Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną

Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo moczyć fasolę? 

Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny. 

Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.  

Zobacz także
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Ekspresowa fasolka po bretońsku z przepisu babci. Zrobicie ją bardzo szybko 

Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda? 

Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą. 

Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień.

Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę.

Przepis na fasolkę po bretońsku 

Składniki: 

  • ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach) 
  • 300-400 g kiełbasy  
  • 300 g boczku surowego wędzonego 
  • 5 ząbków czosnku  
  • 1 duża cebula  
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego  
  • 1500 g pomidorów 
  • ziele angielskie, liście laurowe  
  • sól, pieprz,  
  • słodka papryka wędzona i majeranek 

Sposób przygotowania: 

  1. Suchą fasolę dobrej jakości zalejcie zimną wodą i pozostawcie tak na noc. 
  2. Po tym czasie odlejcie resztę wody z fasoli i przepłuczcie ją. 
  3. Przełóżcie do garnka i wlejcie litr wody. Wrzućcie 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujcie do miękkości, przez około półtorej godziny. Pod koniec posólcie. 
  4. Pokrójcie boczek i kiełbasę, a następnie podsmażcie je na odrobinie oleju. 
  5. Posiekajcie cebulę i czosnek, a potem dodajcie do kiełbasy. Całość podsmażajcie przez około 10 minut. 
  6. Przełóżcie wędlinę z cebulą i czosnkiem do garnka z fasolą i podgotujcie wszystko razem przez kolejne 10 minut. 
  7. W tym czasie obierzcie i pokrójcie pomidory. Dodajcie je razem z koncentratem pomidorowym do garnka z fasolą. 
  8. Wsypcie pozostałe przyprawy i gotujcie jeszcze 15 minut. Smacznego! 
Fasolka po bretońsku
gotujmy.pl/justyna92
Newsy
Aksamitna fasolka po bretońsku wg babcinej receptury. Ten 1 składnik dodawały do niej tylko one
Uwielbiacie fasolkę po bretońsku? Dodajcie do niej ten jeden składnik a jej smak was zaskoczy.

Bez wątpienia fasolka po bretońsku to danie proste i pyszne. Szczególnie smakuje nam w chłodne dni. Nic nie nasyci tak, jak miska pełna gorącej, gęstej i aksamitnej fasolki z kiełbasą i boczkiem w aromatycznym, pomidorowym sosie.  Do jej przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników. Najważniejsza jest fasola. Najczęściej używamy odmiany Piękny Jaś , którą wcześniej moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Możemy jednak spokojnie użyć innej fasoli np. czerwonej. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na moczenie fasoli, możecie przygotować błyskawiczną fasolkę po bretońsku używając do niej po prostu fasolki z puszki.  Fasolka po bretońsku z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami Oprócz niej do przygotowania pysznej fasolki po bretońsku potrzebne będą również dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć także przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki.   Ważne też będą przyprawy. Dla piękniejszego koloru i smaku sosu w naszej fasolce, warto dodać  trochę suszonej papryki. Papryka zmieni aromat fasolki po bretońsku na jeszcze bardziej wyrazisty!  Oprócz tego nasz czarny koń. A właściwie czarny koń naszych babci. Chodzi oczywiście o pieczarki. Pokrójcie je w plasterki, podsmażcie na maśle i wrzućcie pod koniec gotowania. Nie pożałujecie tego dodatku! Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 50 dag białej fasoli  25 dag wędzonego boczku 30 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ok. 8 ziarenek pieprzu sól świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej papryki 2 łyżki masła do smażenia pieczarek...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy
Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić
Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola? Fasola powoduje więcej niż wzdęcia Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle. Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak: Bóle brzucha Wymioty Biegunka Nudności Bóle głowy i osłabienie To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości. Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna? Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki. Jak ugotować fasolę? Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc). Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę. Zalejcie...