Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety
Adobe Stock
Newsy

Dieta zupowa pozwoli schudną 4kg tygodniowo. Zdrowsza i bardziej sycąca niż inne diety

Dania płynne takie jak zupy są znacznie łatwiej i szybciej trawione, dlatego są doskonałym pomysłem na dietę.

Szykuje się duża uroczystość rodzinna, a wam nadal zostało kilka kilogramów do zgubienia? Nie decydujcie się na szkodliwe głodówki! Można je zastąpić lekkim, a jednocześnie pełnowartościowym menu opartym na warzywnych zupach. Płynna konsystencja tych dań sprawia, że układ pokarmowy trawi je znacznie szybciej, a jednocześnie wchłania z nich bardzo wiele składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Idealne rozwiązanie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta zupowa – zasady

Tego typu dieta może doprowadzić nawet do utraty 3-4 kg tygodniowo! Nie może być stosowana przez dłuższy okres, ale jest dobrym rozwiązaniem na oczyszczenie organizmu i pozbycie się lekkiej nadwagi. Warzywne zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które doskonale wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu, a także na wygląd skóry, paznokci czy włosów. Są one również bogate w błonnik, który przyspiesza trawienie i sprawia, że dłużej odczuwacie sytość. Do niektórych z nich można dodać także zdrowe ryby czy nabiał, które dostarczą białko oraz dużą ilość zdrowych tłuszczy.

Zobacz także
Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Przesolona zupa? O tym ratunkowym sposobie na pewno nie słyszeliście

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Jest to też bardzo ekonomiczny detoks, który pozwoli wam zaoszczędzić pieniądze. Składniki, których będziecie potrzebować to przede wszystkim niedrogie warzywa i niewielkie ilości innych dodatków.
Jakie zupy można jeść na tej diecie? Poniżej znajdziecie 2 przykładowe przepisy.

Dieta zupowa - przepisy

Przepis na marchewkową zupę-krem

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • bulion warzywny,
  • pęczek kolendry,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności pokrójcie marchew oraz cebulę, a następnie podsmażcie je na oliwię.
  2. Bulion gotujcie aż do wrzenia. Dodajcie do niego niewielką ilość kolendry.
  3. Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie ostudźcie ją i zmiksujcie w blenderze.

Przepis na rybną zupę-krem

Składniki:

  • por,
  • marchew,
  • seler naciowy,
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • masło,
  • bulion warzywny,
  • liście laurowe,
  • około 100 g filetu rybnego,
  • jogurt naturalny,
  • kolendra,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Roztopcie masło w garnku, a następnie wrzućcie wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Duście je przez kilka minut, a następnie zalejcie wywarem. Całość gotujcie, aż do wrzenia.
  2. Filet rybny pokrójcie w kostkę, a następnie przyprawcie. Podsmażcie go na oleju lub na patelni grillowej.
  3. Dodajcie filet do bulionu. Gotujcie przez około 5 minut.
  4. Zupę zamieszajcie z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego oraz kaszą. Całość miksujcie, aż do uzyskania gładkiej masy.

Czytaj też:

Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Flickr
Newsy
Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Smakuje wam zupa dyniowa, ale macie wrażenie, że czegoś jej brakuje? Dodajcie do niej jeden składnik, który odmieni cały smak i sprawi, że zupa z dyni będzie smakowała tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.  Jak zrobić dobrą zupę dyniową? W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala.  By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu.  Przepis na zupę dyniową z jabłkiem Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma miąższu dyni 2 szklanki bulionu 2 jabłka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałeczek korzenia imbiru  2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta chili szczypta kurkumy szczypta cynamonu sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie...

AdobeStock
Newsy
Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie
Kupiliście całego karpia i planujecie go na święta usmażyć? Nie wyrzucajcie jego resztek – głowy, kręgosłupa, płetw i ogona. Mogą wam się bardzo przydać.

Trudno sobie nawet wyobrazić święta bez karpia. Smażony karp, karp w galarecie oraz karp w śmietanie, to propozycje, które po prostu muszą się znaleźć na naszym wigilijnym stole. Podczas patroszenia karpia zostały wam płetwy, kręgosłup, ogon i głowa? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie z nich przygotować przepyszną i bardzo zdrowa zupę rybną, która doskonale wspiera trawienie. Co powiecie na tego rodzaju danie z resztek karpia? Przepis na zupę rybną z resztek karpia Składniki: głowa, kręgosłup i ogon dużego karpia bulion warzywny - 2 litry marchew seler 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki pieprz żółtko 4 łyżki masła Przygotowanie: Usuńcie z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami bulionu. Gotujcie przez ok. 50 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmijcie głowę i obierzcie z niej kawałki mięsa. Mięso oddzielcie od zupy. Marchew i seler zetrzyjcie na tarce, podsmażcie na maśle, dodajcie mąkę i wymieszajcie. Do warzyw dodajcie śmietankę i żółtko oraz kilka łyżek bulionu rybnego, po czym wymieszajcie. Warzywa i mięso z ryby dodajcie do wywaru. Dlaczego warto włączyć do diety karpia? Karpia warto jeść przez cały rok, nie tylko od święta. Ryba ta nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Korzyści zdrowotne karpia Karp to tłusta ryba słodkowodna, która stanowi jedno z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D. 100 g karpia zawiera 127 kalorii i 17,8 g/100 g (32% dziennego zapotrzebowania) białka. Białe, kruche mięso karpia zawiera wszystkie...

