Nikogo nie trzeba przekonywać, że domowe torty przebijają wszystkie wypieki z cukierni. Nie każdy jednak potrafi je zrobić, gdyż często się rozpływają i tracą swój kształt. Ważny jest więc dobry krem, który porządnie złączy wszystkie warstwy biszkoptu, a także pięknie przyzdobi wierzch gotowego dzieła. Dziś pokażemy wam, jak zrobić go inaczej i to bez dodatku cukru.

Jak zrobić dobry, sztywny krem do tortu?

Zwykle kremy do tortów i ciast przygotowuje się na bazie budyniu, ucieranego masła lub serka mascarpone, ale można zrobić to inaczej. Wystarczy wykorzystać do tego banany. Choć te owoce nie kojarzą się nam z kremową masą do deserów, to świetnie sprawdzają się jako baza do aksamitnej masy deserowej.

Nie tylko mają doskonałą konsystencję, ale i tak dużo naturalnej słodyczy, że nie ma już potrzeby dodawania cukru. Wystarczy tylko przesmażyć je na patelni i zblendować na gładkie puree, a następnie dodać kilka składników i gęsty krem gotowy.

Co więcej, krem do tortu z bananów jest nie tylko zaskakujący w smaku, ale i bardzo trwały. Możemy więc bez obaw zarówno przekładać, jak i dekorować nim wypieki, a z pewnością nic nie popłynie, ani się nie rozpadnie. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy dodatek do deserów krok po kroku.

Zobacz także:

Prosty przepis na krem bananowy do tortów

Składniki:

  • 5 średnich bananów średniej wielkości
  • 50 g masła
  • pół cytryny
  • 300 ml mleka
  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy delikatnie na maśle przez około 2 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryny i blendujemy całość na gładką papkę.
  2. Zdejmujemy garnek z ognia, a gorące puree bananowe mieszamy z połową mleka. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i łączymy wszystko na jednolitą masę. W tym momencie dolewamy resztę mleka oraz aromat waniliowi i znów wszystko blendujemy na gładki krem.
  3. Tak przygotowany krem bananowy ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając. Robimy to tak długo, aż się zagotuje i powoli zacznie gęstnieć. W tym momencie przelewamy go do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmujemy stężały krem bananowy i miksujemy go, aby ponownie nabrał właściwej konsystencji. W drugim naczyniu ubijamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, a potem obie masy delikatnie ze sobą łączymy na puszysty krem.
  5. Gotowe!