W wielu polskich domach utrzymywana jest tradycja serwowania kawy i herbaty do deseru. Jak dowiedli naukowcy, nie jest to jednak zdrowe połączenie. Wiedzieliście o tym?
Dlaczego nie należy łączyć herbaty z ciastem?
Gorycz, którą wyczuwamy w herbacie, wywołują substancje zwane garbnikami. Oddziałują one na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają wchłanianie się białek. Doprowadzają także do rozpadu witaminy B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Utrudniają również wchłanianie się magnezu, żelaza, wapnia, cynku i miedzi, a także innych składników odżywczych. Jak temu zapobiec? Jeśli koniecznie musisz napić się kawy lub herbaty do deseru, zadbaj o to, aby były one słabe.
Które popularne połączenia są jeszcze szkodliwe?
Bardzo często poleca się także spożywanie czerwonego mięsa z czerwonym winem. Ma ono świetnie podkreślać smak, jednak w rzeczywistości również znacząco ogranicza wchłanianie się żelaza z powodu garbników.
Czego jeszcze nie powinno się ze sobą łączyć zbyt często?
Zobacz także:
- Masła oraz ziemniaków – jest to bomba kaloryczna, która utrudnia spalanie tłuszczu
- Grzybów oraz alkoholu – mogą powodować problemy trawienne
- Czosnku i drożdży – czosnek zabija wszelkie wirusy, ale także grzyby, dlatego jeśli planujesz potrawę z ciasta drożdżowego z dodatkiem czosnku, dodaj tę przyprawę na samym końcu, kiedy ciasto już wyrośnie.
Czytaj też: