Na przyjęciach w dużym gronie sprawdzają się dania proste, pożywne i w żadnym wypadku dietetyczne - przy takiej okazji można sobie przecież pozwolić i najeść się do syta czegoś smacznego. To może być pizza, sałatka z kurczakiem czy bigos.
Zwłaszcza ten ostatni na imprezach sprawdza się genialnie. Zwykle przygotowuje się go całkiem sporo, a im więcej razy go odgrzewamy, tym jest smaczniejszy. Czyli w sam raz na przyjęcie!
Bigos z kaszą i jajkiem na imprezę
Taki bigos będzie w sam raz na przyjęcie i nie tylko - można go też zrobić na kolację na ciepło albo lekki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujecie wielu składników. Wystarczy świeża kapusta (w sezonie najlepiej młoda), cebula, trochę boczku i smalcu oraz koniecznie palona kasza gryczana.
Dzięki niej bigos ma bardzo wyrazisty, przyjemny smak, a będzie pożywny i sycący, jeśli podacie go dodatkowo razem z jajkiem ugotowanym na twardo. Przepis na to proste i smaczne danie znajdziecie poniżej.
Zobacz także:
Przepis na bigos imprezowy
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g boczku
- 100 g palonej kaszy gryczanej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smalcu
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
- Ugotujcie kaszę w osolonej wodzie.
- Pokrójcie drobno boczek i podsmażcie go na patelni na smalcu, do zrumienienia.
- Następnie dodajcie do tego posiekaną cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Pod koniec dodajcie drobno pokrojony czosnek.
- Teraz do garnka przełóżcie posiekaną kapustę, zalejcie odrobiną wody, łyżką soli i wymieszajcie. Po kilku chwilach gotowania, przykryjcie. Duście przez ok. 20-30 minut do miękkości. Dodajcie do środka podsmażone na patelni pozostałe składniki.
- Po tym czasie do kapusty dodajcie koncentrat pomidorowy, ugotowaną kaszę i wymieszajcie. Jeżeli trzeba, możecie zagęścić bigos mąką.
- Na koniec wsypcie koperek i doprawcie całość solą oraz pieprzem do smaku. Podajcie z jajkiem ugotowanym na twardo.