Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Adobe Stock
Newsy

Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety

Dania płynne takie jak zupy są znacznie łatwiej i szybciej trawione, dlatego są doskonałym pomysłem na dietę.

Szykuje się duża uroczystość rodzinna, a wam nadal zostało kilka kilogramów do zgubienia? Nie decydujcie się na szkodliwe głodówki! Można je zastąpić lekkim, a jednocześnie pełnowartościowym menu opartym na warzywnych zupach. Płynna konsystencja tych dań sprawia, że układ pokarmowy trawi je znacznie szybciej, a jednocześnie wchłania z nich bardzo wiele składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Idealne rozwiązanie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta zupowa – zasady

Tego typu dieta może doprowadzić nawet do utraty 3-4 kg tygodniowo! Nie może być stosowana przez dłuższy okres, ale jest dobrym rozwiązaniem na oczyszczenie organizmu i pozbycie się lekkiej nadwagi. Warzywne zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które doskonale wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu, a także na wygląd skóry, paznokci czy włosów. Są one również bogate w błonnik, który przyspiesza trawienie i sprawia, że dłużej odczuwacie sytość. Do niektórych z nich można dodać także zdrowe ryby czy nabiał, które dostarczą białko oraz dużą ilość zdrowych tłuszczy.

Zobacz także
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Jest to też bardzo ekonomiczny detoks, który pozwoli wam zaoszczędzić pieniądze. Składniki, których będziecie potrzebować to przede wszystkim niedrogie warzywa i niewielkie ilości innych dodatków.
Jakie zupy można jeść na tej diecie? Poniżej znajdziecie 2 przykładowe przepisy.

Dieta zupowa - przepisy

Przepis na marchewkową zupę-krem

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • bulion warzywny,
  • pęczek kolendry,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności pokrójcie marchew oraz cebulę, a następnie podsmażcie je na oliwię.
  2. Bulion gotujcie aż do wrzenia. Dodajcie do niego niewielką ilość kolendry.
  3. Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie ostudźcie ją i zmiksujcie w blenderze.

Przepis na rybną zupę-krem

Składniki:

  • por,
  • marchew,
  • seler naciowy,
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • masło,
  • bulion warzywny,
  • liście laurowe,
  • około 100 g filetu rybnego,
  • jogurt naturalny,
  • kolendra,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Roztopcie masło w garnku, a następnie wrzućcie wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Duście je przez kilka minut, a następnie zalejcie wywarem. Całość gotujcie, aż do wrzenia.
  2. Filet rybny pokrójcie w kostkę, a następnie przyprawcie. Podsmażcie go na oleju lub na patelni grillowej.
  3. Dodajcie filet do bulionu. Gotujcie przez około 5 minut.
  4. Zupę zamieszajcie z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego oraz kaszą. Całość miksujcie, aż do uzyskania gładkiej masy.

Czytaj też:

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy
Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu
Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty. Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.  Przepis na zupę czosnkową Będziecie potrzebować 700 ml bulionu 8 ząbków czosnku Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki 1 łyżkę masła 100 gramów serka topionego Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.  Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...