Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy dlaczego tak go ceni.
Adobe Stock
Newsy

Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy, dlaczego w USA aż tak się go ceni

Słoiki z polskim rosołem na półkach amerykańskich sklepów i to wcale nie z polską żywnością. Oto jak nasz rosół stał się przedmiotem pożądania amerykańskich dziewczyn i kobiet.

Do rosołu chyba nikogo w Polsce nie trzeba przekonywać. Wiemy, że jest najpopularniejszą, klasyczną polską zupą. Działa rozgrzewająco. Jest niezastąpiony na przechłodzenie organizmu, gdy was przemoczy, przewieje lub już zaawansowane przeziębienie zatrzyma was w łóżku. Polacy jedzą więc rosół dla zdrowia. Okazuje się, że Amerykanki piją go dla urody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Blogerka odkryła polski rosół w amerykańskich sklepach

Blogerka modowa, Jessica Mecedes uwielbia Amerykę. Obecnie jest w Los Angeles i z wielkim zachwytem wita każdy poranek pod kalifornijskim niebem. Na swoim Instagramie nie tylko prezentuje nowe kreacje na tle amerykańskich ulic, ale pokazuje też fanom miejsca i rzeczy, które ją zauroczyły.

To właśnie ona ogłosiła, że furorę w Ameryce robi właśnie zwykły polski rosół. Amerykanki piją go chcąc poprawić urodę, utrzymać młodzieńczy czy wygląd i idealną cerę. Blogerka pokazała zdjęcie półki w sklepie, które potwierdza, że nasz rodzimy przysmak stał się w Stanach bardzo popularny. W jednym sklepie można znaleźć aż kilka odmian gotowego, mięsnego bulionu w dużych słoikach:

- W Stanach się teraz jarają rosołem i dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękna młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu – tak to sobie tłumaczą.

Zobacz także
Władysław Kosiniak-Kamysz: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Władysław Kosiniak-Kamysz zapewnia: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Czy zwykły rosół może poprawiać urodę?

Jeśli zastanawiacie się, czy fascynacja zwykłą zupą może mieć uzasadnienie w faktach, to wystarczy, że sprawdzicie jakie właściwości zdrowotne ma rosół, szczególnie ten gotowany nie na samym mięsie, tylko na kościach, zawierający duże ilości kolagenu.

Podstawowa funkcja kolagenu jest nadawanie tkankom wytrzymałości na rozciąganie, utrzymanie sprężystości i gęstości. Większa ilość kolagenu w skórze pozytywnie wpływa na wyrównanie jej powierzchni w miejscu zmarszczek, pomaga też modelować owal twarzy.

Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy dlaczego tak go ceni.
Instagram /@jemerced

Bulion kolagenowy czy rosół kolagenowy to zupa gotowana na kościach ze szpikiem. Najlepiej przeciąć je na pół, żeby szpik mógł swobodnie przedostać się do bulionu. Najlepsze kości na bulion kolagenowy to cielęce, wieprzowe i wołowe. Co prawda, drobiowe pozbawione są pożądanego szpiku, ale w przypadku bulionów na mięsie drobiowym, to właśnie mięso dostarczy kolagenu.

Warto też wiedzieć, że rosół jest również bombą witaminową. Zawiera witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów: wapń, potas, magnez, a także właśnie kolagen i kwas hialuronowy. Pijąc go regularnie można sprawić, że skóra będzie napięta i pełna blasku.

Źródło: msn.pl, almavitae.pl, medonet.pl

rosół
Adobe Stock
Newsy
Rosół z cebulą w łupinie czy bez? Tylko jedna z tych opcji to gwarancja cudownego smaku
Przepis na rosół zna każdy, niektórzy starają się go modyfikować i dodać coś od siebie. Jednak wszyscy są zgodni, że niezbędnym składnikiem jest cebula, która nadaje zupie aromat.

Rosół to najbardziej klasyczna i najpopularniejsza zupa w Polsce. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Jego sekret tkwi w szczegółach. Tradycyjny wywar z włoszczyzny Bulion przygotowuje się przede wszystkim z włoszczyzny, czyli do gotowania należy przygotować marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler.  Do rosołu niezbędne jest również dobre jakościowo mięso. Większość osób przyrządza wywar jedynie na mięsie drobiowym, jednak część podczas gotowania dodaje również inny rodzaj, przykładowo wołowinę. Taki mix zapewnia zupie większą wartość odżywczą, a także bogatszy smak. Aby zupa miała wyjątkowy aromat, nie wolno oszczędzać na składnikach. W tym przypadku idealnie sprawdza się powiedzenie, im więcej, tym lepiej. Dzięki sporej ilości warzyw oraz mięsa rosół będzie jeszcze bardziej intensywny w smaku. Nie należy również zapominać o ziołach, które podkręcają cały smak zupy. Pamiętajcie, że obowiązkowym składnikiem, bez którego bulion nie może się obejść to cebula przypalana nad ogniem. Tutaj pojawia się wiele sprzecznych opinii, w jakiej formie powinna być dodana do wywaru, w łupinie czy bez.  Niezwykła zupa Wywar mięsno-warzywny nie jest zwykłą zupą. Dzięki wielu wartościowym składnikom oraz odpowiedniemu przygotowaniu zawiera wiele cennych właściwości. Rosół pomaga przy: przeziębieniu, osłabieniu organizmu, stanach zapalnych, schorzeniach jelit, słabych kościach, działa odżywczo na skórę, a także idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Poprzez sporą zawartość warzyw jest bardzo odżywczy. Złocisty kolor bulionu Rosół swój piękny złocisty kolor zawdzięcza właśnie cebuli, która powinna być dodana do wywaru w łupinie. To właśnie ta...

