Chałwa to jeden z sentymentalnych deserów z PRL-u naszych rodziców i dziadków. Choć kiedyś biła rekordy popularności, to obecnie stała się nieco zapomniana i mało kto pałaszuje ją na co dzień. Warto to jednak zmienić, tym bardziej że z łatwością zrobicie ją w domu i to tylko z dwóch dostępnych każdym sklepie składników. Zobaczcie, jakie to proste.

Czy warto jeść chałwę?

Krucha i sypka, a jednocześnie kremowa i rozpływająca się w ustach - właśnie taka powinna być dobra chałwa. Choć możemy znaleźć ją w każdym sklepie, to nie jest już tak popularna jak dawniej. Wszystko dlatego, że ten sezamowy przysmak jest dość kaloryczny, przez co utarło się, że nie należy jeść go zbyt często.

Warto jednak zauważyć, że oprócz wartości kalorycznej, należy patrzeć też na właściwości prozdrowotne produktu, a ten ma ich całe mnóstwo.

Okazuje się, że chałwa to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które dobrze wpływają na cały organizm. Znajdziemy w niej cenne kwasy omega-3 oraz omega-9, wiele minerałów, takich jak fosfor, żelazo, magnez, wapń i sód, a także witaminy A i E. 

Zobacz także:

Jak zrobić chałwę w domu?

Przepis na domową chałwę jest banalnie prosty do wykonania. Potrzebujecie tylko 2 szklanki sezamu lub słonecznika i pół szklanki miodu. 

Wystarczy zatem zebrać odpowiednie składniki i zabrać się do roboty. Szybko zrobicie przysmak lepszy niż produkty ze sklepowej kuchni.

  1. Na początku musimy uprażyć ziarna sezamu na suchej patelni, tak, aby lekko się zarumieniły, ale nie przypaliły. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, gdy będą już całkowicie zimne, mielimy je na drobny proszek.
  2. Tak przygotowany sezamowy pył mieszamy z miodem, ciągle miksując, aż masa nabierze kremowej, aksamitnej konsystencji.
  3. Gotową masę sezamową przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężała.