Piotr Żyła
Wikipedia
Gwiazdy

Piotr Żyła podał swój przepis na kolację. Fanom opadły szczęki!

Znany skoczek narciarski, Piotr Żyła, podzielił się ze swoimi fanami pomysłem na iście wykwintną kolację. Nieco się zdziwili, kiedy go przeczytali!

Nie od dziś wiadomo, że dieta skoczka narciarskiego jest dosyć specyficzna. Sportowiec nie może przecież przytyć, a co za tym idzie zbyt wiele jeść. Jego waga ma bowiem ogromny wpływ na to jak długo utrzymuje się w powietrzu.

Można więc powiedzieć, że ustanowione przez Piotra Żyłę rekordy są między innymi wynikiem jego niewielkiej wagi, która wynosi zaledwie 59 kilogramów przy wzroście 176 centymetrów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kolację

Niedawno Piotr Żyła postanowił podzielić się ze swoimi fanami przepisem na typową dla skoczka kolację. Fanów nie zaskoczył jednak ubogi posiłek, a treść przepisu, który dodał w opisie. Była w nim masa błędów ortograficznych!

- Wykwintna kolacja wg. tajnego przepisu Pietra. Dwie parówki gotój 10min dodaj bółke i sos pomidorowy i gotowe. Dla smakoszy kulinarnych można dodać masło na bółke, ale UWAGA wtedy danie nie będzie już fit. Danie przwznaczone nawet dla dwóch osób polecam. (pisownia oryginalna)

Fani nie omieszkali skomentować tego faktu. „Wyczuwam same piątki z dyktand w podstawówce. Włącz słownik w edytorze”, „Bółka smakuje inaczej niż tradycyjna bułka?”, „Zamiast bółki polecam bułkę, równie dietetyczna a w oczy nie razi…”, „Do tej pory oczy mi łzawią”.

Źródło: Facebook

Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację
Adobe Stock, Instagram / Justyna Żyła
Newsy
Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację
Kopytka z gotowanych ziemniaków i upieczonej dyni są jeszcze delikatniejsze. Podajcie je na słodko jak Justyna Żyła. Podpowiadamy jak je zrobić.

Miękkie, delikatne kluski, których podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, to danie które można podać zarówno na słodko: polane roztopionym masłem i posypane cukrem, jak i na słono, z sosami mięsnymi czy warzywnymi. Podobne kluski robione są od wieków także w innych krajach. Ziemniaczane kluski we Włoszech mają wygląd małych muszelek i nazywają się gnocchi, na Słowacji mówią na nie haluszki, a w Polsce – kopytka. W Wielkopolsce skąd pochodzą te kluski, mówi się na nie szagówki od słowa „szaga” oznaczającego na ukos, przełaj czy skos. Nazwa ta odpowiada sposobowi krojenia klusek pod kątem, tak, że tworzą się z nich nieduże, skośne romby. Kopytka ziemniaczano-dyniowe Justyny Żyły Justyna Żyła, była żona skoczka narciarskiego, Piotra Żyły, góralka i wielbicielka góralskiej kuchni, czasem na swoim Instagramie prezentuje nietypowe dla górali potrawy. Wprowadza do swojej kuchni nowe składniki i prezentuje je w atrakcyjne sposób. Aż ślinka leci. Tym razem zaproponowała kopytka ziemniaczano-dyniowe, do tego podała masło, cynamon i cukier. Tak przygotowane danie proponuje jeść jako słodką kolację: - Jeżeli kolacja to dlaczego nie na słodko? Na przykład kopytka z pieczonej dyni polane masłem i posypane cynamonem… do tego odrobina cukru i gotowe! Jeszcze inną wersję zaproponowała córka autorki e-booka przedstawiającego góralskie dania. Dziewczynka dodała powidła śliwkowe, dzięki czemu danie stało się jeszcze słodsze: - Moja mała kuchareczka dodała do swojej porcji powidła śliwkowe więc i tę wersję gorąco polecam 😋😊         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
ONS.pl/Instagram
Newsy
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
Młoda kapusta w wykonaniu Justyny Żyły porywa swoją prostotą i smakiem. Dacie się skusić na skorzystanie z tego przepisu?

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis
Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze. Z czego zrobić kluski leniwe? Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim. Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.  Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części....

Kamil Stoch
ONS
Newsy
Co jada Kamil Stoch? Jego dieta jest zupełnie inna niż słynna "bułka z bananem" Małysza
Ciężkie treningi dwa razy dziennie, ledwie miesiąc odpoczynku od zawodów przez cały rok i wymagająca dieta. Tak wygląda codzienność naszego mistrza, Kamila Stocha.

Żywot skoczka narciarskiego nie jest usłany różami. Wystarczy spojrzeć na tych chudziutkich sportowców, by zrozumieć, co mamy na myśli. Bez diety ani rusz. Leciutcy jak piórko skoczkowie nie mogą wyłamać się z pilnowania wagi ani na moment. Wpadka oznacza jedno – krótkie loty. Wie o tym także i nasz świeżo upieczony czempion 69. Turnieju Czterech Skoczni 2021. Kamil Stoch po raz trzeci już w karierze w cuglach triumfował na austriackich i niemieckich obiektach. Za tymi sukcesami stoi oczywiście ciężka praca, katorżnicze treningi, upór. Oprócz tego cały ogrom pracy nad sobą. Nie tylko w aspektach psychologicznych, ale i dietetycznych. Nie tylko bułka z bananem Małysza Mistrz z podhalańskiej miejscowości Ząb to godny zastępca kochanego przez nas Adama Małysza. „Orzeł z Wisły” pytany o swoje zwyczaje żywieniowe, odpowiadał krótko: - Bułka z bananem. W przypadku Kamila Stocha sprawa jest nieco bardziej złożona i skomplikowana. Być może to oczywiście kwestia natury Adama, który nie miał w zwyczaju roztrząsać się nad tajnikami swoich zwycięstw. Z Kamilem jest nieco inaczej. Jego tata, pan Bronisław, w jednym z wywiadów zaznaczył, jak trudna jest dola skoczka narciarskiego. Oprócz dwukrotnego treningu przez niemal cały rok, skoczkowie występują nie tylko w zimie, ale i w lecie, na skoczniach igielitowych. To oznacza, że mają wyłącznie jeden miesiąc na regenerację organizmów po ciężkim wysiłku. Tym miesiącem jest kwiecień. Nie oznacza on jednak odpoczynku od diety. Dieta Kamila Stocha Lekkostrawne potrawy, urozmaicone posiłki. Pieczenie, grillowanie, ale bez smażenia. Restrykcje w sposobie odżywiania się skoczków są bezlitosne. Filety drobiowe, sandacze, chude mięso przygotowane na parze lub w wodzie. Pełna paleta dań zdrowych, a...