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Rosół to najzdrowsza zupa na świecie. Wyleczy kaca, grypę, a także pewien poważny problem zdrowotny
Słynny bulion z makaronem to nie tylko smak i aromat. To także rozgrzewające i prozdrowotne właściwości. Na co pomaga rosół?

Wszyscy kochamy rosół. O jego właściwościach rozgrzewających dobrze wiedzą osoby chorowite. To właśnie dla nich często gotuje się wywar z mięsa i warzyw. Porcją gorącego rosołu z makaronem nie pogardzą nigdy także i osoby cierpiące na tak zwanego kaca. Oprócz wartości odżywczych zupa zapewnia im także odpowiednie nawodnienie. Rosół nie tylko na grypę i kaca Talerz ciepłej zupy świetnie wpływa na przemęczony i osłabiony organizm człowieka. Lekkostrawna, ale bogata w tłuszcze zupa dostarcza choremu niezbędnych składników odżywczych. Oprócz tego ciepły, tłusty rosół to także doskonały balsam na zbolałe gardło przeziębionej osoby. Naukowcy dowiedli także, że spożywanie rosołu pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych u chorych ludzi. W ten sposób złocista zupa pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. O tym wszystkim z pewnością słyszeliście. Ale czy wiedzieliście o tym, że rosół może pomagać w walce z nadciśnieniem? Takie zaskakujące odkrycia odnotowali japońscy naukowcy. Pod lupę wzięto wywar z kury, a właściwie z kurzych nóżek i ich kości. Tajemnica kurzego kolagenu Niezwykłe zdrowotne właściwości rosołu tkwią w tym, co zawarte jest w kurzych kościach. Są one bogate w kolagen, a więc białko strukturalne, które odpowiada za nadawanie tkankom odporności na rozciąganie. Co to wszystko ma wspólnego z nadciśnieniem tętniczym? Otóż kolagen dzięki swoim właściwościom działa ponoć blokująco na enzym w organizmie człowieka odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Blokowanie rozszerzania naczyń krwionośnych to z kolei rezultat działania wielu popularnych leków na nadciśnienie tętnicze. Można zatem dojść do wniosku, że leki wykorzystują schemat działania kolagenu. Osoby będące w grupie ryzyka powinny mieć to na uwadze. Od...

Dieta bulionowa
AdobeStock
Newsy
Chcecie zrzucić 2 kg w tydzień? Zastosujcie dietę bulionową. Ten pyszny rosół działa cuda
Pijcie ten bulion, może pomóc wam schudnąć!

Dobrze wiecie, że czasem nie jest łatwo poradzić sobie z nadprogramowymi kilogramami. Jest wiele sposobów na odchudzanie, a często trzeba przetestować kilka, by znaleźć ten właściwy dla siebie. Przeczytajcie o diecie bulionowej, która pomogła już wielu osobom, a jednocześnie opiera się na tym znanym i pysznym wywarze. Dieta bulionowa Rekordziści twierdzą, że dzięki diecie bulionowej zrzucili nawet 5 kg w ciągu zaledwie 3 tygodni. Na czym polega ten sposób odżywiania? Jada się na niej przede wszystkim bulion, który ma zaspokajać zachcianki kulinarne. Dzięki przyzwoleniu na jedzenie pysznego i aromatycznego produktu, który nie ma wielu kalorii, wiele osób lepiej radzi sobie z nieprzekraczaniem dziennego limitu kalorii. Zasady diety bulionowej Dietę można stosować dwa dni w tygodniu, dni nie mogą jednak następować po sobie Bulion możecie pić aż 6 razy dziennie W pozostałe dni należy stosować się do zasad zdrowej diety Bulion z diety bulionowej Dieta bulionowa nie zakłada stosowania tylko jednego, konkretnego rodzaju bulionu. Możecie z powodzeniem stosować przepisy, które już od dawna znacie i lubicie. Możecie ugotować po prostu dobry, aromatyczny rosół. Pamiętajcie, że będziecie go jeść bez dodatków, powinien być więc szczególnie doprawiony, by smakował wam przy piciu. Bulion do picia na diecie bulionowej nie powinien być zbyt tłusty. Gdy będzie kaloryczny, dostarczy więcej kalorii i wcale nie ułatwi odchudzania. Ugotujcie bulion na mięsie, ale niech nie będzie to mięso bardzo tłuste. Dodajcie dużo warzyw i koniecznie gotujcie go na kościach. Mają najwięcej smaku. Proponujemy, żebyście dodali do bulionu te dodatki: Kości z kurczaka Opalona cebula Kilka marchewek Pietruszka Seler Kilka łyżek soku z cytryny Kulki pieprzu Ziele angielskie...