chleb w jajku przepis
AdobeStock
Newsy

Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście chleba w jajku pieczonego w piekarniku, to najwyższy czas to nadrobić! Smakuje znacznie lepiej niż ten z patelni.

Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego.

Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na chleb w jajku z serem

Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy.

Składniki:

  • Chleb pokrojony w kromki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli
  • Keczup
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  2. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie.
  3. Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera.
  4. Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął.
  5. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem rozsmarujcie oliwę na papierze.
  6. Namoczony chleb ułóżcie na blaszce i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  7. Podawajcie polany keczupem, z dodatkiem sosu czosnkowego lub posypany posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Flickr
Newsy
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Nie wyrzucajcie wędlin po świętach – zrobicie z nich smaczne grzanki.

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis! Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kromki jasnego pieczywa lub bułki Wędliny różnego rodzaju Ser żółty lub mozzarella Masło Pomidor Cebula Oregano Bazylia Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego! Inne sposoby na wykorzystanie wędlin Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny...

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy
Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad
Zapiekanka po wiejsku z ziemniaków, mięsa wieprzowego i boczku, z dodatkiem warzyw to doskonały pomysł na jednogarnkowy obiad.

Zapiekanka po wiejsku to doskonały pomysł na pyszny i sycący obiad. Jeżeli znudziły wam się już kotlety mielone i schabowe i chcecie przygotować na obiad „coś innego”, ale równie pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zapiekankę po wiejsku. Przepis na zapiekankę po wiejsku Zapiekanka po wiejsku to nic innego, jak ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem treściwego mięsa – w tym przypadku podsmażonej łopatki wieprzowej i boczku, z pokrojoną papryką, porem, czosnkiem oraz garścią aromatycznych przypraw. Całość pokryjcie plastrami żółtego sera, gęstym śmietanowym sosem i zapieczcie w piekarniku. Na koniec koniecznie posypcie świeżym szczypiorkiem. Jesteśmy pewni, że to proste danie przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom! Składniki: 40 dag łopatki wieprzowej 6 dużych ziemniaków 1 por 1 papryka zielona 10 dag boczku gotowanego 5 plastrów żółtego sera-edamski,gouda 2 łyżki masła 2 łyżki oleju ryżowego 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku szczypta przyprawy do ziemniaków Sos: 200 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżego szczypiorku do posypania Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Por i paprykę umyć, paprykę pokroić w paseczki, a por w krążki. Mięso umyć, pokroić w paseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Boczek gotowany również pokroić na paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć boczek, włożyć mięso i dusić pod przykryciem około 15 minut. W trakcie duszenia wrzucić do mięsa pokrojony por z papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym. Naczynie...

chleb w jajku
AdobeStock
Newsy
Zróbcie chleb smażony w jajku z 2 dodatkami. Będziecie się głowili, czemu wcześniej tak nie robiliście
Dla wielu osób smażony chleb w jajku jest smakiem dzieciństwa. To klasyczne danie można przygotować w nieco zmienionej formie. Będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.

Chleb w jajku jest bardzo szybką i prostą w przyrządzeniu potrawą. Nie potrzebujecie do niej również wielu składników. Jest to idealny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza, gdy akurat nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Zamiast klasycznej wersji chleba w jajku, możecie wybrać tę nieco bardziej urozmaiconą. Jak przygotować pyszny chleb w jajku? Żeby chleb w jajku był jeszcze lepszy, zastosujcie się do kilku następujących wskazówek. Przede wszystkim do rozbitego jajka dodajcie odrobinę tłustego mleka. Płyn lepiej wniknie wówczas w chleb i grzanki staną się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze. Z kolei gdy pieczywo będzie już obtoczone w mieszance, smażcie je na maśle, nie zaś na smalcu czy oleju rzepakowym – dzięki temu będzie idealnie chrupiące, a przede wszystkim zyska fantastyczny delikatny maślany smak. Jeśli macie ochotę, żeby odrobinę poeksperymentować – możecie na górę chleba położyć ser. Zróbcie to pod koniec smażenia, by chleb z tym dodatkiem leżał na rozgrzanych chlebkach dosłownie przez chwilę (do momentu aż ser się lekko stopi). Przepis na chleb w jajku z serem Potrzebne składniki: 4 kromki białego chleba pszennego 2 jajka  2 łyżki masła sól żółty ser mleko Sposób przygotowania: Rozbijcie jajka do talerza, posólcie i dolejcie odrobinę mleka. Całość wymieszajcie.  Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Do talerza z jajkami włóżcie kromkę chleba, dociśnijcie do dna i odwróćcie na drugą stronę. Chleb obtoczony w jajku ułóżcie na patelni. To samo zróbcie z dwoma pozostałymi kromkami chleba. Smażcie z obu stron na małym gazie, na koniec dodajcie żółty ser.

chleb
Gtoujmy.pl/Paczajka
Newsy
Chleb smażony w jajku będzie jeszcze lepszy, gdy dodajcie do niego tę przyprawę. Macie to w szafce
Myśląc o smakach z najmłodszych lat, w głowie pojawia się wiele skojarzeń. Jednym z nich jest zdecydowanie chleb smażony w jajku! Dotychczasowy przepis został wzbogacony o jeden składnik, który zdecydowanie podkręca smak całej potrawy. Przeczytajcie i wypróbujcie koniecznie!

Tost francuski, grzanki w jajku, czy po prostu chleb smażony w jajku. Określeń jest wiele, a każdy i tak wie o co chodzi. Na samą myśl o tym daniu, powracamy do beztroskich czasów dzieciństwa. Pamiętacie czasy, gdy wasza mama lub babcia smażyła wam chleb z odzysku na śniadanie? Czy można usmażyć chleb w jajku na słodko? To danie jest tak uniwersalne, że może być podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Wersję na słodko najczęściej nazywa się tostem francuskim, który jest serwowany z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, jogurtu naturalnego, bądź po prostu z mieszanką cukru z cynamonem. Postać wytrawna może również przybrać wiele opcji, zależy już od waszych preferencji. Idealnie smakuje z chrupiącym bekonem, guacamole czy zwyczajnie z ketchupem. Ostatnia propozycja była najpopularniejszą wersją w okresie z dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która nie skosztowałaby tego dania! Ten dodatek podkręci smak chleba smażonego w jajku  Składniki, jak i przyrządzenie tego dania nie są skomplikowane. Można by powiedzieć, że nawet dziecko poradziłoby sobie z przygotowaniem tej potrawy. Każdy zna ten wyjątkowy smak, ale może być jeszcze lepszy. Do roztrzepanych jajek wystarczy dodać tylko zioła prowansalskie. Nadadzą one daniu wyjątkowy aromat, a całość będzie jeszcze lepsza w smaku niż dotychczas. Przekonajcie się sami i wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na chleb w jajku z ziołami prowansalskimi Składniki: 4 kromki chleba 1 jajko zioła prowansalskie sól olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie olej. Do miseczki wbijcie jajko i je rozkłóćcie. Następnie przyprawcie je solą oraz ziołami prowansalskimi. Każdą z kromek chleba dokładnie wymoczcie w przygotowanej masie z przyprawami, a później ułóżcie je na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie z obu stron na złoty...