Beata Tyszkiewicz
ons.pl
Gwiazdy

Dzięki tym 2 produktom Beata Tyszkiewicz zachowuje wigor! Proste składniki, które działają

„Pierwsza dama polskiego filmu” Beata Tyszkiewicz od lat zachwyca ubiorem, wyglądem, ale również wigorem. Dobre zdrowie aktorka zawdzięcza dwóm produktom, które jeszcze nigdy jej nie zawiodły!

Beata Tyszkiewicz znana jest głównie z aktorstwa. Podczas swojej kariery zawodowej zagrała w wielu produkcjach, przede wszystkim o tematyce historycznej, wcielając się choćby w rolę rozmaitych szlachcianek. Można ją więc było zobaczyć między innymi w „Lalce”, „Nocach i dniach”, „Popiołach” czy „Pannie z mokrą głową”.

Poza zwykłymi obowiązkami związanymi z aktorstwem, Tyszkiewicz zawsze mocno angażowała się w życie społeczne. Wielu może ją kojarzyć jako jurorkę programu „Taniec z gwiazdami” lub autorkę felietonów tworzonych dla tygodnika telewizyjnego „Tele Tydzień”. Bardzo istotną część jej życia od lat odgrywa również szeroko rozumiana pomoc dzieciom.

Można więc powiedzieć, że Tyszkiewicz mimo swojego wieku żyje w ciągłym biegu. Nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Dlatego w jej życiu tak ważną rolę odgrywa zdrowie, bez którego ani rusz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Podstawą diety Beaty Tyszkiewicz jest szpinak

Aktorka zdradziła, że jednym z podstawowych składników jej diety jest szpinak. Dla tych, którzy go nie lubią mamy złą wiadomość - koniecznie musicie zmienić swoje nastawienie. Szpinak jest bowiem źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów. Zawiera między innymi żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B2 i C.

Regularne jedzenie szpinaku może opóźnić proces utraty pamięci oraz uchronić nas przed chorobą Parkinsona. Na tym jednak nie koniec jego niesamowitych właściwości. To zielone warzywo w swojej diecie powinny zawrzeć osoby zmagające się z anemią, nadwagą, otyłością, nadciśnieniem oraz osoby palące papierosy. Szpinak wspomaga bowiem leczenie trzustki i zaparć, ale również sprawia, że nasze kości są mocniejsze.

Szpinak można jeść na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podany z makaronem, ale również jako nadzienie do pierogów czy dodatek do kanapek. Można z niego też przygotować smakowitą sałatkę!

Zobacz także
Piotr Rubik je 3 posiłki dziennie i pije tę wodę. Co jeszcze robi żeby tak wyglądać?

Piotr Rubik je 3 posiłki dziennie i pije pewien napój. Co jeszcze robi, żeby tak wyglądać?

Sandra Kubicka zdradziła swój dietetyczny sekret. Pije napar z tego zioła i ma idealną figurę.

Sandra Kubicka pije napar z tego zioła i trzyma się 1 zasady żywieniowej. Dzięki temu na idealną figurę

Beata Tyszkiewicz regularnie je selera

Tyszkiewicz zawdzięcza swoje zdrowie również selerowi. Eksperci twierdzą, że warzywo to ma niemal 90 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Regularne jedzenie selera sprawi, że nasza skóra będzie bardziej nawilżona. Dzięki niemu pozbędziemy się problemów z obrzękami i zaparciami, a także pobudzimy pracę swojego serca i wspomożemy proces przemiany materii.

Tak naprawdę selera możecie dodać do dowolnej potrawy i niemal zawsze będzie smakował wprost bosko! Jeśli jednak chcecie zjeść go bez żadnych dodatków, najlepszym sposobem będzie zrobienie z niego soku, bądź naparu.

Źródło: Fakt

jedzenie które zwiększa stres
Adobe Stock
Zdrowie
5 pokarmów, które zwiększają poziom stresu. Numeru 3 się nie spodziewaliście
Stres to nie tylko reakcja organizmu na różnego typu sytuacje i wydarzenia. Za uczucie napięcia odpowiedzialne są również niektóre pokarmy, a w zasadzie ich składniki!

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromną rolę w naszym życiu odgrywa jedzenie. W końcu nie bez powodu mówi się „jesteś tym, co jesz”. Jeśli więc jesteś tykającą z nerwów bombą, być może przyczyny należy szukać właśnie w spożywanych posiłkach. 1. Pikantne jedzenie Jeśli często się stresujesz powinnaś ograniczyć spożywanie pikantnych posiłków. Te podrażniają żołądek i mogą prowadzić do powstawania wrzodów . Tak przyprawione potrawy muszą więc zostać dobrze i szybko strawione. Stres sprawia jednak, że ten proces przebiega o wiele wolniej niż zazwyczaj. Stąd pikantne jedzenie zostaje w organizmie dłużej niż powinno, powodując niestrawność i utrzymanie uczucia stresu. 2. Przetworzona żywność Przetworzona żywność to źródło tłuszczu, sztucznych dodatków, ale przede wszystkim sodu. Ten, wraz z potasem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego . Spożywanie go w nadmiernych ilościach podnosi ciśnienie i przyspiesza bicie serca. Oznacza to, że po zjedzeniu na przykład fast-fooda, możesz czuć się bardzo napięcie i obniżenie nastroju. 3. Chleb Zawarta w chlebie mąka pszenna również może stanowić źródło stresu. Bowiem jej spożywanie niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy i zakłóca jego pracę. Taki stan rzeczy dodatkowo obciąża organizm, a co za tym idzie - naszą psychikę. Postaraj się więc wyeliminować mąkę pszenną ze swojej diety. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tego produktu, na przykład mąka kokosowa lub migdałowa. 4. Napoje Jeśli często zmagasz się ze stresem powinnaś również ograniczyć spożywanie kawy, herbaty, napojów energetycznych oraz kakao . Produkty te, mimo że dodają energii, zawierają składniki, które w rzeczywistości podwyższają poziom stresu. Kofeina...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

