Macie ogromną ochotę na pączki, ale nie chce się wam wyrabiać ciasta? Zróbcie je w wersji „dla leniwych”. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smaczne racuchy, które smakują nawet lepiej niż pączki. Wszystko dzięki dodaniu do masy nieoczywistego składnika, czyli maślanki. Sprawia ona, że placuszki są puszyste oraz wyrośnięte, i to bez dodatku drożdży. Takie racuchy będą idealne na deser albo słodkie śniadanie. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za smażenie. 

Przepis na racuchy bez drożdży na maślance

Składniki:

  • pół litra maślanki

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3 jabłka

  • 1 jajko

  • płaska łyżeczka sody 

  • płaska łyżeczka soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Produkty, które znajdują się w lodówce, wyjmijcie z niej na około pół godziny przed przygotowaniem. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem jednakową temperaturę pokojową.

  2. Wlejcie do miski maślankę, dodajcie jajko, a następnie wymieszajcie trzepaczką.

  3. Wsypcie mąkę, sól i ponownie wymieszajcie.

  4. Dodajcie jeszcze płaską łyżeczkę sody i mieszajcie starannie przez minutę, aż ciasto zgęstnieje, a składniki się połączą. Odstawcie ciasto na kilka chwil, by odpoczęło.

  5. W międzyczasie obierzcie jabłka i pokrójcie na drobne, cienkie plasterki. 

  6. Wrzućcie je do ciasta na racuchy i wymieszajcie. 

  7. Wlejcie olej na głęboką patelnię. Kiedy będzie już gorący, łyżką nakładajcie porcje ciasta na racuchy. 

  8. Smażcie przez około 2 minuty z obu stron, do zrumienienia. 

  9. Gotowe racuchy warto odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. To pozwoli pozbyć się nadmiaru oleju, dzięki czemu racuchy nie będą zbyt tłuste. 

  10. Przed podaniem posypcie racuchy cukrem pudrem. Smacznego!

Smażenie racuchów - wskazówki

Podczas przyrządzania racuchów warto pamiętać o kilku zasadach - dzięki nim wasze placki będą jeszcze smaczniejsze:

  • Aby racuchy nie „piły” oleju podczas smażenia, dodajcie do niego kilka kropel octu. Należy to zrobić jeszcze przed rozgrzaniem tłuszczu.

  • Jeśli chcecie, by racuchy były bardzo pulchne, utrzyjcie jajko z 1 łyżką cukru i dodajcie do reszty składników.

  • Zdarza się, że po usmażeniu racuchy są twarde i gumowate. To wina użycia zbyt dużej ilości mąki - warto więc zawsze usmażyć 1 placuszek „testowy” by sprawdzić, czy ciasto wyszło odpowiednie.