Ach, nie ma to jak wczesna, piękna jesień. Odejście lata osładzają nam wczesnojesienne owoce na czele ze śliwkami. Drzewka właśnie uginają się pod ciężarem dorodnych węgierek, co od razu ma także przełożenie na ich niską cenę w sklepach i na targowiskach.

Nie pozostaje zatem nic innego, jak tylko zagospodarować to śliwkowe szaleństwo. Poza powidłami  innego typu przetworami warto zabrać się za pieczenie ciast.

Klasykiem dla wielu wciąż pozostaje zwykły placek ze śliwkami. I nie ma co się oszukiwać, trudno wyobrazić sobie inny równie pyszny jesienny deser. My dziś polecamy wam przepis na placek ze śliwkami na kruchym cieście.

Jak zrobić kruche ciasto w proporcji 3:2?

Tego typu wypiek nie należy do najtrudniejszych na świecie. Jednak żeby smakował zawsze tak samo dobrze, warto znać podstawy jego pieczenia. Jeśli przyswoicie sobie zasadę 3:2, niekoniecznie będziecie musieli nawet później spoglądać do przepisu.

Zobacz także:

O co chodzi? 3:2 to nic innego jak po prostu stosunek mąki do tłuszczu. Na 3 części mąki do wypieku kruchego ciasta powinny przypadać 2 części tłuszczu, w tym przypadku najlepiej masła. Znając tę prostą proporcję trzeba później tylko dostosować ilość śliwek, dosypać jedną część cukru (lub mniej, jeżeli nie lubicie zbyt słodkich wypieków) i gotowe!

Proporcja 3:2 świetnie sprawdzi się także w przypadku przygotowywania kruszonki do kruchego ciasta śliwkowego. W tym przypadku także dostosujcie jeszcze ilość cukru wedle własnego uznania i po sprawie.

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • Cukier waniliowy
  • 50 dag dojrzałych śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyjcie, wydrylujcie z pestek i podzielcie na równe połówki.
  2. Przesiejcie mąkę przez sitko, dodajcie schłodzone żółtko, zimne masło, cukier i za pomocą noża połączcie na stolnicy. Nie wyrabiajcie ciasta zbyt długo – po uformowaniu kuli, podzielcie ją na 2 części, po czym zawińcie ją w folie.
  3. Po godzinie z jednej części ciasta uformujcie spód, na którym wyłóżcie śliwki podsypanie nieco mąką ziemniaczaną – dzięki temu nie puszczą aż tak dużo płynu na ciasto.
  4. Drugą część ciasta zetrzyjcie na tarce na wyłożone owoce.
  5. Pieczcie przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C (góra-dół).
  6. Gotowe ciasto odstawcie do ostudzenia i posypcie cukrem pudrem.
  7. Smacznego.