Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Newsy

Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?

Jeden rodzaj szparagów okazuje się być znacznie cięższy w wyprodukowaniu niż drugi, a klienci wcale nie kupują go tak chętnie.

Hodowcy szparagów ujawniają, że tegoroczne zbiory szparagów opóźniły się aż o trzy tygodnie. Ostatni raz tego typu sytuacja miała miejsce 20 lat temu, co sprawia, że sezon na te warzywa będzie znacznie krótszy, a także droższy dla klientów. 

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Konsumenci nadal kupują chętniej delikatniejsze, cieńsze i łatwiejsze w przygotowaniu zielone szparagi. Grube i wymagające obierania białe szparagi stanowią zaledwie 5 proc. tego rynku. Jak się okazuje, na terenie całego województwa świętokrzyskiego tylko jeden rolnik masowo sadzi zielone szparagi, jednak powodem nie jest wcale tylko mały popyt. O co więc chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które szparagi trudniej wyhodować?

Na terenach uprawnych państwa Suchodajów z województwa szparagi zajmują aż 20 hektarów. Niemalże w całości są to szparagi zielone. Hodowcy podkreślają, że wyhodowanie białej odmiany jest znacznie bardziej kosztowne i wymagające, a nie ma na nią takiego popytu. Różnica pomiędzy odmianami polega na sposobie zbierania ich: białe szparagi rosną w ziemi, a do pracy nad wykopywaniem ich trzeba zatrudnić znacznie więcej osób. Chociaż niektórzy hodowcy twierdzą, że zysk wynagradza im trudy i poniesione koszty, wielu nadal wybiera szparagi zielone, które rosną nad ziemią i wymagają jedynie ścięcia. Z jednego hektara terenu można wyprodukować w sezonie aż 2-3 tony szparagów.

Gdzie w Polsce rosną szparagi?

Świętokrzyskie jest wyjątkowym województwem, w którym funkcjonuje wyjątkowo mało hodowli szparagów. Najwięcej upraw tego warzywa znajduje się w Wielkopolsce. Rolnicy z tamtych regionów podkreślają, że sezon na szparagi, choć krótki, jest wyjątkowo rentowny.

Zobacz także
Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!

Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi

Szparagi to rośliny wieloletnie, które stale odrastają. Zbiory przeważnie zaczynają się pod koniec kwietnia, a kończą w drugiej połowie czerwca. Standardowo za pęczek szparagów płaci się około 11 złotych. W tym roku jednak na to, ile kosztują polskie szparagi, duży wpływ ma pogoda, która opóźniła zbiory. 

Czytaj też:

Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy
Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
W tym roku cena szparagów dosłownie zwala z nóg! Skusicie się? Bo my chyba poczekamy…

W maju zazwyczaj na bazarach i w marketach pojawiają się szparagi. Sezon na szparagi jest krótki, miłośnicy tego podłużnego warzywa jadają je więc nawet kilka razy w tygodniu. Szparagi smakują przepysznie po prostu podgotowane lub podduszone w wodzie, smażone z czosnkiem , owijane szynką parmeńską na grillu , w naleśnikach lub w postaci zupy szparagowej . Polskie szparagi Szparagi rosną w Polsce, ale też za granicą. Być może niektórzy z was widzieli kiedyś charakterystyczne pola z uprawą szparagów. Te warzywa są delikatne, jeśli chodzi o warunki uprawy. Nie lubią zbyt wielu nawozów sztucznych, więc ich hodowanie musi być przeprowadzone dość ostrożnie. Ceny polskich szparagów mocno w górę Niestety, ceny szparagów wychodowanych w Polsce poszły w tym roku mocno w górę w porównaniu do poprzedniego roku. Kwiecień był najzimniejszy do 24 lat! Zbiory są więc wyjątkowo małe. Przyroda budzi się do życia bardzo powoli. Wpływa to też oczywiście na ceny warzyw. Rok temu szparagi w marketach można było kupić za ok. 10 zł za pęczek. W tym roku kosztują one o połowę więcej. Za pęczek szparagów, który standardowo wazy ok. 500 g, musicie zapłacić aż 15 zł. To cena obowiązująca w Lidlu czy Biedronce. Na mniejszych ryneczkach można czasami dorwać szparagi w bardziej korzystnej cenie, ale jeszcze nie pora na szparagi po 5 zł, które można było bez problemu zakupić jeszcze kilka lat temu. Niestety, nie zawsze na bazarach ceny są atrakcyjniejsze. W sieci krążą zdjęcia z bazarków, na których widnieją napisy „Białe szparagi 25 zł”. To zdecydowana przesada! Właściwości odżywcze szparagów Szparagi są bardzo cenne nie tylko po względem ilości pieniędzy, które trzeba zapłacić za pęczek. To też niezastąpione źródło wielu witamin...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
AdobeStock
Newsy
Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę
Jak przechowywać szparagi, aby można było je spożywać jak najdłużej? Czy można je zamrozić i cieszyć się nimi poza sezonem? Rozwiejemy wszystkie wasze wątpliwości.

Sezon na szparagi trwa relatywnie krótko. Pierwsze zbiory (przy korzystnych warunkach pogodowych) mają miejsce pod koniec kwietnia, a ostatnie – najpóźniej w okolicach 20 czerwca. Z racji na ograniczoną dostępność, popyt na szparagi jest ogromny. Na to, ile kosztują polskie szparagi , ma wpływ nie tylko krótki sezon, ale również temperatura podczas pierwszych miesięcy w roku. W 2021 są one niestety wyjątkowo drogie. Jak przechowywać szparagi od razu po zakupie? Szparagi powinny być zjedzone w przeciągu dwóch dni od zakupu – później stają się wiotkie i tracą swoją jędrność. Aby maksymalnie długo zachowały świeżość, należy wstawić je do wysokiej szklanki z lodowatą wodą – najlepiej od razu po powrocie z targu lub sklepu. Szparagi należy trzymać w tego typu „wazonie” w lodówce. Przedłuży to świeżość warzywa do 3-5 dni. Dotyczy to zarówno zielonych, jak i białych szparagów. Czy można mrozić szparagi? Zdania na ten temat są podzielone. Eksperci od kulinariów twierdzą jednak, że zdecydowanie korzystniejsze jest mrożenie zielonych szparagów niż białych. Można to zrobić w następujący sposób: Po powrocie ze sklepu należy umyć szparagi i oderwać ich zdrewniałe końcówki. Następnie przełożyć szparagi do foliowych woreczków na mrożonki. Można opcjonalnie zblanszować szparagi, a także pokroić je na docelowo małe kawałki – takie, które dodacie następnie do innych dań (np. risotto, makaronu lub kaszy). Niewiele osób wie, że szparagi można również kisić (podobnie jak ogórki) oraz smażyć czy grillować, a następnie mrozić w gotowej formie. Nawet zdrewniałe końcówki szparagów mogą zostać wykorzystane jako składniki aromatyzujące bulion (także w formie zamrożonej)....

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...