Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa.

Papież gotował od dziecka

Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny. Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić. W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy.

Franciszek kocha argentyńską kuchnię

Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów.

Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem. Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu.

Zobacz także:

W Watykanie jada nieco inaczej

Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc zupełnie inne potrawy. Na śniadanie duchowny spożywa ryż lub makaron bez żadnych dodatków. Taki posiłek daje mu energię aż do obiadu. Na ten najczęściej jada ryby lub białe mięso. Choć nie jest wielkim fanem słodyczy lubi zakończyć popołudnie puddingiem przyrządzonym z mleka, jajek oraz wanilii. W jego diecie nie brakuje również warzyw i owoców od lokalnych dostawców.