Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia. Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego.
Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb smażony w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i przyrządzone na patelni na maśle.
Z czym można zrobić chleb w jajku?
Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z innymi dodatkami? Z żółtym serem lub mozzarellą smakuje doprawdy fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy. Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.
Zobacz także:
Przepis na chleb smażony w jajku z serem
Aby przygotować pyszny chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy.
Składniki:
- Chleb pokrojony w kromki
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- Mały kawałek łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli w kostce
- Keczup
- Masło do smażenia
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
- Przygotujcie kromki chleba i namoczcie je w mieszance
- Rozpuśćcie masło na patelni i smażcie z jednej strony na złoty kolor. Po odwróceniu chleba na drugą stronę, posypcie go startym serem i przykryjcie patelnię.
- Kiedy chleb podsmaży się z drugiej strony, a z wierzchu ser stopnieje, danie jest gotowe.
- Podawajcie polany keczupem, z dodatkiem sosu czosnkowego lub posypany posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego!