Na przyjęciach w dużym gronie sprawdzają się dania proste, pożywne i w żadnym wypadku dietetyczne - przy takiej okazji można sobie przecież pozwolić i najeść się do syta czegoś smacznego. To może być pizza, sałatka z kurczakiem czy bigos.

Zwłaszcza ten ostatni na imprezach sprawdza się genialnie. Zwykle przygotowuje się go całkiem sporo, a im więcej razy go odgrzewamy, tym jest smaczniejszy. Czyli w sam raz na przyjęcie!

Bigos z kaszą i jajkiem na imprezę

Taki bigos będzie w sam raz na przyjęcie i nie tylko - można go też zrobić na kolację na ciepło albo lekki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujecie wielu składników. Wystarczy świeża kapusta (w sezonie najlepiej młoda), cebula, trochę boczku i smalcu oraz koniecznie palona kasza gryczana.

Dzięki niej bigos ma bardzo wyrazisty, przyjemny smak, a będzie pożywny i sycący, jeśli podacie go dodatkowo razem z jajkiem ugotowanym na twardo. Przepis na to proste i smaczne danie znajdziecie poniżej. 

Zobacz także:

Przepis na bigos imprezowy

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku
  • 100 g palonej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz 

Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo. 

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie kaszę w osolonej wodzie.
  2. Pokrójcie drobno boczek i podsmażcie go na patelni na smalcu, do zrumienienia.
  3. Następnie dodajcie do tego posiekaną cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Pod koniec dodajcie drobno pokrojony czosnek.
  4. Teraz do garnka przełóżcie posiekaną kapustę, zalejcie odrobiną wody, łyżką soli i wymieszajcie. Po kilku chwilach gotowania, przykryjcie. Duście przez ok. 20-30 minut do miękkości. Dodajcie do środka podsmażone na patelni pozostałe składniki.
  5. Po tym czasie do kapusty dodajcie koncentrat pomidorowy, ugotowaną kaszę i wymieszajcie. Jeżeli trzeba, możecie zagęścić bigos mąką. 
  6. Na koniec wsypcie koperek i doprawcie całość solą oraz pieprzem do smaku. Podajcie z jajkiem ugotowanym na twardo.