Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad

Katarzyna Bosacka podzieliła się swoimi sposobami na to, jak oszczędzić na posiłkach podczas urlopu. Mogą się przydać!

W tym roku wakacje w Polsce zdecydowanie nie należą do najtańszych. Niedawno pisaliśmy o niebotycznych rachunkach za jedzenie nad morzem, w górach i nad jeziorem. Słowem, raczej nie ma co liczyć na tani urlop w Polsce – a na pewno nie w popularnych miejscowościach turystycznych. Czy możliwe są w ogóle wakacje w kraju ze skromnym budżetem? Katarzyna Bosacka opowiedziała na swoim kanale na YouTube o tym, jakie są jej rady na tanie jedzenie na wakacjach oraz pytała swoich widzów o ich sposoby na oszczędzanie na urlopie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warto wykupić posiłki w hotelu

Większość ośrodków wypoczynkowych oferuje swoim gościom możliwość wykupienia posiłków na stołówce należącej do ośrodka. Niektórzy wolą nie korzystać z tej oferty w obawie, że może za dużo kosztować. Jednak często, szczególnie w przypadku, gdy wyjeżdża się na urlop całą rodziną, taka możliwość wychodzi o wiele taniej, niż codzienne stołowanie się w restauracjach. W dodatku obiadem serwowanym na stołówce w ośrodku wypoczynkowym można naprawdę się najeść, ponieważ najczęściej na obiad podawana jest zupa, drugie danie, a czasami także kompot. Natomiast na rybę ze smażalni można się wybrać wieczorem, na kolację.

Jeżeli nie decydujecie się na pobyt w hotelu, to nadal możecie skorzystać ze stołówki – w wielu ośrodkach i hotelach jest możliwość wykupienia posiłków także dla osób z zewnątrz.

Własny sprzęt do gotowania

Bosacka poleca również, by zabrać ze sobą sprzęt turystyczny do gotowania. Wówczas nawet w pokoju, w którym nie ma aneksu kuchennego, można przygotować coś na ciepło. Można wziąć ze sobą na przykład toster albo mały opiekacz i z jego pomocą przyrządzić na przykład ciepłe kanapki na kolację. Dobrze też wziąć ze sobą czajnik, ponieważ nie zawsze znajduje się on na wyposażeniu.

Dobrym pomysłem jest również zaparzanie herbaty lub kawy do termosu i zabieranie go ze sobą na plażę – w ten sposób zdecydowanie oszczędzicie na napojach w trakcie plażowania. Nie zapomnijcie też o własnej wodzie!

Róbcie drugie śniadanie

Gdy wybieracie się na dłuższą wycieczkę, dobrze jest zrobić własne kanapki i przekąski i schować je do plecaka. Ta rada przyda się zwłaszcza wtedy, gdy podróżujecie z małymi dziećmi, które robią się głodne w najmniej oczekiwanych momentach.

Czytaj także:

jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!
Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy! Mrożone ryby Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia! Sposób na rozmrożenie ryby Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób! Rozmrażanie całej ryby Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury. Rozmrażanie filetów Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a...

Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne
Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...

gotowana ryba
AdobeStock
Newsy
Chcesz dodać gotowanej rybie więcej smaku? Ten trik jest naprawdę niezawodny
Za każdym razem, gdy gotujesz rybę wychodzi mdła i niesmaczna? Jest na to jeden prosty sposób!

