We współczesnych przepisach na kremy do ciast nieustająco przewija się tłusta słodka śmietanka i serek mascarpone. Te składniki rzeczywiście pozwalają na zrobienie smakowitego, dość tłustego kremu np. do tortu.

Ma jednak zasadniczą wadę - taka masa ze śmietanki jest mało stabilna, ma krótki termin ważności i zupełnie nie nadaje się do dekoracji. W tej roli genialnie sprawdza się za to krem ze starej receptury, którą znały nasze babcie w czasach, gdy o mascarpone jeszcze nikt nie słyszał. Wystarczą 3 składniki i można od razu brać się do pracy. 

Przepis babci na krem do tortów i ciast

Składniki:

  • 600 g masła (3 kostki)

  • 6 jaj

  • 2 szklanki cukru

Opcjonalnie:

Zobacz także:

  • 3 łyżki mielonej kawy

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Krem wychodzi najlepszy, gdy ubija się go na parze. W tym celu, zagotujcie wodę w większym garnku, a następnie do mniejszego wbijcie jajka i dodajcie cukier. 

  2. Teraz ubijcie je, trzymając mniejszy garnek nad dużym, w którym gotuje się woda. Co ważne, nie może ona dotykać garnka z jajkami i cukrem.

  3. Kiedy masa z jajek i cukru już zgęstnieje i będzie mieć ładny, złoty kolor, odstawcie garnek, aż ostygnie.

  4. Po tym czasie w misce utrzyjcie masło i stopniowo dodawajcie do niego ubite jajka, po 2 łyżki. 

  5. Ucierajcie masę tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, a krem będzie jednolity i aksamitny. 

  6. Teraz podzielcie sobie krem na 3 równe części. Dodajcie do nich kolejno (i osobno - nie mieszajcie tych składników, na każdą część kremu przypada inny dodatek) kakao, sok z cytryny i kawę. 

  7. W ten sposób otrzymacie 3 różne kremy, które pozwolą wyczarować fantastyczny, warstwowy tort na domowym biszkopcie. 

Do czego można wykorzystać krem maślany?

Tradycyjny krem z masła doskonale sprawdza się w przypadku tortów jako spoiwo kolejnych warstw ciasta, ale nie tylko. Możecie też dekorować nim torty, ponieważ w przeciwieństwie do śmietanki, krem maślany ma bardziej zwartą konsystencję.

Nadaje się do robienia fantazyjnych zdobień, np. w postaci różyczek z rękawa cukierniczego. Fantastycznie sprawdza się też w przypadku babeczek. Z pomocą barwników spożywczych można nadać kremowi różne kolory i udekorować nim babeczki.