek i kiełbasę, a następnie podsmażcie je na odrobinie oleju. 
  5. Posiekajcie cebulę i czosnek, a potem dodajcie do kiełbasy. Całość podsmażajcie przez około 10 minut. 
  6. Przełóżcie wędlinę z cebulą i czosnkiem do garnka z fasolą i podgotujcie wszystko razem przez kolejne 10 minut. 
  7. W tym czasie obierzcie i pokrójcie pomidory. Dodajcie je razem z koncentratem pomidorowym do garnka z fasolą. 
  8. Wsypcie pozostałe przyprawy i gotujcie jeszcze 15 minut. Smacznego!