Gotując rybę możemy mieć gwarancję, że mięso będzie soczyste i miękkie. Danie to jednak nie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na to, że tak przygotowywana ryba jest bardzo delikatna w smaku. Niektórzy wręcz określają jej smak jako mdły. Rzeczywiście, zapach i smak niektórych ryb (np. dorsza) jest bardzo intensywny. Aromat takiego mięsa może przywodzić na myśl raczej kutry zawijające do portu niż smaczny obiad. A przecież nie o to nam chodzi, gdy gotujemy rybę! Co więc zrobić, by smakowała doskonale i nie pachniała morzem? Jest na to sprawdzony sposób! Sposób na gotowaną rybę Ci, którzy już mieli okazję neutralizować różnymi sposobami charakterystyczny zapach dorsza albo karpia pewnie już się domyślają, na czym polega trik na lepszy smak gotowanych ryb! Poleca się, aby rybę rozmrażać najlepiej zanurzając ją w mleku – dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Dokładnie tę samą sztuczkę należy zastosować podczas gotowania! Przyprawione filety należy ułożyć w naczyniu i zamiast zalewać je wodą, należy użyć jednego z poniższych składników. Każdy nada potrawie zupełnie inny smak! Bulion warzywny – odpowiednio przyprawiony sprawi, że ryba będzie znacznie bardziej aromatyczna i lekko pikantna. Zależne jest to oczywiście od tego ile użyjemy pieprzu. Mleko – dzięki niemu mięso będzie bardzo delikatne i aksamitne. Zlikwiduje także charakterystyczny jego zapach. Wino – zdecydowanie nada rybie szlachetności! Choć część osób uważa, że ryby są tak smaczne, iż nie należy ich niczym doprawiać (podobne zdanie mają miłośnicy dziczyzny), to w przypadku tych gotowanych nie ma co żałować przypraw! Warto do gotującego się bulionu lub mleka dodać na przykład świeże jarzyny – cebulę, marchew czy czosnek. Co odważniejsi eksperymentują z sosem...

Obiad za 20 zł
Pixabay
Przepisy
Prosty przepis na obiad za 20 złotych. Wyjdzie rewelacyjny w smaku. Cała rodzina cię pochwali
Codzienna praca nad posiłkami to solidny etat. Wiedzą o tym nie tylko gospodynie domowe, ale i studenci! Co kupić i za ile kupić, oto jest pytanie?

  Planowanie posiłków to jeden ze sposób na sprytne i ekonomiczne żywienie rodziny. Sposobów na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy jest znacznie więcej! Określony budżet na posiłki to znacząca pomoc przy planowaniu domowych wydatków. Połączenie dobrej ceny i jakości, w tym przypadku wcale nie jest takie trudne. Jest kilka prostych sposobów, by planować posiłki z głową.  Domowe gotowanie Nic nie smakuje lepiej jak posiłki, które wychodzą w domowej kuchni. Gotując samemu, doskonale wiemy, co wkładamy na talerz. Pewność użytych produktów jest w tym przypadku uzasadniona, priorytetowa.  Dodatkowym plusem jest możliwość dowolnej modyfikacji przepisów, ale i smaków. Domownicy rzadko kiedy miewają identyczne upodobania smakowe. Zdarza się przecież, że ktoś nie przepada za majerankiem, a ktoś inny za kolendrą. W sezonie? Sezonowo Ważnym czynnikiem doboru produktów jest branie pod uwagę sezonu, w którym są najsmaczniejsze i świeże. Wakacje to dobry czas na pomidory, ogórki. Jesienią sięgniemy za to po dynię i warzywa korzeniowe.  Do jesiennej diety pasuje również papryka. Możemy z niej zrobić niezliczoną liczbę dań. Poza tym to bogate źródło witaminy C i produkt, który jesienią osiąga najniższą cenę. Papryka urozmaici pożywne leczo, czy jedną z niedzielnych sałatek.  Lodówko otwórz się Najłatwiej wykorzystać produkty, które już mamy w lodówce. Dzięki temu zaoszczędzimy znaczną część pensji, jak również włączymy do kuchni kreatywność. Nie ma sensu wydawać na kolejne produkty, jeśli półki w naszej lodówce uginają się od jedzenia.  Niskobudżetowo Mały budżet wcale nie oznacza utraty jakości. Jeśli bierzemy pod uwagę wyżej opisaną sezonowość,...