Podczas jesiennego spaceru po bukowym lesie lub parku warto spojrzeć pod nogi i zwrócić uwagę na niepozorne orzeszki o ciekawym kształcie. Są schowane w skorupce, która po otwarciu przypomina pokryty drobnymi igiełkami kwiat.
Jest to nic innego, jak bukiew, czyli orzeszki bukowe, nazywane przez niektórych także buczyną. Niewiele osób ma świadomość, że jest ona jadalna, a do tego bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak ją jeść i do czego można ją wykorzystać.
Czy orzechy bukowe można jeść?
Bukiew to owoce buka zwyczajnego, który występuje w całej Polsce. Są niewielkie, mają brązowy kolor i kryją się w twardej, pokrytej włoskami okrywie. Gdy dojrzeje, rozdziela się ona na cztery części, z których wypadają orzeszki. Można je zbierać jesienią.
Orzeszki bukowe można jeść na surowo, a także je uprażyć. W smaku są bardzo podobne do orzechów laskowych i świetnie pasują do sałatek i słodkich wypieków, jak ciasta i wszelkiego rodzaju ciasteczek. Można z nich zrobić także napar oraz nalewkę, a w niektórych krajach z bukwi wytwarza się nawet olej.
Zobacz także:
Uwaga - zjedzenie dużej ilości surowej bukwi może wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak biegunka, ból brzucha, nudności i wymioty oraz ból głowy. To wynik działania zawartej w nich faginy, czyli alkaloidu. Trzeba by jednak zjeść sporą ilość bukwi, by doświadczyć takich dolegliwości. Można też uprażyć orzeszki, ponieważ w wysokiej temperaturze fagina ulega rozkładowi.
Właściwości bukwi
Orzeszki te, jak wiele innych, składają się głównie z tłuszczu. Na drugim miejscu jest białko, a później węglowodany i kwasy organiczne oraz fenolowe. Oto, co zawierają owoce buku:
- tłuszcze, w tym również nienasycone kwasy tłuszczowe
- białko
- cukry
- skrobię
- witaminy z grupy B
- kwasy organiczne, w tym kumarynowy, ferulowy, wanilinowy, cytrynowy, jabłkowy
- saponiny
- magnez
- wapń
- żelazo
- fosfor
Co można zrobić z bukwi?
Bukiew posłuży w kuchni do zrobienia różnych smacznych potraw i napojów. Można zrobić z niej kruche ciasteczka, idealne do jesiennej herbaty. Nadaje się również do sporządzania rozgrzewającego naparu, z dodatkiem miodu albo cukru. Niektórzy z bukwi robią także nalewkę, wzbogaconą cynamonem i goździkami. Prażone orzeszki buku dobrze komponują się również z sałatkami czy owsianką.