
Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego.
Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.
Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.
Przepis na chleb w jajku z serem
Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy.
Składniki:
- Chleb pokrojony w kromki
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli
- Keczup
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
- Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera.
- Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął.
- Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem rozsmarujcie oliwę na papierze.
- Namoczony chleb ułóżcie na blaszce i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
- Podawajcie polany keczupem, z dodatkiem sosu czosnkowego lub posypany posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego!