Schab w panierce z mąki zapiekany pod pierzynką z warzyw to alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka czy innego, zwykłego pieczonego mięsa. Dzięki warstwowej konstrukcji dania, wszystkie smaki przejdą sobą, a schab będzie soczysty i niezwykle aromatyczny. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne czy niedzielny wystawny obiad. 

Jak zrobić schab po cygańsku?

Przy przygotowywaniu schabu po cygańsku, szczególną uwagę zwróćcie na mięso. Najlepiej udać się do  dobrego, lokalnego sklepu mięsnego, gdzie będziecie mieć gwarancję świeżego produktu. Taki wybór będzie odznaczał się wyjątkowym smakiem w potrawie. 

Tylko odpowiednio wysokiej jakości mięso sprawdzi się w połączeniu z mieszanką warzyw i owoców (chodzi tutaj rzecz jasna przede wszystkim o pomidory i ananasa z puszki). 

Przepis na schab po cygańsku

Składniki:

  • schab bez kości (ok. pół kilograma)
  • mąka do panierowania
  • pół puszki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 papryki czerwone
  • ½ kg pieczarek
  • ½ kg cebuli
  • 1 puszka ananasa
  • sól 
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go na mniejsze kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbijcie tłuczkiem. Posólcie i popieprzcie mięso.
  2. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem.
  3. Plastry schabu kolejne obtaczajcie w mące i układajcie je na rozgrzanym oleju. Smażcie przez ok. 4-5 min z obu stron.
  4. Z umytych papryk usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie je w kostkę. Podobnie postąpcie z pieczarkami i ananasem z puszki.
  5. Obraną cebulę pokrójcie w piórka.
  6. Cebulę zeszklijcie na rozgrzanym oleju, a następnie dodajcie pokrojone pieczarki. Całość duście z pomidorami z puszki przez 5 minut. Później dorzućcie paprykę, przemieszajcie i smażcie przez 15 minut.
  7. Po upływie danego czasu, na patelnię dodajcie pokrojonego ananasa. Wszystko dobrze wymieszajcie, doprawcie do smaku. Sos duście przez kolejny kwadrans.
  8. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie usmażone plastry schabu, a na to wyłóżcie sos. Cały proces powtarzajcie do skończenia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Naczynie przykryjcie pokrywką.
  9. Tak przygotowaną potrawę wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekajcie razem przez około 25 minut.
  10. Schab po cygańsku idealnie skomponuje się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami czy z kopytkami. Smacznego!