Dieta Grażyny Szapołowskiej
ons
Gwiazdy

Oto prawdziwy sekret znakomitej figury Grażyny Szapołowskiej. Metoda jest dość nietypowa!

Grażyna Szapołowska niedawno świętowała swoje 67 urodziny. Mimo wieku aktorka wciąż zachwyca znakomitą figurą, którą zawdzięcza… obfitym kolacjom!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Grażyna Szapołowska od blisko 20 lat praktykuje bardzo nietypowy sposób odżywiania. Mimo że dla wielu ludzi to właśnie śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek zapewniający energię na cały dzień, aktorka całkowicie go pomija. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o obiad.

Sekret znakomitej figury Szapołowskiej

Gwiazda przyznaje, że jedyne, co z samego rana ląduje w jej żołądku to ciepła kawa. Aktorka w ciągu dnia nie je KOMPLETNIE NIC. Za to wieczorem, wraz z mężem urządzają sobie istną ucztę! Ich kolacja składa się z dwóch dań, deseru i dobrego wina. Wtedy nie szczędzą sobie kalorii!

Wystarczy dobre wino, woda, kawałek polędwicy, sos, sałata z czerwonej cykorii i mus czekoladowy. Czasami jemy domową kaszankę, którą przywozi nasza gosposia. Eryk doprawia ją na ostro i smaży z cebulką i czosnkiem. Uwielbiamy też tatar siekany nożem. Eryk często robi muszle świętego Jakuba w stylu prowansalskim. Ja robię za to super zupę cebulową, lepszą niż we Francji. Duszę też królika w białym winie z czosnkiem, cebulą i wieloma przyprawami prosto z doniczek ustawionych na tarasie.

Aktorka podkreśla jednak, że ten dość drastyczny sposób żywienia został skonsultowany z wieloma specjalistami, którzy wręcz pochwalili jej wielogodzinne przerwy w jedzeniu. Ich zdaniem metoda może bardzo korzystnie wpływać na ludzki organizm.

Korzyści płynące z "przerywanego postu"

Spożywanie jednego kalorycznego posiłku w ciągu dnia może przede wszystkim przyczynić się do prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz utraty wagi u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Na tym jednak nie koniec. Obfita obiadokolacja może również pozytywnie oddziaływać na naszą pamięć i sen, a nawet przedłużyć życie.

Zagrożenia dla organizmu

Niestety, tak zwany „przerywany post” niesie za sobą również wiele zagrożeń. Należą do nich między innymi zwiększony poziom cholesterolu, osłabienie, zmęczenie, słaba koncentracja, drżenie ciała czy nadmierna drażliwość. Nie ulega więc wątpliwości, że decyzja o przejściu na tego typu dietę powinna w każdym przypadku zostać skonsultowana z lekarzem lub innym specjalistą.

Źródło: Gala, zdrowie.wprost.pl

Komentarze