To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki.
Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku.
Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko?
To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka.
Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Skrojone w kosteczkę i dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi.
Zobacz także:
Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka
Składniki:
- 1 kg słoniny
- 50 dag boczku
- 2 łyżki mleka
- 2 małe cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu czarnego
- Łyżeczka majeranku dla smaku
Przygotowanie:
- Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek.
- Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie.
- Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu.
- Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy.
Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. - Obierzcie ze skórki cebulę.
- Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego i pokrójcie drobno.
- Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie.
- Cebulę i czosnek dodajcie wtedy, gdy skwarki zaczną już mięknąć.
- Jabłko, majeranek i pozostałe przyprawy dodajcie po chwili.
- Pozwólcie chwilkę przesmażyć się dodatkom, wymieszajcie dokładnie całość i dopiero wtedy zdejmijcie smalczyk z ognia.
- Przełóżcie zawartość najlepiej do ceramicznego naczynia lub do słoika i odstawcie do ostygnięcia.
- Podawajcie z chlebem, najlepiej żytnim i ogórkiem kiszonym.
- Smacznego!