Choć banany to egzotyczne dla naszego klimatu owoce, można je kupić w sklepach przez cały rok  - i do tego nierzadko w całkiem atrakcyjnej cenie. Są delikatne, sycące, a ich smak, w przeciwieństwie do wielu owoców, nie jest przesadnie słodki.

Nie ma co się więc dziwić, że banany mają tylu miłośników. Niektórzy mogą się jednak zastanawiać, czy częste jedzenie tych owoców jest dobrym pomysłem. Dowiedzcie się, jak jest naprawdę. 

Wartości odżywcze bananów

Tym, co może niepokoić w kontekście bananów, jest kwestia wysokiej zawartości węglowodanów - w końcu banany to owoce i składają się głównie z tego składnika.

Zobacz także:

Ale jednocześnie jest to zaletą, docenianą zwłaszcza przez osoby aktywne fizycznie. Po wysiłku, gdy konieczne jest uzupełnienie zapasów energetycznych, banan pełen witamin, minerałów i węglowodanów sprawdza się doskonale. Jeden banan zawiera około 100 kalorii, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A i E oraz solidną dawkę potasu, magnez, cynk i żelazo. 

Co daje jedzenie bananów?

Ze względu na zawarte w bananach składniki odżywcze, regularne jedzenie tych owoców szybko może dać następujące korzyści:

  • poprawa trawienia

  • zapobieganie anemii

  • lepsze samopoczucie i koncentracja

  • wzmocnienie odporności

  • niższe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

  • łagodzenie wzdęć i zgagi

  • ograniczenie nocnych skurczów

Na banany powinny natomiast uważać osoby cierpiące na cukrzycę. Owoce te mają wysoki indeks glikemiczny (IG 51) i z tego względu są niewskazane przy diecie cukrzycowej. Im bardziej dojrzały (i słodki) banan, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny.

Jeżeli jednak nie istnieją inne przeciwwskazania, banany jak najbardziej można jeść nawet codziennie. Ważne, by z nimi nie przesadzać - w końcu są dość kaloryczne i jedzone w nadmiarze mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała. 

Co można zrobić z banana?

Najłatwiej jest obrać po prostu banana ze skórki i go zjeść, ale przecież można go wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Skorzystajcie z poniższych inspiracji od użytkowników Gotujmy.pl: