Beata Tyszkiewicz
ons.pl
Gwiazdy

To dzięki tym dwóm produktom Beata Tyszkiewicz zachowuje wigor i zdrowie! Proste i tanie składniki, które naprawdę działają!

„Pierwsza dama polskiego filmu” Beata Tyszkiewicz od lat zachwyca ubiorem, wyglądem, ale również wigorem. Dobre zdrowie aktorka zawdzięcza dwóm produktom, które jeszcze nigdy jej nie zawiodły!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Beata Tyszkiewicz znana jest głównie z aktorstwa. Podczas swojej kariery zawodowej zagrała w wielu produkcjach, przede wszystkim o tematyce historycznej, wcielając się w rolę rozmaitych szlachcianek. Można ją więc było zobaczyć między innymi w „Lalce”, „Nocach i dniach”, „Popiołach” czy „Pannie z mokrą głową”.

Poza zwykłymi obowiązkami związanymi z aktorstwem, Tyszkiewicz zawsze mocno angażowała się w życie społeczne. Wielu może ją kojarzyć jako jurorkę programu „Taniec z gwiazdami” lub autorkę felietonów tworzonych dla tygodnika telewizyjnego „Tele Tydzień”. Bardzo istotną część jej życia od lat odgrywa również pomoc dzieciom.

Można więc powiedzieć, że Tyszkiewicz mimo swojego wieku żyje w ciągłym biegu. Nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Dlatego w jej życiu tak ważną rolę odgrywa zdrowie, bez którego ani rusz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszny szpinak

Aktorka zdradza, że jednym z podstawowych składników jej diety jest szpinak. Dla tych, którzy go nie lubią mamy złą wiadomość - musicie zmienić nastawienie. Szpinak jest bowiem źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Zawiera między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B2 i C.

Regularne jedzenie szpinaku może opóźnić proces utraty pamięci oraz uchronić nas przed chorobą Parkinsona. Na tym jednak nie koniec jego niesamowitych właściwości. To zielone warzywo w swojej diecie powinny zawrzeć osoby zmagające się z anemią, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem oraz palące papierosy. Szpinak wspomaga bowiem leczenie trzustki i zaparć, ale również sprawia, że nasze kości są mocniejsze.

Szpinak można jeść na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podany z makaronem, ale również jako nadzienie do pierogów czy dodatek do kanapek. Można z niego też przygotować smakowitą sałatkę!

Zdrowy seler

Tyszkiewicz zawdzięcza swoje zdrowie również selerowi. Eksperci twierdzą, że warzywo to ma niemal 90 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Regularne jedzenie selera sprawi, że twoja skóra będzie bardziej nawilżona. Dzięki niemu pozbędziesz się problemów z obrzękami i zaparciami, a także pobudzisz pracę swojego serca i wspomożesz proces przemiany materii.

Tak naprawdę selera możesz dodać do dowolnej potrawy i będzie smakował bosko! Jeśli jednak chcesz zjeść go bez żadnych dodatków, najlepszym sposobem będzie zrobienie z niego soku, bądź naparu.

Źródło: Fakt

Komentarze
jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie 5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Przeczytaj
najzdrowsze gatunki ryb
Adobe Stock
Newsy 6 najzdrowszych gatunków ryb. Czy na pewno jest wśród nich karp?
Ryby powinny stanowić jeden z głównych elementów każdej zbilansowanej i zdrowej diety. Bowiem produkt ten to nie tylko źródło cennych kwasów omega-3, ale również wielu witamin, białka oraz żelaza. Eksperci zalecają jego spożywanie nawet 3 razy w tygodniu. Sprawdźcie, po które gatunki najlepiej sięgać.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