zupa czosnkowa
unsplash.com/@fodyne
Newsy
Został wam rosół? Zamiast nudnej pomidorowej, zróbcie to na obiad, a rodzina padnie z zachwytu
Pomidorowa to banał i nuda. Jeśli nie chcecie, by wasza rodzina zaczęła stołować się na mieście lub u innych, bardziej kreatywnych krewnych, koniecznie pomyślcie nad nową alternatywą dla rosołu. Proponujemy wam przepis na wspaniałą i rozgrzewającą zupę.

Wbrew powszechnemu myśleniu, czosnek to nie tylko świetny sposób na odstraszenie wampirów i chcącego pocałować waszą córkę chłopaka. Zawarte w nim składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie. Bowiem czosnek nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również pomaga w zwalczaniu infekcji, chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, a nawet niszczy pasożyty. Jeśli więc zostało wam trochę niedzielnego rosołu, nie zastanawiajcie się, wykorzystajcie go do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zupy czosnkowej. Podana z grzankami zachwyci nie tylko członków waszej rodziny, ale również niespodziewanych gości.  Przepis na zupę czosnkową Będziecie potrzebować 700 ml bulionu 8 ząbków czosnku Warzyw: 1 cebulę, 1 marchewkę, 2 ziemniaki 1 łyżkę masła 100 gramów serka topionego Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę oraz cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. W średniej wielkości garnku umieśćcie masło, a następnie dodajcie pokrojone warzywa.  Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka. Całość dokładnie wymieszajcie i smażcie aż do zeszklenia warzyw. Po kilku minutach umieśćcie w garnku bulion. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, a następnie odstawcie do lekkiego wystudzenia.  Kiedy zupa nieco wystygnie zblendujcie ją na gładki krem, a następnie dodajcie serek topiony. Na koniec doprawcie zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
AdobeStock
Newsy
Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis
Jeżeli jesteście na diecie, wypróbujcie przepis na pikantną zupę z warzywami. Jest pyszna, bardzo rozgrzewa i pomoże podkręcić metabolizm.

Szukacie ciekawych przepisów, które pomogą wam schudnąć? Idealnym daniem na diecie są zupy - to pożywny i pełen witamin posiłek, który syci i ma niewiele kalorii (o ile nie dodajecie do zup kalorycznych dodatków, takich jak tłusta śmietana, masło czy mąka). Jeszcze lepsza jest zupa z dodatkiem pikantnych przypraw, które zwiększają metabolizm i pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Wypróbujcie przepis na ostrą zupę warzywną. Produkty, które wspomagają odchudzanie Składniki, które sprawiają, że potrawy mogą wam pomóc schudnąć, to przede wszystkim jedzenie i przyprawy o pikantnym smaku. To m.in. papryczki chili, imbir, czosnek czy ostra papryka. Mają one działanie termogeniczne co oznacza, że zwiększają tempo przemian metabolicznych w organizmie - a to w efekcie może prowadzić do utraty wagi. Dodatkowo, pikantne jedzenie pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych i tym samym wspomaga trawienie ciężkich, zwłaszcza tłustych potraw.  Przepis na odchudzającą, pikantną zupę Do przygotowania takiej rozgrzewającej zupy, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 500 ml wody 2 marchewki 2 duże papryki 2 papryczki chili 1 bakłażan 1 cebula sól pieprz Wskazówka: by zupa była jeszcze ostrzejsza, dodajcie do niej dwie łyżki sosu sambal oelek, czyli indonyzejskiego przecieru z chili. Zamiast tego, możecie też dodać odrobinę sproszkowanej papryczki chili. Przygotowanie: Pokrójcie bakłażana w kostkę, zasypcie solą i odstawcie na 15 minut. Po tym czasie wypłuczcie. Pokrójcie drobno cebulę, paprykę pokrójcie w kostkę i razem z bakłażanem wrzućcie na patelnię na gorący olej. Gdy warzywa już się podsmażą, wlejcie wodę i duście przez...