Dlaczego warto pić gorącą wodę?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie szybko schudnąć? Pijcie szklankę gorącej wody dokładnie o tej porze. To działa
O tym, że człowiek powinien wypijać ok. 2 litrów wody dziennie wie chyba każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jej temperatura również ma znaczenie.

Woda stanowi aż 60 proc. masy ludzkiego ciała i odgrywa bardzo ważną rolę w waszym organizmie – nawadnia komórki i tkanki, reguluje procesy metaboliczne, pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, a także rozrzedza krew. Bez niej nie przeżylibyście nawet tygodnia. Dlatego tak ważne jest wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Objawy niedoboru wody w organizmie Jeśli wypijacie za małą ilość wody w ciągu dnia, prędzej czy później, da wam się to we znaki. Zaczną wam bowiem doskwierać uporczywe bóle głowy, wystąpią kłopoty z sercem i trawieniem, zaobserwujecie problemy z pamięcią, koordynacją oraz koncentracją.  Do skutków niedoboru wody zalicza się również wysychanie błon śluzowych, obniżoną odporność na infekcje oraz choroby, mniejszą ilość wydalanego moczu, utratę apetytu, osłabienie, bezsenność, rozdrażnienie, pragnienie oraz zaczerwienienie skóry. Konsekwencje zdrowotne wynikające z odwodnienia to między innymi zaburzenia mowy i widzenia, omdlenia, zmiany ciśnienia krwi, zaparcia, przednerkowa niewydolność nerek czy upośledzenie wydzielania śliny.  Pamiętajcie jednak, że woda stanowi główny składnik wielu produktów spożywczych takich jak ogórek, brokuł, papryka, rzodkiewka, grejpfrut, jabłko, mleko czy mięso. Nie musicie więc wypijać aż 2 litrów dziennie w czystej postaci. Wystarczy kilka szklanek, najlepiej z ciepłą wodą. Korzyści wynikające z picia gorącej wody Okazuje się, że więcej korzyści wynika z picia gorącej niż zimnej wody. Ta przede wszystkim wspaniale przyspiesza wasz metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, podnosi temperaturę ciała powodując pocenie oraz sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni. Włączając ją do swojej codziennej diety możecie więc o wiele szybciej schudnąć. Musicie także pamiętać, że gorąca woda...

Codzienne spożywanie napojów gazowanych prowadzi do zawału
Adobe Stock
Newsy
Codzienne spożywanie tego produktu prowadzi do zawału serca. To gorsze niż papierosy
Zła dieta wyniszcza wasz organizm zdecydowanie szybciej niż papierosy. Zmieńcie swoje dotychczasowe nawyki, a poczujecie się o niebo lepiej.

Nie od dziś wiadomo, że używki takie jak alkohol czy papierosy, mają ogromny wpływ na długość ludzkiego życia. Eksperci twierdzą, że nałogowcy żyją aż o 10 lat krócej niż przeciętna, zdrowa osoba.  Okazuje się jednak, że uzależnionym można być nie tylko od papierosów, ale również od niezdrowego, przetworzonego, tłustego i słodkiego jedzenia. To również odgrywa ogromną rolę w waszym organizmie. Niezdrowa dieta Niewielu zdaje sobie sprawę, że codzienne spożywanie gazowanych i słodzonych napojów, może prowadzić do zawału serca i zabija szybciej niż palenie papierosów. Równie niezdrowe jest jedzenie fast-foodów i wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności. Niestety, w dzisiejszych czasach na takie rozwiązania decyduje się mnóstwo osób. W końcu szybciej jest kupić gotową zupę, pierogi albo pizzę w markecie niż samodzielnie zrobić obiad. Konserwanty, pestycydy, sztuczne barwniki, sól, tłuszcz oraz cukier – nie tak powinna wyglądać wasza codzienność. Regularne spożywanie tego typu produktów prowadzi nie tylko do otyłości, ale również cukrzycy, nadciśnienia czy chorób układu krążenia.  Jeśli chcecie dłużej cieszyć się zdrowiem, zmieńcie swoje nawyki żywieniowe. Wzbogaćcie waszą dietę o cenne witaminy i minerały. Znajdziecie je nie tylko w warzywach i owocach, ale również orzechach, rybach czy nabiale. Niewystarczająca ilość snu Niestety, oprócz używek i złej diety jest o wiele więcej czynników, które dzień po dniu wyniszczają wasz organizm. Wśród nich można znaleźć między innymi bezsenność, na którą każdego roku zapada ogromna ilość Polaków. Dzieje się tak, ponieważ ludzie mają coraz więcej stresu, który zwyczajnie nie pozwala im spać. Brak snu sprawia, że ludzki...