Wśród znanych polskich ciast można wymienić makowiec, sernik czy szarlotkę. Wielu z nas jednak ma dużą słabość do wypieków przekładanych grubą warstwą kremu. Takie ciasta przygotowuje się dość łatwo, bardzo efektownie wyglądają, a przepisy można dość dowolnie modyfikować. 

Krem do ciast można przygotować z różnych składników, na przykład masła czy serka mascarpone. Wówczas jest on dość ciężki i tłusty, ale można go zrobić w znacznie lżejszej i wciąż smacznej wersji. 

Jak zrobić lekki krem do ciasta?

Polecamy wam użyć jako bazy zwykłego jogurtu owocowego. Jest on dość rzadki, dlatego można go zagęścić odrobiną żelatyny oraz słodką galaretką. Tak przygotowany krem z jogurtu będzie idealny do większości ciast. Można też podać go jako deser do pucharków, z dodatkiem świeżych owoców, polewą i kruchymi ciasteczkami. Będzie w sam raz na upalne, letnie dni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pałaszować go przez cały rok. 

Recepturę na krem możecie lekko modyfikować według własnych upodobań - mamy tu na myśli smak jogurtu oraz galaretki. Dobrze, gdy ze sobą współgrają, dlatego starajcie się je odpowiednio dobierać. Jeżeli wybierzecie jogurt truskawkowy, to galaretka również powinna być truskawkowa i tak dalej. 

Zobacz także:

Przepis na jogurtowy krem do ciast

Składniki:

  • 1 duży kubek jogurtu z owocami (400 g)
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie zawartość opakowania galaretki oraz żelatynę. Wymieszajcie. 
  2. Zagotujcie wodę i wlejcie 100 ml do miseczki z proszkiem. Wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  3. Wlejcie cały jogurt do wysokiego naczynia. Ubijcie za pomocą miksera, by nadać mu puszystości.
  4. Kiedy żelatyna z galaretką już ostygną, wlejcie mieszankę do jogurtu. Ubijajcie całość jeszcze przez kilka chwil. 
  5. Gotowy krem odłóżcie do lodówki na 30 minut.
  6. Po tym czasie można już przełożyć krem do pucharków, udekorować owocami, polewą i podać na deser. Jeśli chcecie przełożyć nim ciasto, po skończonej pracy odłóżcie je na minimum 2 godziny, by krem dobrze stężał. Smacznego!