Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Zgodnie z tradycją podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowo z ziemniakami, tłuczonymi, całymi, gotowanymi w wodzie czy też z frytkami.

Jedno jest pewne. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych.

Czym są kotlety schabowe po kowalsku?

Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni.

Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. To jednak nie wszystko. Tego typu dodatki wymagają właściwych przypraw. My polecamy majeranek, ale śmiało możecie eksperymentować z innymi dodatkami i ziołami. Koniecznie użyjcie ich zaraz po rozklepaniu schabu na kotlety.

Zobacz także:

Przygotowanie kotletów schabowych po kowalsku będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników!

Przepis na kotlety po kowalsku

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu wieprzowego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • 15 dag sera żółtego w kawałku
  • Ketchup
  • 1 duża cebula
  • Majeranek
  • Papryka w proszku (słodka)
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce.
  2. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i np. papryką i majerankiem.
  3. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  4. Smażymy kotlety na oleju.
  5. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach.
  6. Ser żółty ścieramy na tarce.
  7. Kotlety wykładamy na blasze.
  8. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie posypujemy je serem.
  9. Polewamy kotlety niewielką ilością ketchupu.
  10. Zapiekamy schabowe po kowalsku w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Czas pieczenia: ok. 10 min.