Kolorowe, pełne papryki leczo, pomidorowy sos arrabiata z dodatkiem chili, a także wiele zup szczodrze doprawionych pieprzem i czosnkiem... To wszystko potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć swoją nadmierną ostrością.
Nie martwcie się, takie dania można uratować, dodając do nich warzywo, które stępi ostry pazur smakowy, a jednocześnie nie wpłynie destrukcyjnie na konsystencję obiadu.
Jakie przyprawy wpływają na ostrość dania?
Pikantne dania mają wielu zwolenników. Jednak każdy z nas ma wewnętrzną barierę ostrości, której woli nie przekraczać. Na podsycanie „powera” w daniu wpływają różne przyprawy, dlatego warto dawkować je stopniowo, sprawdzając poziom pikantności:
- czosnek
- pieprz
- papryka
- imbir
- chrzan
- chrzan wasabi
- papryczka chili
Co dodać do ostrej potrawy, by stała się bardziej delikatna?
Gdy zorientujecie się, że wsypaliście do garnka przesadnie dużą ilość przypraw i wasz obiad zaczyna przypominać wielki, niekontrolowany pożar smakowy, to wówczas możecie sięgnąć po ziemniaka.
Zobacz także:
To warzywo ratuje nie tylko przesolone potrawy, lecz również zbyt pikantne. Aby pozbyć się nadmiernej ostrości, wystarczy wrzucić do gotującego się sosu lub zupy połówkę surowego kartofla i wyjąć ją dopiero pod koniec gotowania. Taki zabieg znacznie złagodzi smak dania, a wam pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.
Inne sposoby na złagodzenie ostrości w potrawie
Popularnym sposobem na zdjęcie ostrości jest dodanie do potrawy wody lub mleka. Należy jednak pamiętać o tym, że niesie to za sobą skutki w postaci rozrzedzonej konsystencji, którą trzeba odbudować na nowo. Możecie to zrobić, np. dogotowując warzywa i dodając różnego rodzaju zagęstniki.
Stosunkowo dobrze sprawdza się również łagodzenie potrawy za pomocą śmietany, której delikatny smak przełamuje nadmierną pikantność. Kwaśny sok z cytryny to także skuteczny pomysł na zniwelowanie ostrych akcentów w daniu. W przypadku potraw doprawionych nadmiernie papryką zadziała z kolei przeciwwaga w postaci cukru.
Źródło: stylzycia.radiozet.pl