W Polsce występuje ok. 120 różnych gatunków ryb, jednak nie wszystkie nadają się do jedzenia. Pomijając te zagrożone wyginięciem, niektóre z nich po prostu warto omijać, a inne wręcz przeciwnie! Jak się okazuje, wśród 6 najzdrowszych gatunków ryb znajduje się między innymi… karp, który już niedługo zagości na stołach wszystkich Polaków! Karp Choć ryba posiada dużo ości, z których wyjmowaniem nie każdy lubi się trudzić, jej spożywanie z pewnością bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Bowiem karp zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego białka, ale również potas, wapń oraz żelazo. Te składniki mogą przyczynić się między innymi do złagodzenia objawów migreny, astmy czy reumatyzmu. Dorsz Do codziennej diety warto włączyć również dorsza. To istne źródło kwasów omega-3 i omega-6, ale również cennych witamin. Oprócz tego, że powszechnie spożywa się go w towarzystwie ryżu czy ziemniaków, z powodzeniem można również pić tran z jego wątroby.  Śledź Kolejną, zaliczaną do grona najzdrowszych i jednocześnie serwowaną podczas świąt Bożego Narodzenia rybą jest śledź. Regularne spożywanie tego produktu bardzo korzystnie wpływa na ludzki układ kostny, dostarcza wielu cennych składników mineralnych, chroni przed anemią, a także dba o prawidłowy metabolizm. Łosoś Jak się okazuje, łosoś to jedna z najtłustszych ryb dostępnych w polskich sklepach. Włączenie jej do codziennej diety, przede wszystkim wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale również hamuje proces starzenia, wzmacnia kości oraz mięśnie i wspomaga pracę serca.  Mintaj W polskich sklepach dostaniecie również mintaja. Nie wahajcie się po niego sięgnąć. Ryba ta ma wyjątkowo niską kaloryczność, więc idealnie...

Przeczytaj
Rak szyjki macicy objawy
AdobeStock
Zdrowie Każdego roku choruje na nią nawet 3 tysiące kobiet. Pierwszych objawów choroby nie wolno lekceważyć
Obfite miesiączki, ból miednicy, nieprawidłowa praca jelit i nerek, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjkowego, to tylko niektóre objawy mogące zwiastować poważną chorobę.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów ginekologicznych u kobiet, zaraz po raku piersi i jajnika, wymienia się raka szyjki macicy. Każdego roku w Polsce choroba dotyka nawet trzy tysiące z nich. Pod tym względem zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych schorzeniem wolno lecz sukcesywnie maleje, jej pierwszych objawów nie należy lekceważyć .  Groźne objawy Rak szyjki macicy, w przypadku kobiet będących w okresie przedmenopauzalnym, najczęściej przejawia się poprzez krwawienia między miesiączkami, ale również po stosunku. Zbyt obfite miesiączki także mogą napawać niepokojem. Jest to wczesne stadium, które przy braku badań profilaktycznych będzie po cichu się rozwijać. Z kolei pacjentki, u których diagnozowany jest rak szyjki macicy w postaci zaawansowanej często skarżą się na nieprawidłowości w pracy jelit i nerek spowodowane zablokowaniem odpływu moczu. Odczuwają one również silny ból w podbrzuszu, obrzęk kończyn dolnych, ból miednicy, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjowego. Przyczyny Nowotwór szyjki macicy powstaje na skutek długotrwałego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Ten przenoszony jest drogą płciową. Najbardziej narażone są na niego kobiety, które wcześnie rozpoczęły współżycie i często zmieniają partnerów. W grupie ryzyka znajdują się również osoby po wielu porodach, stosujące doustną antykoncepcję hormonalną, czy palące papierosy. Wyścig z czasem Nie jest tajemnicą, że w przypadku chorób onkologicznych czas odgrywa ogromną rolę. Im szybciej pacjentka zostanie zdiagnozowana i rozpocznie leczenie, tym większe ma szanse na powrót do zdrowia.  Szacuje się, że w przypadku przedinwazyjnego stadium raka szyjki macicy wyleczonych zostaje...

Przeczytaj
co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka
Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi. Przyprawy i zioła Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków. Warzywa i owoce Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak.  Olej Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź). Czosnek i miód Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa...

Przeczytaj