Macie już dość klasycznych kremów do ciast? Bokiem wychodzi już wam zwykła masa budyniowa czy krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone? Nie macie ochoty na kolejny wypiek z gotowym kajmakiem?

Jak zrobić krem karmelowy?

Postawcie w tym momencie na coś nowego, czyli swój własny krem karmelowy, zwany także bitym karmelem. Pod tą nazwą kryje się istota tej masy. Podobnie jak w przypadku bitej śmietany, swoją konsystencję zawdzięcza właśnie dość długiemu ubijaniu mikserem. Z czego się składa? Składniki są proste – cukier, masło i słodka śmietanka.

Bity karmel będzie miał odpowiednią konsystencję do przełożenia biszkoptów, ciasta parzonego (ptysie, karpatki itd.) lub kruchego ciasta. Będzie stabilniejszy niż zwykła bita śmietana.

Przepis na bity karmel (krem karmelowy do ciast)

Składniki:

  • 25 dag cukru
  • 20 dag słodkiej śmietanki 30%
  • 65 g masła

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie garnek z grubym dnem do przygotowania karmelu. Wsypcie do środka cukier.
  2. Zacznijcie go podgrzewać na średnim ogniu, powoli roztapiając cukier na płynny, lekko brązowy karmel. Starajcie się nie spieszyć się, by nie dopuścić do powstania dużych karmelowych grud, trudnych do roztopienia.
  3. Do drugiego rondla wlejcie śmietankę i mocno ją podgrzejcie, nie dopuszczając jednocześnie do zagotowania.
  4. Do roztopionego cukru (karmelu) dodajcie masło i wymieszajcie razem dokładnie.
  5. Wlewajcie do gorącej mieszanki podgrzaną śmietanę niewielkimi porcjami, cały czas mieszając zawartość garnka. Nad naczyniem będzie w tym momencie unosiła się duża para ze względu na dużą różnicę temperatur (nawet pomimo uprzedniego podgrzania śmietany).
  6. Doprowadźcie gotową mieszankę do zagotowania i gotujcie ją na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  7. Zlejcie gotową mieszankę do miski i odstawcie do ostudzenia.
  8. Następnie ubijajcie wystudzony karmel mikserem ok. 3-5 minut na pełnej mocy urządzenia. W wyniku ubijania karmel będzie stawał się coraz bardziej jasny i odrobinę zwiększy swoją objętość.