
Edyta Górniak odstawiła ulubiony przysmak by mieć idealną figurę. Nigdy nie zgadniesz jaki
Specjaliści od zdrowia i zgrabnej sylwetki zazwyczaj zgadzają się w zasadach, na których powinno się opierać zdrowe żywienie. Przy każdej diecie słyszymy o regularności jedzenia, pamięci o nawadnianiu organizmu i aktywności fizycznej. Jest jeszcze coś, co pozwoli uchronić sylwetkę przed tyciem. Domyślacie się co?
Efekt jojo
Efekt jojo to termin ukuty przez Kelly D. Brownell z Uniwersytetu Yale w odniesieniu do cyklicznej utraty i przyrostu masy. To częste zjawisko występujące wśród osób, które przechodzą z diety na wcześniejszy styl odżywiania.
Niektóre wykluczenia produktów mogą powodować efekt jojo. Zbyt drastyczna zmiana diety tuż po odchudzaniu również. We wszystkim najważniejszy jest zdrowy rozsądek i znajomość własnego organizmu, który domaga się różnych produktów, niekoniecznie jednocześnie.
Ulubiony smakołyk
Edyta Górniak udzieliła wywiadu dla jednego z portali internetowych, w którym zdradziła z czym pożegnała się dla dobra sylwetki. Piosenkarka od lat zadziwia nienaganną figurą. Zapału do pracy nad ciałem można jej zazdrościć! Można też wziąć po uwagę zalecenia, jakie gwiazda stosuje w swojej diecie.
Edyta Górniak otwarcie przyznaje swoje uwielbienie dla chałwy. Co prawda fani znają gust swojej idolki i zdarzało się, że po koncertach bywała nią dosłownie obsypywana. Przez wzgląd na dobro sylwetki chałwa musiała pójść całkowicie w odstawkę.
Piosenkarka może pochwalić się zgrabnym ciałem nie tylko dzięki rezygnacji z ulubionych słodyczy. Figura celebrytki to także zasługa częstej gimnastyki i jej kochanego tańca. Niejednokrotnie Górniak przekonywała również do pływania, które ma zbawienny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej.
Nie dla słodyczy
W walce ze zbędnymi kilogramami nie wystarczy optymizm. I choć piosenkarka zachęca do uśmiechu, odstawienie słodyczy jest równie ważne. Kolejny krok, konsekwencja. Tylko ona pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami. Aktywność ruchowa, spacery, pamięć o owocach i warzywach, również!
Sama słodycz
Chałwa, z jakiej zrezygnowała Górniak to bardzo słodki produkt, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne są jednak w Polsce doceniane od dawna. W naszym kraju najbardziej znana jest chałwa sezamowa.
Popularność zyskała także chałwa grecka i turecka. Charakteryzuje się tłustą, włóknistą, kruchą konsystencją, wytwarzaną z nasion oleistych i karmelu. Chałwa mimo, że jest kaloryczna, zawiera kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone, co wpływa na jej właściwości zdrowotne.
Można więc po nią sięgać w umiarkowanych ilościach. Zupełnie zrezygnować z niej natomiast muszą osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Jako produkt wysokokaloryczny obciąża system trawienny. Będziecie potrzebowali dużo czasu by ją spalić!