Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy dlaczego tak go ceni.
Adobe Stock
Newsy

Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy, dlaczego w USA aż tak się go ceni

Słoiki z polskim rosołem na półkach amerykańskich sklepów i to wcale nie z polską żywnością. Oto jak nasz rosół stał się przedmiotem pożądania amerykańskich dziewczyn i kobiet.

Do rosołu chyba nikogo w Polsce nie trzeba przekonywać. Wiemy, że jest najpopularniejszą, klasyczną polską zupą. Działa rozgrzewająco. Jest niezastąpiony na przechłodzenie organizmu, gdy was przemoczy, przewieje lub już zaawansowane przeziębienie zatrzyma was w łóżku. Polacy jedzą więc rosół dla zdrowia. Okazuje się, że Amerykanki piją go dla urody.

Blogerka odkryła polski rosół w amerykańskich sklepach

Blogerka modowa, Jessica Mecedes uwielbia Amerykę. Obecnie jest w Los Angeles i z wielkim zachwytem wita każdy poranek pod kalifornijskim niebem. Na swoim Instagramie nie tylko prezentuje nowe kreacje na tle amerykańskich ulic, ale pokazuje też fanom miejsca i rzeczy, które ją zauroczyły.

To właśnie ona ogłosiła, że furorę w Ameryce robi właśnie zwykły polski rosół. Amerykanki piją go chcąc poprawić urodę, utrzymać młodzieńczy czy wygląd i idealną cerę. Blogerka pokazała zdjęcie półki w sklepie, które potwierdza, że nasz rodzimy przysmak stał się w Stanach bardzo popularny. W jednym sklepie można znaleźć aż kilka odmian gotowego, mięsnego bulionu w dużych słoikach:

- W Stanach się teraz jarają rosołem i dziewczyny piją to np. na śniadanie na czczo, bo chcą mieć piękna młodą cerę, bo rosoły są pełne kolagenu – tak to sobie tłumaczą.

Zobacz także
Władysław Kosiniak-Kamysz: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Władysław Kosiniak-Kamysz zapewnia: „Będziemy bronić prawa do rosołu i schabowego”

Domowy zamiennik kostki rosołowej.  Prosty do zrobienia, dużo zdrowszy i smaczniejszy

Prosty przepis na domowy zamiennik kostki rosołowej. Pełnia smaku bez chemii i konserwantów

Czy zwykły rosół może poprawiać urodę?

Jeśli zastanawiacie się, czy fascynacja zwykłą zupą może mieć uzasadnienie w faktach, to wystarczy, że sprawdzicie jakie właściwości zdrowotne ma rosół, szczególnie ten gotowany nie na samym mięsie, tylko na kościach, zawierający duże ilości kolagenu.

Podstawowa funkcja kolagenu jest nadawanie tkankom wytrzymałości na rozciąganie, utrzymanie sprężystości i gęstości. Większa ilość kolagenu w skórze pozytywnie wpływa na wyrównanie jej powierzchni w miejscu zmarszczek, pomaga też modelować owal twarzy.

Ameryka oszalała na punkcie polskiego rosołu. Wiemy dlaczego tak go ceni.
Instagram /@jemerced

Bulion kolagenowy czy rosół kolagenowy to zupa gotowana na kościach ze szpikiem. Najlepiej przeciąć je na pół, żeby szpik mógł swobodnie przedostać się do bulionu. Najlepsze kości na bulion kolagenowy to cielęce, wieprzowe i wołowe. Co prawda, drobiowe pozbawione są pożądanego szpiku, ale w przypadku bulionów na mięsie drobiowym, to właśnie mięso dostarczy kolagenu.

Warto też wiedzieć, że rosół jest również bombą witaminową. Zawiera witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, a także wiele minerałów: wapń, potas, magnez, a także właśnie kolagen i kwas hialuronowy. Pijąc go regularnie można sprawić, że skóra będzie napięta i pełna blasku.

Źródło: msn.pl, almavitae.pl, medonet.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA