W ferworze świątecznych przygotowań nierzadko okazuje się, że przyrządziliśmy więcej jedzenia, niż ktokolwiek byłby w stanie zjeść lub nieco przeszacowaliśmy ilość niektórych produktów. Często dzieje się tak w przypadku ciasta na pierogi. Jeżeli farsz już się skończył, a wy nie wiecie co począć z rozwałkowanym plackiem, nie wyrzucajcie go - możecie przyrządzić z niego coś pysznego. 

Jak wykorzystać ciasto po pierogach?

W kuchni nic nie powinno się marnować, o czym zawsze skrzętnie przypominały nam nasze babcie. Zwłaszcza w dawnych, trudniejszych czasach jedzenie było na wagę złota i nikomu nie przyszłoby do głowy wyrzucanie żywności. Wszystko może się w końcu jeszcze przydać. Dziś, gdy ceny produktów spożywczych rosną, warto wziąć sobie do serca rady babci i nauczyć się „recyklingować” jedzenie w kuchni.

Na przykład ciasto na pierogi z powodzeniem możecie jeszcze wykorzystać. Jednym z najprostszych sposobów jest zrobienie domowych podpłomyków - po prostu cienko rozwałkowane ciasto wrzućcie na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i podpieczcie je z obu stron. Wystarczy jedna minuta, maksymalnie dwie na stronę.

Zobacz także:

Takie placki świetnie smakują zjedzone na sucho lub z masłem albo serem. Aktywny na TikToku kucharz Piotr Ogiński pokazał, w jaki sposób on przyrządza takie podpłomyki z pierogowego ciasta - zobaczcie sami. 

@kochamgotowacofficial Takich pierogów jeszcze nie było! #pierogi #kochamgotować #ciasto #święta #wrap #tortilla #tortilka #ciastonapierogi #burito #kanapka #sandwich ♬ dźwięk oryginalny - Piotr Ogiński

Co zrobić z ciastem na pierogi?

Ciasto na pierogi możecie też pokroić w paski i ugotować - w ten sposób powstaną wam kluski, które świetnie będą pasować do rosołu. Niektórzy lubią także placuszki na pierogi gotowane w osolonej wodzie bez wycinania.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie tego ciasta jest również usmażenie „chipsów”. Wystarczy pokroić cienko rozwałkowane ciasto na pierogi na kawałki, a następnie wrzucić je na głęboki tłuszcz na patelni. Otrzymacie wówczas chrupiącą i smaczną przekąskę, która dobrze pasuje do śmietanowych dipów. 

Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie - możecie po prostu zamrozić ciasto i wykorzystać przy kolejnej okazji. Niektórzy uważają, że tak zrobione pierogi smakują jeszcze lepiej, niż te ulepione ze świeżego ciasta.