Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia. Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego.

Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb smażony w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i przyrządzone na patelni na maśle.

Z czym można zrobić chleb w jajku?

Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z innymi dodatkami? Z żółtym serem lub mozzarellą smakuje doprawdy fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy. Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.

Zobacz także:

Przepis na chleb smażony w jajku z serem

Aby przygotować pyszny chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy.

Składniki:

  • Chleb pokrojony w kromki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • Mały kawałek łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli w kostce
  • Keczup
  • Masło do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
  2. Przygotujcie kromki chleba i namoczcie je w mieszance
  3. Rozpuśćcie masło na patelni i smażcie z jednej strony na złoty kolor. Po odwróceniu chleba na drugą stronę, posypcie go startym serem i przykryjcie patelnię. 
  4. Kiedy chleb podsmaży się z drugiej strony, a z wierzchu ser stopnieje, danie jest gotowe.
  5. Podawajcie polany keczupem, z dodatkiem sosu czosnkowego lub posypany posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego!