Jak zrobić najszybsze ciasto, gdy nachodzi nagła ochota na coś słodkiego? Wystarczy kilka tanich składników, 15 minut przygotowań, a potem chwila cierpliwości i pyszny wypiek gotowy. Jest miękki jak chmurka, smakuje genialnie, a do tego wygląda jak z dobrej cukierni. Nie czekajcie ani chwili dłużej, tylko spróbujcie sami.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami w 15 minut?

Ten dziecinnie prosty wypiek to nic innego jak szybkie ciasto na oleju, które robi się bez ubijania i ucierania. Wystarczy tylko jedna miska, odrobina miksowania i gotowe. Jedyne, czego trzeba tu pilnować to odpowiednie proporcje składników suchych i mokrych, a reszta robi się niemal sama. Nie męczcie się z trudnymi wypiekami, które często okazują się klapą, tylko wybierzcie ten sprawdzony pewniak.

Ciasto ze śliwkami i nie tylko

Kolejną zaletą tego ciasta jest dowolność, bo śliwkowa wersja to tylko początek zabawy. To ciasto pasuje pod każdy owoc, więc można piec je przez calutki rok, wymieniając tylko owoce na sezonowe. Najlepiej sprawdzą się do tego:

  • jabłka
  • czereśnie
  • wiśnie
  • jagody
  • maliny
  • borówki
  • gruszki
  • morele

Co więcej, jeśli akurat nie macie pod ręką żadnych świeżych owoców, możecie też użyć tych mrożonych, a nawet takich z puszki czy słoika. W takiej odsłonie wypiek też będzie smakował doskonale.

Zobacz także:

Szybki przepis na ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 400 g śliwek
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ml oleju
  • 1/3 szklanki cukru (+ 1 łyżka do śliwek)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy staną się jasne i puszyste, dolewamy stopniowo olej, ciągle miksując. Następnie wsypujemy porcjami przesianą wcześniej mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączymy na gładkie ciasto.

2. Śliwki dokładnie myjemy i wydrążamy z pestek. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i układamy na wierzchu śliwki skórką Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.