Podczas jesiennego spaceru po bukowym lesie lub parku warto spojrzeć pod nogi i zwrócić uwagę na niepozorne orzeszki o ciekawym kształcie. Są schowane w skorupce, która po otwarciu przypomina pokryty drobnymi igiełkami kwiat.

Jest to nic innego, jak bukiew, czyli orzeszki bukowe, nazywane przez niektórych także buczyną. Niewiele osób ma świadomość, że jest ona jadalna, a do tego bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak ją jeść i do czego można ją wykorzystać. 

Czy orzechy bukowe można jeść? 

Bukiew to owoce buka zwyczajnego, który występuje w całej Polsce. Są niewielkie, mają brązowy kolor i kryją się w twardej, pokrytej włoskami okrywie. Gdy dojrzeje, rozdziela się ona na cztery części, z których wypadają orzeszki. Można je zbierać jesienią.

Orzeszki bukowe można jeść na surowo, a także je uprażyć. W smaku są bardzo podobne do orzechów laskowych i świetnie pasują do sałatek i słodkich wypieków, jak ciasta i wszelkiego rodzaju ciasteczek. Można z nich zrobić także napar oraz nalewkę, a w niektórych krajach z bukwi wytwarza się nawet olej. 

Zobacz także:

Uwaga - zjedzenie dużej ilości surowej bukwi może wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty oraz ból głowy. To wynik działania zawartej w nich faginy, czyli alkaloidu. Trzeba by jednak zjeść sporą ilość bukwi, by doświadczyć takich dolegliwości. Można też uprażyć orzeszki, ponieważ w wysokiej temperaturze fagina ulega rozkładowi. 

Właściwości bukwi

Orzeszki te, jak wiele innych, składają się głównie z tłuszczu. Na drugim miejscu jest białko, a później węglowodany i kwasy organiczne oraz fenolowe. Oto, co zawierają owoce buku:

  • tłuszcze, w tym również nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko
  • cukry
  • skrobię
  • witaminy z grupy B
  • kwasy organiczne, w tym kumarynowy, ferulowy, wanilinowy, cytrynowy, jabłkowy
  • saponiny
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor

Co można zrobić z bukwi?

Bukiew posłuży w kuchni do zrobienia różnych smacznych potraw i napojów. Można zrobić z niej kruche ciasteczka, idealne do jesiennej herbaty. Nadaje się również do sporządzania rozgrzewającego naparu, z dodatkiem miodu albo cukru. Niektórzy z bukwi robią także nalewkę, wzbogaconą cynamonem i goździkami. Prażone orzeszki buku dobrze komponują się również z sałatkami czy owsianką.