chleb w jajku przepis
AdobeStock
Newsy

Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście chleba w jajku pieczonego w piekarniku, to najwyższy czas to nadrobić! Smakuje znacznie lepiej niż ten z patelni.

Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego.

Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chleb w jajku z serem

Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy.

Składniki:

  • Chleb pokrojony w kromki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli
  • Keczup
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
  3. Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera.
  4. Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął.
  5. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem rozsmarujcie oliwę na papierze.
  6. Namoczony chleb ułóżcie na blaszce i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  7. Podawajcie polany keczupem, z dodatkiem sosu czosnkowego lub posypany posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Flickr
Newsy
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Nie wyrzucajcie wędlin po świętach – zrobicie z nich smaczne grzanki.

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis! Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kromki jasnego pieczywa lub bułki Wędliny różnego rodzaju Ser żółty lub mozzarella Masło Pomidor Cebula Oregano Bazylia Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego! Inne sposoby na wykorzystanie wędlin Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny...

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Zapiekanka po wiejsku z ziemniaków, mięsa wieprzowego i boczku, z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na jednogarnkowy obiad.

Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku. Przepis na zapiekankę po wiejsku Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw. Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom! Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej 6 dużych ziemniaków 1 por 1 papryka zielona 10 dag boczku gotowanego 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda 2 łyżki masła 2 łyżki oleju ryżowego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku szczypta przyprawy do ziemniaków Sos: 200 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżego szczypiorku do posypania Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Naczynie...

nacinany chlebek czosnkowy przepis
Gotujmy.pl/Ostra na Słodko
Newsy
Czosnkowy, nacinany chlebek nafaszerowany serem. Oszalejecie na punkcie jego smaku
W świecie kulinarnym nie ma nic gorszego od monotonii. Od czasu do czasu warto więc urozmaicać potrawy i produkty, szczególnie te, które pojawiają się na naszych stołach od lat. Mowa tu między innymi o spożywanym codziennie chlebie. Zapieczony z dodatkiem sera, czosnku i masła będzie smakował rewelacyjnie.

Nacinany chlebek to propozycja dla wszystkich fanów pieczywa. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt oszałamiający. Bowiem tak przygotowana przekąska nie tylko świetnie wygląda, ale również niesamowicie pachnie, a przede wszystkim nieziemsko smakuje. Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Goście i rodzina będą zachwyceni. Przepis na czosnkowy, nacinany chlebek Będziecie potrzebować 1 bochenka chleba 3 ząbków czosnku 2 łyżek masła 250 gramów sera żółtego 1 pęczku szczypiorku Pieprzu i soli Przygotowanie Chleb natnijcie wzdłuż i wszerz, tak by powstała szachownica. Nacięcia powinny być dosyć głębokie, tak by składniki mogły przeniknąć w każdy zakamarek pieczywa. Uważajcie jednak, by przypadkowo nie przekroić całkowicie chleba. Ząbki czosnku obierzcie, drobniutko posiekajcie, a następnie wetknijcie w miejsca powstałe po nacięciach. Ser żółty pokrójcie w plastry o grubości ok. 0,5 cm (po włożeniu do piekarnika szybko się roztopi). Tak przygotowany umieśćcie w szczelinach waszego chleba.   W niewielkiej miseczce umieśćcie masło, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszajcie. Możecie dodatkowo wcisnąć do mieszanki 1 ząbek czosnku. Tak przygotowaną miksturę wyłóżcie przy pomocy łyżeczki na każde nacięcie w chlebie. Piekarnik nagrzejcie do 170 st. C. Chlebek z dodatkami pieczcie przez ok. 20 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się sera oraz masła. Gotowe! Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Nie ociągajcie się, sięgnijcie po kawałek i rozkoszujcie się tym niebiańskim smakiem i aromatem. Źródło: gotujmy.pl

papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...