Anna Lewandowska, rosół
ONS/Gotujmy.pl, bogusia82
Newsy

Anna Lewandowska podała przepis na rosół. Gotuje go całkiem inaczej niż wszyscy

Co zawiera rosół, który poleca Lewandowska? Możemy zagwarantować, że będzie smakował wszystkim i wzmocni twoją odporność.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Różnorodne obyczaje

Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. 

Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. 

Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu.

Trenerka i jej magiczny rosół

Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku.

Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować.

Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i ciekawy w smaku. W pierwszej kolejności należy zagotować 3 litry wody i wrzucić do garnka:

  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • około 1/2 kg dobrego mięsa,
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego, 
  • 1/2 łyżeczki kminku.

Składniki umieszczamy we wrzątku co minutę. To bardzo ważne! Całość wywaru gotujemy 1,5 godziny. Następnie, w równie krótkich odstępach czasu, dodajemy kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • 1 pietruszkę,
  • 1 dużą cebulę,
  • seler naciowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • szczyptę pieprzu cayenne,
  • 1 listek laurowy,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól do smaku,
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta.

Gorący płyn znów powinien być gotowany przez 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie jest gotowy do podawania i pałaszowania. Znajdziemy w nim bogactwo składników. W tym: wapń, fosfor, potas i kolagen!

 

Komentarze
kiszone ogórki Magdy Gessler
ons/Adobe Stock
Newsy Magda Gessler znów zaskakuje cenami. Aż trudno uwierzyć́, ile sobie życzy za słoik kiszonych ogórków
Produkty prosto od znanej restauratorki, Magdy Gessler, nigdy nie grzeszyły niskimi cenami. Za wyroby przyrządzane według sekretnych receptur, w tym domowe kiszone ogórki, trzeba bowiem niemało zapłacić.
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Magda Gessler od lat prowadzi wiele kulinarnych biznesów. Mimo to z sytuacją wywołaną przez pandemię koronawirusa mierzy się po raz pierwszy. Bowiem, od 5 tygodni działalność restauracji w całej Polsce, również tych należących do Gessler, została znacznie ograniczona.  Od października, miejsca żyjące z karmienia ludzi mogą sprzedawać jedzenie tylko i wyłącznie na wynos.  Jednak zamawianie dań typowo restauracyjnych do domu należy do rzadkości. W końcu cała przyjemność z ich spożywania polega właśnie na wyjściu „na miasto”. Każdy przedsiębiorca stara się więc jak może, aby przetrwać ten trudny okres. Strach o życie na granicy bankructwa zaczął powoli dotykać również jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce, Magdę Gessler.  Gessler otworzyła Delikatesy u Fukiera on-line Aby ratować swój ukochany biznes, którym jest warszawska restauracja „U Fukiera”, gwiazda postanowiła uruchomić internetowe delikatesy . Można w nich znaleźć między innymi naturalne sery, przetwory owocowe, przetwory warzywne, soki tłoczone, a także zupy oraz dania w słoikach.  Na stronie pojawiła się również zakładka „marynary i kiszonki” z siedmioma produktami przygotowanymi według przepisów Magdy Gessler. Wśród nich znalazły się między innymi ulubione ogórki kiszone gwiazdy. Za 900 ml tego smakołyku trzeba zapłacić… 19 złotych! Na tym jednak nie koniec. Te ceny zwalają z nóg Za 900 ml flaczków po warszawsku z pulpetami cielęcymi restauratorka życzy sobie aż 50 złotych! Tyle samo trzeba również zapłacić za ulubioną soliankę Magdy Gessler. Tylko 1 złotych mniej kosztuje czysty rosół przyrządzony na wielu rodzajach mięsa. Drugie danie w Delikatesach u Fukiera to również nie lada wydatek. W...

Przeczytaj