Rosół to jedna z bardziej popularnych polskich zup. Może też być świetną bazą pod szczawiową, krupnik czy pomidorówkę. Sporządza się go najczęściej z kury, ewentualnie z wołowiny lub baraniny. Różnorodne obyczaje Na Górnym Śląsku rosół robi się z gołębi. Baranina to zwyczaj ze Śląska Cieszyńskiego. Tradycyjnie zupę podaje się z makronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluskami. Rosół jest też potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo.  Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną.

Jak ugotować smaczny rosół?

Aby upichcić smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia.  Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. W Polsce w okresie PRL rosół stał się ulubionym daniem narodu. Należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu.

Rosół Anny Lewandowskiej

Trenerka i jej magiczny rosół Anna Lewandowska to specjalistka w dziedzinie zdrowia, diety, treningów i jak się okazuje - polskiej kuchni. Jej przepis na rosół, który można znaleźć na Instagramie, postawi na nogi każdego. Właśnie chorujecie? Zobaczcie, czego się spodziewać po tym urozmaiconym przez trenerkę posiłku. Lewandowska poleca go również sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Powinni bowiem pamiętać, że pierwsze 12 godzin po wyjątkowym wysiłku jest najważniejsze, aby organizm mógł się w odpowiedni i pełny sposób zregenerować. Rosół inspirowano kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Przepis na niego jest zaskakująco prosty i ciekawy w smaku.

Jak zrobić rosół Anny Lewandowskiej? 

W pierwszej kolejności należy zagotować 3 litry wody i wrzucić do garnka:

Zobacz także:

  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • około 1/2 kg dobrego mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Składniki umieszczamy we wrzątku co minutę. To bardzo ważne! Całość wywaru gotujemy 1,5 godziny.

Następnie, w równie krótkich odstępach czasu, dodajemy kolejne składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta

Gorący płyn znów powinien być gotowany przez 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie jest gotowy do podawania i pałaszowania.

Znajdziemy w nim bogactwo składników. W tym: wapń, fosfor, potas i kolagen!

Źródło: kuchnia.wp.pl