Kiedy nie wiadomo co zrobić na obiad, kotlety mielone zawsze okazują się sprawdzonym rozwiązaniem. Wystarczy tylko mięso, cebula, jajko, trochę bułki oraz przyprawy i już można się brać za smażenie kotletów.
Nie ma przy tym tyle pracy co ze schabowymi, które trzeba przecież jeszcze rozbijać, nacierać przyprawami i panierować. Mielone miesza się szybko i od razu można wrzucać na patelnię. Do tego jeszcze ziemniaki, surówka i obiad jest gotowy w mgnieniu oka.
Kotlety mielone bez bułki?
Najczęściej, dla spulchnienia masy, do kotletów mielonych dodaje się bułkę kajzerkę namoczoną w mleku albo wodzie. Można jednak zrezygnować z tego dodatku. Nie obawiajcie się, że kotlety wyjdą suche - wręcz przeciwnie.
Pomysł na mielone bez bułki przedstawił Karol Okrasa w jednym ze swoich przepisów. Kucharz zastąpił bułkę kaszą jęczmienną, która jest delikatna, miękka i bardzo dobrze spulchnia masę na kotlety (może nawet lepiej niż bułka?). Skorzystajcie z poniższego przepisu i przekonajcie się sami, jak smaczne mogą być mielone w takiej odsłonie.
Zobacz także:
Przepis na kotlety mielone wg Karola Okrasy
Składniki:
- pół kg mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrójcie cebulę bardzo drobno, a następnie wrzućcie ją na patelnię, na rozgrzany olej. Ale uwaga - nie powinna się zeszklić, tylko bardzo mocno przypiec. Gdy będzie już rumiana, zdejmijcie ją z patelni i odsączcie na grubej warstwie ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu ze smażenia.
- W osolonej wodzie ugotujcie kaszę jęczmienną. Dla uzyskania 150 g ugotowanej kaszy będziecie potrzebowali ok. pół torebki. Kaszę jęczmienną można ugotować także w tradycyjny sposób, w proporcji 2:1 (woda do kaszy), nie mieszając garnka i podgrzewając go na małym ogniu.
- Teraz włóżcie do miski mięso mielone. Doprawcie je solą, świeżo roztartym czarnym pieprzem. Dodajcie ugotowaną i ostudzoną kaszę, cebulę, jajko i wymieszajcie.
- Z gotowej masy uformujcie kotlety. Możecie je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Smażcie je na rozgrzanym na patelni smalcu z obu stron, aż się zrumienią. Smacznego!