Przepisy gwiazd polskiej sceny kulinarnej mogą czasami zaskakiwać. Jednak o gotowaniu ziemniaków bez wody chyba jeszcze nikt nie słyszał... Właśnie w taki sposób proponuje przyrządzić je Ania Starmach, gwiazda Master Chef, Master Chef Junior oraz autorka książek kulinarnych i bloga.
Sekret tak ugotowanych ziemniaków nie tkwi wcale w technice - nie „gotuje” się ich w mikrofali czy piekarniku, lecz tradycyjnie w garnku. Jak więc można to zrobić bez wody?
Starmach proponuje przepis na ziemniaki gotowane w mleku kokosowym - produkcie zdobywającym popularność w polskich domach. Mleczko kokosowe można już kupić w większości sklepów i warto się do niego przekonać, ponieważ potrawy z tym składnikiem odznaczają się dużą delikatnością i wspaniałą kremową konsystencją. Poznajcie przepis Ani Starmach na ziemniaki gotowane nie w wodzie, a mleczku kokosowym z aromatycznymi przyprawami.
Zobacz także:
Przepis Ani Starmach na ziemniaki w mleku kokosowym
Sposób na gotowanie ziemniaków bez wody jest całkiem prosty - należy zastąpić ją aromatycznym mleczkiem kokosowym. Dodajcie do tego kilka przypraw i zdrowych dodatków, a dostaniecie arcypyszne danie w hinduskim stylu!
Do przyrządzenia ziemniaków tą metodą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
pół litra mleczka kokosowego
-
3 ząbki czosnku
-
2 papryczki chili
-
kawałek świeżego korzenia imbiru
-
2 cebule szalotki
-
kolendra
-
kurkuma
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki i ponacinajcie.
-
Obierzcie kawałeczek imbiru, ząbki czosnku, a papryczki chili i cebulę pokrójcie drobno.
-
Wszystkie te składniki zmielcie dokładnie na pastę z dodatkiem kurkumy - na przykład za pomocą blendera.
-
Do gotowej pasty wlejcie mleczko kokosowe i wymieszajcie. Całość wlejcie do garnka, postawcie na kuchence i zagotujcie. Gotujcie przez kwadrans.
-
Po tym czasie do garnka z mleczkiem i przyprawami wrzućcie ziemniaki. Przykryjcie garnek i gotujcie przez około 40 minut.
-
Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i gotujcie, aż cały płyn odparuje.
-
I gotowe! Ugotowane w ten sposób ziemniaki podawajcie posypane świeżą kolendrą.
Źródło: o2.pl