Szykuje się duża uroczystość rodzinna, a wam nadal zostało kilka kilogramów do zgubienia? Nie decydujcie się na szkodliwe głodówki! Można je zastąpić lekkim, a jednocześnie pełnowartościowym menu opartym na warzywnych zupach. Płynna konsystencja tych dań sprawia, że układ pokarmowy trawi je znacznie szybciej, a jednocześnie wchłania z nich bardzo wiele składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii. Idealne rozwiązanie?

Dieta zupowa – zasady

Tego typu dieta może doprowadzić nawet do utraty 3-4 kg tygodniowo! Nie może być stosowana przez dłuższy okres, ale jest dobrym rozwiązaniem na oczyszczenie organizmu i pozbycie się lekkiej nadwagi. Warzywne zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, które doskonale wpłyną na zdrowie i kondycję organizmu, a także na wygląd skóry, paznokci czy włosów. Są one również bogate w błonnik, który przyspiesza trawienie i sprawia, że dłużej odczuwacie sytość. Do niektórych z nich można dodać także zdrowe ryby czy nabiał, które dostarczą białko oraz dużą ilość zdrowych tłuszczy.

Jest to też bardzo ekonomiczny detoks, który pozwoli wam zaoszczędzić pieniądze. Składniki, których będziecie potrzebować to przede wszystkim niedrogie warzywa i niewielkie ilości innych dodatków.
Jakie zupy można jeść na tej diecie? Poniżej znajdziecie 2 przykładowe przepisy.

Dieta zupowa - przepisy

Przepis na marchewkową zupę-krem

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • bulion warzywny,
  • pęczek kolendry,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności pokrójcie marchew oraz cebulę, a następnie podsmażcie je na oliwię.
  2. Bulion gotujcie aż do wrzenia. Dodajcie do niego niewielką ilość kolendry.
  3. Przygotowanie opisywanej zupy jest niezwykle proste. Istotne jest to, aby gotować ją aż do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie ostudźcie ją i zmiksujcie w blenderze.

Przepis na rybną zupę-krem

Składniki:

  • por,
  • marchew,
  • seler naciowy,
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • masło,
  • bulion warzywny,
  • liście laurowe,
  • około 100 g filetu rybnego,
  • jogurt naturalny,
  • kolendra,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Roztopcie masło w garnku, a następnie wrzućcie wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Duście je przez kilka minut, a następnie zalejcie wywarem. Całość gotujcie, aż do wrzenia.
  2. Filet rybny pokrójcie w kostkę, a następnie przyprawcie. Podsmażcie go na oleju lub na patelni grillowej.
  3. Dodajcie filet do bulionu. Gotujcie przez około 5 minut.
  4. Zupę zamieszajcie z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego oraz kaszą. Całość miksujcie, aż do uzyskania gładkiej masy.

Czytaj też:

Zobacz także: